Ferritin seviyeniz düşük mü? Yorgunluk, kırılgan tırnaklar, baş ağrısı, baş dönmesi veya nefes darlığı endişeleriyle doktora gittiniz mi? Belki de bir sporcu olarak bu semptomlar antrenmanlarınızın önüne geçmeye başlıyor, çabuk yoruluyorsunuz dayanıklılığınız düşüyor ya da sadece kafanız karışıyor çünkü vücudunuzda neler olup bittiğinden emin değilsiniz.
Belki de size 'tüm sporcuların demir seviyesinin düşük olduğunu' söyleyen birileri vardır. Ve herhangi bir test veya gerçek tıbbi tavsiye olmaksızın sadece bir takviye almanızı tavsiye ediyor olabilirler.
Öncelikle demir ve ferritin arasındaki farkı tanımlayalım. Sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da serum demiri, kanınızdaki demir miktarının bir ölçüsüdür. Tersine, ferritin, taşıma proteinlerine bağlanan bir demir ölçüsü ve demirin depo formudur.
Vücudumuzun günde yaklaşık 25 mg demire ihtiyacı vardır ve yaklaşık 24 mg demiri geri dönüştürürüz. Yani esasen günde yaklaşık 1-2 mg demir kaybederiz. Öyleyse, bol miktarda demir içeren bir gıda yersek ve demirimizin büyük çoğunluğunu geri dönüştürüyorsak, nasıl olur da düşük demir düzeyine ulaşırız? Basitçe söylemek gerekirse, demiri dokulardan kan dolaşımına taşımak ve depolamayı kolaylaştırmak için mikro besinlere ihtiyacımız var.
Vücudun demir metabolizmasını düzenlemek için yeterli bakıra sahip olması gerekir. Eğer demiri dokulardan dışarı taşımak ve onu ferritin'e bağlamak için yeterli miktarda biyolojik olarak kullanılabilir; bakır yoksa, dokularda sıkışıp kalabilir. O zaman laboratuvar sonucunda ortaya çıkmayacak ve dokularınızda yeterli demir olmasına rağmen kansızlık hissetmenize neden olacaktır, çünkü onu dolaşıma sokamaz ve kullanamazsınız.
Düşük serum demir veya düşük ferritin seviyeleri biraz müdahale gerektirir. Ancak körü körüne sadece uzun vadeli demir takviyeleri tüketmek uygun bir çözüm değildir ve hatta sorunu daha da kötüleştirebilir.
Ayrıca, enerji üretiminizi en üst düzeye çıkarmayı, biyoyararlılığı yüksek mikro besinlerinizi artırmayı ve bağırsaklarınızı iyileştirmek için destekleme yollarını öğrenmek gerekir çünkü bu aynı zamanda optimal ferritin seviyeleri ve iltihaplanma yönetiminde büyük rol oynar.
Bakır; sığır eti, istiridye, patates, mantar, bitter çikolata ve nohutta bulunur. Magnezyum diyetlerimizde genellikle eksik tüketilen fındık, tohumlar, koyu yapraklı yeşillikler, baklagiller, kepekli tahıllar, balık ve bitter çikolatada bulunur.
Son olarak, yeterli miktarda A vitamini almaya odaklanın. Bu, bakır kullanımını ve demir mobilizasyonunu desteklemek için sığır karaciğeri, otlarla beslenen tereyağı ve morina karaciğeri yağında bulunabilir. Bazıları için takviye gerekli olabilir. Ancak her zaman önce laboratuvar testi yaptırın ve bu karmaşık süreci anlayan ve sizi uygun şekilde yönlendirebilecek bir profesyonelle konuşun.
YORUMLAR