Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Koronavirüs ve beslenme

04 Nisan 2020 - 14:11

Koronavirüs beraberinde bir çok bilinmezliği getirirken aslında hiçbirimiz COVID-19’a yakalanma riskini tamamen eleyebilecek durumda değiliz. Fakat temas ve kişisel hijyenimize dikkat etmenin yanında elimizden geldiğince bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirip, mümkün olduğunca sağlıklı beslenmeliyiz.

Eğer COVID-19’a yakalanırsak onunla en iyi şekilde bağışıklık sistemimiz savaşıyor. Özellikle mikrobesin öğeleri dediğimiz A, B, C, D, E vitamini ile demir, selenyum ve çinko gibi mineraller enfeksiyonla mücadele edebilme gücüne sahip. Bir de bol su tü ketilmeli. A vitamini: Enfeksiyona sebep olan patojenleri nötralize eder ve enfeksiyonla savaşır. Balık, yumurta sarısı, peynir, tofu, kuru yemişler, tam tahıllar, kuru baklagiller ve turuncu renkli sebzelerde de bulunmaktadır.

B vitaminleri; Özellikle B6 , B9 ve B12 vitamini vücuda patojenler girdiğinde onunla hızla tanır ve doğal öldürücü görev görerek enfeksiyonla savaşır. B6 vitamini kuru baklagiller, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, kuru yemişler, balık, tavuk ve ette bulunur. B9, folik asit yani, yeşil yapraklı sebzeler, avokado, kuru yemişler de bulunur.

B12 vitamini ise özellikle hayvansal kaynaklı yumurta, kırmızı et, tavuk ve soya sütünde, süt ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.

C ve E vitaminleri;
Oksidatif stres denilen olay aslında enfeksiyonla mücadelede ortaya çıkar ve oksidatif stres de serbest radikallerin üretimine neden olur. Bu da hücre duvarlarını yıkar. E ve C vitaminleri vücudu bu stresten korur. C vitamini kırmızı biber, maydanoz, portakal gibi narenciyelerde, brokoli, domates gibi sebzelerde bol miktarda vardır. E vitamini özellikle kuru yemişlerde, bitkisel yağlarda ve yeşil yapraklı sebzelerde vardır.

D vitamini; Enfeksiyona seb ep olan patojenlerin yıkımında rol alır ve aslında D vitamini eksikliğinin de nerede yse bütün hastalıklarla bağlantısı vardır. Fakat D vitaminini yiyeceklerden alamıyoruz. Öncü maddeyi aldıktan sonra güneş ışınlarıyla sirküle D vitaminine çevrilmesi gerekir. O yüzden güneşli havalarda mümkün olduğunca balkonda güneş ışınlarını almak gerekir.

Demir, çinko ve selenyum; Bağışıklık hücreler inin büyümesinde bu mineraller çok önemlidir. Demir serbest radikallerin çoğalmasına sebep olan patojenlerin ölümünden sorumludur. Çinko cilt ve mukus membranların bütünlüğünden sorumludur.

Çinko ve selenyum aynı zamanda antioksidan olarak görev alırlar. Demir; kırmızı et, tavuk ve balık, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerin yanında kuru üzüm, keçib oynuzu, üzüm yaprağı gibi bitkisel besinlerde de bulunur. Çinko: Deniz ürünlerinin yanında, kırmızı et, tavuk, kuru baklagiller ve kur u yemişlerde de bulunur.
Selenyum: Özellikle kuru yemişler, kırmızı et, mantar gibi besinlerde bulunur. Doğal gıda
alımının yanında Sambucus Nigra bitkisi ve Propolis tüketmek bağışıklığa katkı sağlayabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum