Neşe Ceylan Zengin

Neşe Ceylan Zengin


Genç kadın sporcuların beslenmesi için 4 ipucu

16 Temmuz 2024 - 07:44

"Genç kadın sporcuların kendine özgü beslenme ihtiyaçları var. Sadece antrenman ve müsabakadaki performanslarını beslemeleri değil; aynı zamanda normal büyüme, gelişme ve sağlık için vücutlarını da beslemeleri gerekiyor."

Tam olarak ne yiyeceğini ve ne zaman yiyeceğini bilmek, ister sosyal medyadan ister okul arkadaşlarından olsun, genellikle bir dizi yanlış bilgiyle bombalanan genç kadın sporcular için gerçekten kafa karıştırıcı olabilir. Bu nedenle, kadın sporcularımızı desteklemeye yardımcı olmak, performans ve sağlık için yemek yemeyi basitleştirmek için en iyi 4 beslenme ipucunun listesini hazırladım.

1- Karbonhidratlar anahtardır!

Karbonhidratlar, kötü ön yargısı olan bir besin ögesidir. Her zaman karbonhidratları ve düşük karbonhidratlı diyetleri bile kesmekten bahsedilir. Ancak genç kadın sporcular performans ile sağlık için kesinlikle çok önemlidir ve öğünün çoğunu oluşturmaları gerekir.

Salatalar, ihtiyacınız olan mikro besinlere girmenin harika bir yoludur, ancak ne yazık ki performansınızı artırmayacaklar. Dayanıklılık için karbonhidratlar önemlidir. Hatta kas yapımı için mutlaka karbonhidrat protein birlikte almak şart.

2- Protein kaslardan daha fazlası içindir

Genç sporculara protein hakkında soru sorduğumuzda ilk bahsettikleri şeyler kaslar; güç, boyut, onarım, iyileşme. Bunların hepsi tamamen doğru olsa da, protein diğer birçok nedenden dolayı önemlidir ve listelenen bu nedenler çoğu zaman birçok kadın sporcunun diyette protein tüketme konusunda endişelenmesinin nedenidir.

Her öğünde iyi bir protein kaynağı, gün boyunca 1-2 yüksek proteinli atıştırmalık ve antrenmandan sonra da yaklaşık 20g yediğinizden emin olun. Ama endişelenmeyin, bu seni sihirli bir şekilde aşırı kaslı yapmaz!

3- Yağlar iyidir

Çok yanlış anlaşılan bir yemek grubu daha! Yağların hepsi kötü değil, aslında genç sporcuların diyetinin önemli bir parçası. Sağlık ve toparlanma amacıyla bol doymamış yağ grubu diyete dahil edilmelidir. Ve omega-3'lerin regl ağrılarını azaltmaya bile yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Bu nedenle, krampları azaltmaya yardımcı olmak için reglinizin başında bol miktarda yağlı balık (veya bir balık yağı takviyesi) tüketin.

4- Periyotlar normaldir

Regl dönemleri ne yazık ki, özellikle genç kadın sporcular arasında hâlâ tabu bir konu olarak kabul ediliyor. Ancak bir kadın sporcunun hayatının, kariyerinin tamamen normal ve hatta önemli bir parçası var. Koçlarınıza, takım arkadaşlarınıza veya ebeveynlerinize döngünüz hakkında konuşmaktan korkmayın veya utanmayın. Aslında, onu takip etmek ve bunun hakkında konuşmak, iyi performansın anahtarıdır.

Vücudunuz döngünüz boyunca çeşitli değişikliklere uğrayacaktır, bu nedenle bunları tanımak ve antrenman taleplerinizi buna göre karşılamak önemlidir. Döngünüzü takip etmek, yetersiz yakıt ikmali nedeniyle kolayca oluşabilecek herhangi bir düzensizliği veya kaçırılan dönemleri tespit etmenin de harika bir yoludur. Bu kadın sporcularda gerçekten yaygın olsa da, kesinlikle normal değildir ve en kısa sürede ele alınması gereken bir şeydir.

Beslenmenin özellikle genç kadın sporcular için bir mayın tarlası olabileceğini biliyoruz. Kadın sporcular ile ebeveynlerinin, iyi beslenme ve nasıl yakıt alacakları konusunda eğitmeye yardımcı olmak adına beslenme konusunda mutlaka profesyonel bir destek alması önemlidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum