Burçin Badem

Burçin Badem


Nigel MVP Fenerbahçe şampiyon

01 Temmuz 2024 - 21:56 - Güncelleme: 01 Temmuz 2024 - 22:01

BSL'de Play-off’un yıldızı hiç kuşkusuz Nigel Hayes Davis oldu. Onun bu performansı yakalamasındaki en önemli katkı ise Calathes’ten geldi. Papagiannis görevini yerine getirirken Wilbekin, Tarık ve Şehmus beklentileri karşıladı. Seri boyunca hiç geri adım atmayan Fenerbahçe Beko, Anadolu Efes'i 3-1 ile geçerek 11. kez şampiyon oldu
 
Basketbol Süper Ligi’nin ilk dört takımı diğerlerinden sezonun çok öncesinde ayrıldı. Play-off’ta herhangi bir sürpriz olmadan eşleşmeler kesinleşti. Fianli ise beklendiği gibi Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko oynadı… Sarı lacivertliler 11. kupayı evlerinde kaldırmayı başardı.
 
ANADOLU EFES - PINAR KARŞIYAKA
 
Ligi lider tamamlayıp Türk Telekom’u temiz geçen Anadolu Efes ile dördüncü Pınar Karşıyaka eşleşti. Pınar Karşıyaka, Galatasaray Ekmas karşısında oldukça zorlansa da İstanbul’da oynanan serinin ikinci maçında Dewayne Martin’in müthiş performansıyla seriyi uzatmayı ve İzmir’de turu geçmeyi başardı. Kadro derinliğiyle Anadolu Efes’in büyük ağırlık koyduğu seride Shane Larkin’in lider oyununun yanında sakatlık sonrası sahalara dönen Doğuş Özdemiroğlu’nun gösterdiği performans hangi takımı tutarsa tutsun basketbol severlerin tahtaya 3 kez vurmasına sebep oldu. Doğuş, 25 sayı yanında 6 asist, 2 ribaund, 2 top çalma ile 29 verimlilik puanı üretti.

İkinci karşılaşmada Anadolu Efes savunmasıyla dış alanda baskıyı arttırdı. Tempolu oyunu seven Pınar Karşıyaka’nın yaklaşık olarak 6 top az hücum etmesine sebep olurken özellikle dış atış yüzdesinin düşmesine neden oldu. McCollum’un direnmeye çalıştığı maçta Kenan Sipahi dışında ona destek verebilen çıkmadı. Bu maçta da Shane’in (17 sayı, 10 asist) pozitif oyununa Oturu (22 sayı 7 ribaund) katkı sağladı. Özellikle penetrelerinde doğru açılarda kalarak yıldız oyun kurucunun paslarını asiste çevirdi.

Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’nda oynanan üçüncü maça Karşıyaka kendi temposunu kabul ettirmek amacındaydı. Ufuk Sarıca özellikle tam sahadan baskılı sert savunma üzerine hızlı hücumlarla, seyircisini de oyuna dahil ederek maçı kazanmayı hedefliyordu. Rakibi çeyrek başına 19-21 sayı aralığında tutmalıydı. Ancak Anadolu Efes Shane Larkin ile maça yıldırım gibi başladı. Tempoyu teslim etmeyeceğini ilk andan itibaren hissettirdi. İlk maçın değiştirici oyuncusu Doğuş’a, Will Clyburn da eklendi. Karşıyaka belki skorda 90 sayıya ulaştı ama Efes’in çeşitliliğini durduramadığı için yediği 97 sayıyla mağlup oldu. Böylece Anadolu Efes 3-0 ile finale kalan ilk takım oldu.
 
FENERBAHÇE BEKO - BEŞİKTAŞ EMLAKJET
 
Beşiktaş Emlakjet, yarı final öncesi belirlenen hedeflere hem oyun hem de sonuç olarak ulaşmıştı. Açıkçası F4 sonrası moralsiz gelen Fenerbahçe Beko karşısında siyah beyazlıların en az 1 galibiyet alacağını hatta 5. maça uzayacak bir seri olabileceğini düşünüyordum. Ancak öyle olmadı. Seri boyunca ayakta kalan tek oyuncu Derek Needham oldu. Onun dışında biraz Simenovic biraz da Mathews gelgitlerle destek oldular.
 
HAYES FARK YARATTI

Play-off’un bana göre en değerli oyuncusu Nigel Hayes oldu. Amerikalı oyuncu, toplam 9 maçta ortalama 29 dakika sahada kalırken 19.5 sayı, 4 ribaund, 3 asist ortalamalarını tutturdu. Elde ettiği bu rakamları maçların kırılma anlarında gerçekleştirdi. Özellikle yarı final serisinin ilk maçında, Beşiktaş’ın seriyi çevirebileceği tek maçta, sadece 21 dakikada 29 sayı, 3 ribaund, 1 asist üretti. Kartal her yakalama senaryosunda sahneye müdahil oldu rolünü oynadı. İkinci karşılaşma çok daha rahat geçerken, 3. maçta Nick Calathes serinin uzamasına engel olacak tavrı sahada ortaya koydu. Bir maestro gibi takımını yönetti. Böylece finalist takımlar hiç kan kaybetmeden üst tura çıkmış oldu.
 
