Bir sakatlıktan sonra doğru beslenme, oyuna geri dönmenin önemli bir parçasıdır. Bahsedeceğimiz beslenme önerileri iyileşmeyi hızlandırmaya ve kenarda geçirdiğiniz süreyi kısaltmaya yardımcı olabilir.
Kaloriler
Bir yaralanmadan sonra enerji talepleri azalıyor gibi görünse de, iyileşme süreci aslında özellikle ameliyattan sonra enfeksiyon, fizik tedavi ve koltuk değnekleriyle yürürken enerji (kalori) gereksinimlerinizi arttırabilir. Bu aşamada yemek yememek iyileşmeyi geciktirecektir. Bununla birlikte, enerji taleplerinizden daha fazlasını tüketmek, vücut yağının birikmesine de yol açabilir. İyileşmenizi desteklemek ve ne kadar yemeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olmak için sonraki segmentlerdeki temel besin maddelerini almaya odaklanın.
PROTEİN
Protein, hasarlı dokuyu onarmak için hayati öneme sahiptir. Yaralanma iyileşmesi sırasında, kas ve güç kayıplarını önlemeye yardımcı olma için protein ihtiyaçları normalden bile daha yüksektir. İyileşme sırasında günlük alım ~1.6-2.5 g/kg vücut ağırlığıdır. Her 3-4 saatte bir yiyerek her gün 4-6 öğün/atıştırmalık yapmayı hedefleyin. Her öğün/atıştırmalık 20-35 g protein sağlamalıdır.
KARBONHİDRATLAR
Karbonhidratlar önemli bir enerji ve besin kaynağıdır. Yeterince karbonhidrat tüketmek, vücudunuzun protein kullanımını en üst düzeye çıkarabilmesini sağlamaya yardımcı olur.
Vitamin, mineral ve lif sağlayan kepekli tahılları, meyveleri ve sebzeleri dahil etmeye odaklanın... (Ağrı kesici ilaçlarının neden olabileceği sindirim sorunlarını önlemeye yardım eder) C vitamini bağ dokusunun ve kıkırdakların onarılmasına yardımcı olurken, A vitamini enfeksiyonu önlemek için çalışır. Bir gökkuşağı renginde sebze ve meyve yiyin!
OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ
Bir yaralanmadan sonra, iltihaplanma, yaralanmanın şiddetini sınırlamak için bir savunma mekanizması olarak çalışır. Ancak daha sonra, skar dokusunun birikmesini, sınırlı hareket aralığını ve ağrıyı önlemek için iltihabın azaltılması gerekir. 'Omega-3 Yağ Asitleri' iltihabı azaltır. Somon, uskumru ve ton balığı, fındık ve tohum gibi balıklarda bulunur. Enflamasyonu artırabilecekleri için doymuş ve trans yağlar sınırlandırılmalıdır.
KALSİYUM VE D VİTAMİNİ
Kalsiyum ve D vitamini kemik sağlığı için önemlidir. D vitamini vücudun beslenmeyle kalsiyumu emmesine ve kullanmasına yardımcı olur. Yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı kemik sağlığı ve yaralanmaların önlenmesi için önemli besinler olmakla birlikte, yaralanma iyileşmesi sırasında da göz ardı edilmemelidir.
KİRAZ SUYU
Kiraz suyu, kas hasarını, oksidatif stresi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan bileşikler içerir. Sporcular, ağır antrenman seanslarından sonra anti-inflamatuar ve antioksidan faydaları nedeniyle sık sık kiraz ve vişne suyu tüketirler ve bu da yaralı bir sporcunun iyileşme rejimine harika bir katkı olmasını sağlar.
Yaralanmalar sinir bozucu ve talihsizdir... Hasarı onarmak için gereken enerji ve besinleri sağlayan sağlam bir beslenme temeli ile yaralanma iyileşmenizi ve rehabilitasyonunuzu destekleyerek oyuna dönüşünüzü hızlandırın.
YORUMLAR