"Fiziksel egzersizler yaparken zihni de çalıştırmayı unutmamak gerekir. Hatta fiziksel çalışmaları tamamladıktan sonra bile zihinsel egzersiz yapılması tavsiye edilir. Alanında iyi birçok sporcu boş zamanlarında girecekleri maçları zihinlerinde oynar."
Seanslarımda danışanlarıma “Şimdi kendini en güvende olduğunu hissettiğin yerde düşün” derim. Herkesin güvende olduğunu hissettiği yer farklıdır. Kimisi kendisini sıcak bir kumsalda denizi seyrederken huzurlu ve güvende bulur, kimisi evinde sevdiği bir köşede, kimisi yatağında hatta belki çok gerilerden bir dönemde, kimisi de anne karnında güven bulduğunu hayal eder. Herkesin güven bulduğu yer kendisine özeldir. Bu görsel hayallerini korumaları ve stres yaşadıkları yoğun dönemlerde, çok mutlu olduklarına dair yaşadıkları anları bir tablo gibi görselleştirerek gözlerinin önüne getirmelerini isterim.
Bizler tasvir ettiğimiz şeyi göz önüne getirerek hayal ettirme çalışmalarına bilimsel olarak görsel imajinasyon teknikleri deriz. Bu görsel imajinasyon çalışmaları günlük yaşamda insanların rahat ve güvende hissetmelerine yardım eder. Mutluluğu arttırır, performansı yükseltir. Çünkü güvende hissetmek ruhsal bir rahatlık sağlar. Kaygıdan bir süreliğine uzaklaştırır. Stresten arınıldığı için de fiziksel aktiviteleri yapmaya vücut daha fazla hazırlıklı olur ve güçlenir.
Sporcularda imajinasyon çalışmaları da bir stadyumda, kortta, sahada, soyunma odasında ya da idmanda olduğunu hayal ettirerek yaptırılmalıdır. Bu yöntem daha önce sakatlık yaşamış sporcuların bu süreci daha kolay atlatmasına, fiziksel antrenman yapamasa bile zihinsel hazırlık yapabilmesine yardımcı olur. Herhangi bir fiziksel sakatlık durumu olmayan sporcuların ise hem fiziksel hem de zihinsel hazırlık yapabilmesine imkan sağlar.
İmajinasyon çalışmalarında 5 duyu organını kullanmak, odaklanmak açısından büyük önem taşır. Örneğin görsel olarak sahayı tamamen en ufak ayrıntısına kadar düşünebilir, işitsel olarak taraftarların seslerini, koku ve tat duyularını ile topla teması, dokunsal duyumu fark etmesini sağlamak gerekir. Tamamen odaklanmasınının dışında 5 duyu organını aynı anda çalıştırmak dikkati ve konsantrasyonu artırır, negatif düşüncelerin uzaklaşmasını hızlandırır.
Bu örnekler, ihtiyaca göre, görselleştirilecek hayal edilecek tablo olarak farklılaşır. Önemli bir maçının imajinasyonu farklı olur, sakatlığı aşabilmenin görselleştirmesi farklı olur. Bu sporcunun anlattığı konuya, ihtiyacına, kaygısına ve korkusuna göre seanslarda şekillenir. İmajinasyon hem fiziksel hem de ruhsal rahatlama sağlar. Fiziksel ve ruhsal rahatlık iç içedir.
Bugün artık biliyoruz ki imajinasyon ile yapılan egzersizler en az fiziksel egzersizler kadar etkili olabilmektedir. İmajinasyon ile yapılan zihinsel egzersizlerin pozitif etkisi bilimsel olarak araştırmalarla da kanıtlanmıştır. İmajinasyon sık sık yapıldığında bu en etkili yöntemlerden biri hâline gelecektir. Bu yöntemler psikolojik danışma seanslarında öğretilmektedir. Psiko-eğitim sonunda sporcu danışanlar yöntemleri etkin bir şekilde kullanmayı öğrenecek ve denemeler sonunda herhangi bir yönerge olmadan bile kendi kendilerine bunları yapıp uygulayabilir hâle gelecektir.
Fiziksel egzersizler yaparken zihni de çalıştırmayı unutmamak gerekir. Hatta fiziksel egzersizleri tamamladıktan sonra bile zihinsel egzersiz yapılması tavsiye edilir. Alanında iyi birçok sporcu boş zamanlarında girecekleri maçları zihinlerinden oynarlar. Bu sebeple zihinsel egzersizler fiziksel çalışmalar kadar önemlidir, düzenli uygulamalarda pozitif etkilerini gösterecektir. Bu egzersizleri yaşam biçimi hâline getirmek esas olmalıdır. Bu imajinasyon çalışmalarına ek diğer egzersizleri de koymak hepsini bütünleştirmek ise performansı önemli derecede arttıracaktır.
YORUMLAR