YAZLIKÇILAR

Yazın başını milli formayla harika geçiren Cedi Osman ve Furkan Korkmaz, NBA Yaz Ligi'nde de parladı. Her ikisi de kendi yaş grubu içerisinde ne kadar hazır ve olgun olduğunu gösterirken, mesaj fazlasıyla açıktı; NBA'de daha fazla süre ve sorumluluğa hazırlar...  

YAZLIKÇILAR
07 Ağustos 2018 - 10:32
Ali KONAVİÇ

 LeBron James'in Cavaliers'tan ayrılığı sonrası Cedi Osman'ın rolünün artacağı zaten bilinen bir durumdu. Ancak Yaz Ligi'nde gösterdikleriyle orada kendisine kalacak fazladan dakikaları sadece 'idare edebileceğini' değil, takımı yönlendirecek isimlerden biri olabileceğini de gösterdi. Tabii ki insan ister istemez, "Yaz Ligi'nden bu kadar büyük çıkarımlar yapmak ne kadar doğru?" diye soruyor ancak ortada bir gerçek var. Cedi Osman'ın oyun kalitesinden ziyade oyun stili fazlasıyla nadir ve değerli. Yönlendiricilik ve doğal liderlik çalışarak elde etmesi güç bir şey.
Benzer özellikleri geçmişte Hidayet Türkoğlu'nda da görüyorduk. Point forward dediğimiz bu oyuncu tipi her koçun gözü kapalı süre vereceği tarzda bir esneklik sağlıyor takıma. Ekstra bir generale sahip olmak, oyun kurucunuzu fazlasıyla rahatlatıyor. Sizi daha modern bir takım haline getiriyor. Hele ki oyun kurucunuz Collin Sexton gibi nispeten daha dağınık bir oyuncuysa... Sexton gibi genç ve tavanı fazlasıyla yüksek ancak yönlendiricilik noktasında henüz ciddi defoları olan bir oyuncu için Cedi Osman'la oynamak büyük şans. Özellikle Pacers'la oynadıkları Yaz Ligi maçında birbirlerini bir yapboz parçası gibi tamamladıklarını gördük. Elbette NBA seviyesinde etkileri şimdilik çok daha az olacak, elbette almaları gereken çok mesafe var ancak Cedi ve Sexton, LeBron sonrası dönemde Cavaliers'ın yeni mücevherleri olacak. 
 
Furkan Korkmaz ise Cedi kadar nadir bir oyuncu tipi değil. Ancak NBA'de tutunması hiç de zor değil zira o da, şutu, atletizmi ve özgüveniyle hiçbir takımın üzerine düşünmeden geçmediği bir oyuncu olacak gibi gözüküyor. Furkan gibi oyuncular ligde biraz daha yıllanıp, şutunu keskinleştiren o tecrübeyi ve özgüveni kazandığı vakit çok kolay kontrat bulabilen isimler oluyor. Bunun yanında Furkan'da da, henüz Cedi kadar yansıtamasa da ciddi bir sürükleyicilik var. Celtics'e 40 attığı maç başta olmak üzere Philadelphia'nın Yaz Ligi takımında başarıyla oynadığı 'lider' figürü, koç Brett Brown'ı fazlasıyla sevindirmiş olsa gerek. Zira Brett Brown, Furkan'la alakalı draft edildiği günden bu yana 'komple bir oyuncu' vurgusu yapıyor ve onu bu yönüyle takıma monte etmeye çalışıyor -İlk deneme pek başarılı olmadı- Hoş 76ers'ın Simmons ve Embiid gibi çok net iki genç lideri var ancak Furkan, ikinci beşte bu görevi üstlenebileceğini de göstermiş oldu.
Bununla birlikte sık sık değindiğimiz, ilk beş şutörü rolüne de çok uygun bir kumaşı var ki, Celtics maçında 8/14 üçlük atarken ve tüm NBA kamuoyunun dikkatini çekerken bunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Oyununu hangi istikamete doğru evireceğini göreceğiz; ancak gerek milli takım gerek Yaz Ligi performansları bize şunu gösterdi; ülke basketbolu olarak iki çok üst düzey genç yıldıza sahibiz. Onların lokomotifi olduğu sisteme iyi vagonlar ekleyebilirsek, Türk basketbolu yeniden güçlü bir milli takım ortaya çıkartabilir. 
 
Cedi için fazlasıyla parlak, Furkan içinse içinde bulunduğu yapının doğası gereği biraz daha geri planda kalacağı ancak NBA'e kendisini kabul ettireceği bir sezon bekleyebiliriz. Sezon içerisinde bu ikili sadece bizlere değil, ABD medyasına da üzerine yazılacak/konuşulacak şeyler verecek gibi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum