Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


Ara dönemler

16 Temmuz 2024 - 07:47

"Birçok insan sporcuların ara dönemlerini nasıl geçirdiğini hatta özel hayatlarını bile merak eder. Kimi güzel bir kapanış yapar, tatile çıkar, gözden uzak motivasyon ve enerji depolar; kimisi de boşluk hissiyle baş ediyor olabilir. Özellikle sporcular bu duyguları maçların ve ligin bittiği dönemlerde yaşayabilir." 

Hiç uzun uzun çalıştıktan, bir işe çok emek verdikten sonra artık işleri tamamladığınız ve sonrasında boşluğa düştüğünüz bir zaman oldu mu? Aylarca fiziksel efor sarfettiğiniz ve hep programlı bir şekilde çalıştıktan sonra birden boşa düştüğünüzde ne hissettiniz? Hayatınız için hedef çizerken zaman zaman mola ihtiyacı hissedip o mola geldiğinde ise sudan çıkmış balık gibi hissettiğiniz oldu mu? Amaçsız, yapacak birşeyinizin olmadığı, kafa karışıklıklarınızın olduğu bir duruma benzer boşluk hissettiniz mi? Hissettiyseniz boşlukla baş edebilme toleransınız düşmüş olabilir. 

Birçok insan sporcuların ara dönemlerini nasıl geçirdiğini hatta özel hayatlarını bile merak eder. Kimi güzel bir kapanış yapar, tatile çıkar, gözden uzak motivasyon ve enerji depolar; kimisi de boşluk hissiyle baş ediyor olabilir. Özellikle sporcular bu duyguları maçların ve ligin bittiği dönemlerde yaşayabilir.

Boşluk duygusuyla karşı karşıya kalan birçok sporcu vardır. Lig bittiğinde maçlar sona erdiğinde sporcular bazen bu dönemin getirdiği boşlukla baş edemez hâle gelir. İşte bu durum bazen duygusuzluk olarak da adlandırılabilir. 'Ne hissediyorsun?' diye sorduğumda "hiçbir şey" diyebilirler. Çünkü biraz karmaşık görünse de hiçbir duygunun hissedilememesi durumu gibidir. 

Sporcularda bu tarz boşluk durumları uzun süren stresli zamanlardan sonra birden gelen rahatlama hissi ile ortaya çıkabilmektedir. Birçok sporcu ara dönemlerinde yapmak istedikleri şeylerin hayalini kurar. "Yoğunluğum bittikten sonra şu hayalimi yerine getireceğim" derler. Daha sonra yoğunluklarının bittiği ara döneme geldiklerinde ise hayalini kurdukları hiçbir şeyi yapamayabilirler. Adeta hareketsizleşirler. Sadece fiziksel olarak dinlenmek istemek ve hiçbir şey yapmak istememek gibi durumlara girebilirler. 

Böyle durumlarda yapılması gerekenler;

  • Rahatlamaya ihtiyaç duymak, stresi geride bıraktığını hissedebilmek için eskiden keyif alınan şeylerin yapılmaya başlanması tavsiye edilir.
  • Gevşeme egzersizleri yapıp anda kalabilmeyi öğrenebilmek gerekir.
  • Sosyalleşmek, insanlarla ilişki kurmak iyi gelecektir.
  • İçinizden gelmese bile bazı işlere ve keyif veren uğraşlara başlamak, bir şeyi parça parça yapmak gerekebilir. Bütünü yapmak için harcanacak enerjiyi ve zamanı düşünmek yorucu olacaktır. Bu sebeple kısmi olarak yapmaya başlanılmalı çünkü yaptıktan sonra keyif alacağınızı göreceksiniz.
  • Kendinize bakmak, öz bakımınıza zaman ayırmak ve kendi olumlu yanlarınıza odaklanmak gerekir.
  • Negatif düşüncelerin mantıksızlığını bulmak pozitif düşünceleri bulmaya yardımcı olacaktır. Bu sebeple bütün negatif düşüncelerinizi yazıp bunların ne kadarının mantıklı olduğunu bulmaya çalışın. 

Bu saydığım maddeleri ve başka hedefleri kendinize amaç olarak belirleyin. Bunlar amaçsızlıktan yapacak bir şeyin olmamasından da kaynaklanabilir. İyi bir tatil, dinlenme hâli bir sonraki dönem performansınızı arttıracaktır. Bu sebeple boşluk duygunuzun üstesinden gelip kendinize iyi bir dinlenme zamanı belirleyin, yapacak şeyler ve uğraşlar düşünün. Dinlenmiş, enerjisini toplamış, motive bir sporcunun performansı, lige yorgun başlamış bir sporcudan tabii ki daha iyi olacaktır. 

Boşluğun da gelip geçici olduğunu hissetmek ve bunu bilmek gerekir. Duygularımız yer değiştirir bu duygu da diğer gelip geçen duygular gibi kalıcı olmayacaktır, ki eğer uzun sürerse psikolojik destek için başvurmak uygun olacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum