Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu


19 Mayıs, gençler ve spor...

19 Mayıs 2024 - 13:40

"Gençlerin spora katılımını arttırmak, imkan sağlamak, bu amaçla fırsatlar yaratmak gerekir. Bunun için bütün ailelerin konuyla ilgili bilgilendirilmesi, küçük yaştan itibaren spor ve hareket bilinci oluşturulması faydalı olacaktır. Hatta bu konuyla ilgili çaba sarfetmenin toplum bilinci ve sorumluluğu olması gerekir."
 
Spor aktivite olarak yapıldığında da profesyonel anlamda yapıldığında da yaşam içerisinde büyük önem taşır. Gerek sağlık açısından, gerek kendini iyi hissetmek ve çeviklik açısından, gerekse de estetik açıdan kişilere iyi gelir. Bu kadar önemli bir alanın gençler arasında daha fazla yaygınlaşması için ve gençlerin sporun önemini kavraması için bu ay yazımı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'na ithafen yazdım. 

Gençlerin spora katılımını arttırmak, imkan sağlamak, bu amaçla fırsatlar yaratmak gerekir. Bunun için bütün ailelerin konuyla ilgili bilinçlenmesi, küçük yaştan itibaren spor ve hareket bilinci oluşturulması faydalı olacaktır. Hatta bu konuyla ilgili çaba sarfetmenin bütün toplum bilinci ve sorumluluğu olması gerektiğini düşünüyorum. 

Günümüzde gençlere dikkatle baktığınızda hemen hemen hepsinde enerji düşüklüğü, içinden bir şey yapmak gelmemesi, kendisini disipline etmekte zorluk çekme, zorlu şartlara ya da baskıya gelememe, çalışmadan başarı elde edebileceğini düşünme gibi durumları görebilirsiniz. Birçok konuda nasıl organize olacağını bilmemektedirler. Stres sevmiyorlar, dikkat yoğunlaştırmakta güçlük çekiyorlar. İşte küçük yaştan spora başlanıldığında, profesyonel anlamda olmasa bile düzenli yapıldığında spor bu özelliklerde gelişme ve iyileştirme sağlıyor.

Her şeyin sanal dünyaya taşındığı bir dönemde insanlar minimum efor harcayarak işlerini sürdürmek istiyor. Her şeyi makineler yapmaya başladı, yapay zeka ilerledi, yoğun çalışma temposu ve şehirleşme ile birlikte de artık hareket alanları daraldı. Bu durum insanların hareketten, efordan, spordan uzaklaşmasına neden oldu. Spordan uzaklaşma sonucu kilo artışları, obezite problemleri, yeme bozuklukları sıklıkla görülmeye başlandı.
 
Diyetisyenlere başvurular arttı, kilo kontrolünü yapamayan ama sürekli ideal görüntüyü arayan gençlerle doldu klinikler. Uzmanların biraz hareket önerilerine uymakta güçlük çeken insanlar; sosyal medyadaki ideal vücutları, hayatları gördükçe de daha çok kaygılanıyor, kaygıları arttıkça da hiç bir şey yapmak istemiyorlar. Bu döngü içerisinde gidip geliyorlar. Oysa yaşamlarına biraz sporu kattıklarında mutluluk hormonların daha fazla salgılandığını, görüntülerinin iyileştiğini, enerji düşünlüklerinin azaldığını görecekler. 

Sporla profesyonel anlamda uğraşmak bir insana gerçekten çok şey kazandırır. İyi bir postür, dengeli bir yaşam, kondisyon gibi daha sayılamayacak faydalar... Ancak amatör olarak bir hobi olarak yapılan sporun bile faydası çok ve gençlerin birçoğunun buna imkan bulabilmesi iyi olacaktır. 

Spor salonlarının ücretlerinin fazla olması, bu imkana ulaşamamaları, okul, sınav, iş tempolarının buna uygun olmaması, sporun yaşam biçimi hâline getirilmemesi de diğer sorunlar arasındadır. 

Ülkemizde birçok başarılı sporcu yetişmektedir. Yeterli imkan, destek ve fırsat sunulduğunda dünyaya ismini duyurabilecek sporcuların yetişmesi kaçınılmaz... Ailelerin küçük yaştaki çocuklarının sporla uğraşmasını sağlamak gerekir. Ayrıca bunu nasıl istikrarlı yapabilecekleri konusunda bilgilenmeleri, belki de gençlerin profesyonel anlamda sporcu olabilmelerini sağlayacaktır. 

Profesyonel anlamda sporcular yetişmesi için, spor okulları çoğalmalı, altyapılar yetenekleri kaçırmamalı, başarılı sporculara burslar verilmeli ve her anlamda donanımlı yetiştirmelidir. Sporun yaşam biçimi hâline geldiği, zinde, çevik, enerjik, kendini geliştirmeye istekli bir gençlik yetiştirmek dileğiyle...

YORUMLAR

  • 0 Yorum