SAHADA SÜT KOKUSU

Bu serinin en akılda kalan güzelliği Ömer Ege Ziyaettin oldu. Lisansındaki fotosu bile süt kokan Ömer Ege, küçük bedenindeki kocaman yüreği ve yeteneğiyle herkesin kalbinde yer edindi. Tüm sezon bir yakından yaşadığı Calathes’ten çok etkilendiği gözüküyor. Sahada kafası dik, topa ve ortama hakim; Nick’ten daha şutör olduğu ise kesin… Hadi bakalım; bu maçlarda yeşeren, süt kokan bebeği kocaman adam yapabilecek miyiz? Önce ona, sonra da koçlarına büyük iş düşüyor.
 
FENER BÜYÜK SAVUNDU
 
Fenerbahçe Beko, finale fırtına gibi girdi. Deplasmandaki ilk maçta rakibini 20 sayı farka bağlamayı başardılar. Son çeyrekte Anadolu Efes ne kadar dirense de galibiyete yaklaşamadı. Özellikle Larkin dışındaki kısaların hiç performans verememesi Ercan Osmani ve Daniel Oturu’yu yalnız bıraktı. Willis’in son çeyrekteki çabası ise saman alevi gibi kaldı.
 
İkinci karşılaşma öncesi rekabetin kızışacağı bir mücadele bekleniyordu ama Calathes’in başka planları vardı. Yunan oynattığı oyun, verdiği paslar, yaptığı savunma, soktuğu şutlarla maçı domine etti. Maçın 7. dakikasında skor 24-8 Fenerbahçe lehineydi. Tüm takım ona uyum sağladı; mücadele boyunca 18/29 (%62) ile üçlük atıp yayın dışından 54 sayı üretti. Kanarya bu sefer savunmayı hücumda başlatmış oldu. O kadar tempolu ve isabetli oynadı ki Anadolu Efes’in maça inancı erkenden bitti. Bu da sarı lacivertlilerin savunmasını daha başarılı kıldı. Wilbekin başta olmak üzere şutu atan herkes isabeti de buldu.
 
EGE BEBE SAHNEDE
 

Maçın sonunda Ömer Ege’yi sahaya atan Sarunas, ondan beklenen keyifli cevabı soktuğu üçlükle aldı. Fark ne olursa olsun final serisinde eli titremeden üçlüğü gönderen Ömer Ege Ziyaettin isabeti bulunca tüm salon alkışı patlattı. Maçı kaybeden, hüzünlü Anadolu Efes taraftarının gözlerindeki mutluluk görülmeye değerdi.
 
FENER ALAYI ERTELENDİ
 
Fenerbahçe Beko’nun taraftarı üçüncü maça şampiyonluk için hazırdı. Salonda tek boşluk yoktu. Yine maça sağlam girdiler ama bu sefer Anadolu Efes direniyordu; ilk 16 dakika potayı göremeyen Larkin’e rağmen Ercan Osmani, Doğuş Özdemiroğlu, Kevin Willis’le sayı üretti. İlk yarı 39-34 Fenerbahçe lehine sonuçlansa da Efes umutluydu.
 
Üçüncü çeyrek savunmada seviye Efes lehine yükseldi özellikle Willis pick and roll’larda muhteşem savunmasıyla toplar çalıp, fastbreakler ile skor üretti. Bu hem temponun hem de salon atmosferinin konuk ekip lehine dönmesine neden oldu ve üçüncü çeyrek 56-56 sonuçlandı.
 
Son on dakikaya ev sahibi iyi başladı özellikle 4. dakika sonunda Calathes’in üçlüğüyle 7 sayılık farkı (72-65) yakaladı. Efes sabırlı hücum etmeye devam etti. Oturu, Shane ve Bryant ile skor üreterek rakibini yakaladı. Bu sırada Papagiannis karanlık anlarda, doğru zamanda takım arkadaşlarına gözükerek art arda bulduğu 6 sayı ile takımına destek oldu. Kırılma dakikası yaklaştığında Fenerbahçe halen 5 sayı öndeydi.
 
Kevin Willis, hücum süresi biterken eline geçen topu üçlük isabet ettirince salon buz gibi oldu. Bu Anadolu Efes için tüneldeki ışık gibiydi. Son dakikaya girildiğinde 2 sayı Fenerbahçe öndeydi. Maçın yıldızı Willis attığı smaç ile 24 saniye kala skoru 80-80’e getirdi. Davis’e Willis'in yaptığı faul sırasında skorboard 3.8 saniyeyi gösteriyordu; ilk atışı Hayes kaçırdı ve 2'nciyi soktu. Bu Efes’e topu hücum yarı sahasından sokacak mola alma hakkını verdi. Yıldız oyuncunun tanımı Shane Larkin topu aldı ve özel işçilikle skoru 81-82’ye getirdi ve seriyi 1 maç uzattı.
 
KAÇ KOVALA NEREYE KADAR?
 
Serinin neredeyse tamamında skoru hep önde tutan Fenerbahçe Beko ve onu kovalayan Anadolu Efes vardı. Bu 4. mücadelede de devam etti. İlk yarısında 20 sayılık üstünlüğü yakalayan ev sahibi ekip 3. çeyrek bitiminde 1 sayı gerideydi (51-52). Son çeyreğe en yükseğinden savunma dozuyla başlayan Fenerbahçe Beko, çaldığı top ardından son saniye Nick Calathes’in mucize üçlüğüyle atmosferi yukarı taşıdı.
 
Ancak Efes yine de pes etmedi; tüm seri tutuk gözüken Bryant'ın direnciyle maça tutunmaya devam etti hatta son 45 saniyeye 62-64 Anadolu Efes önde girdi. Nigel’in beraberliği getiren orta mesafe atışı ise Papagiannis’in Doğuş’a yaptığı inanılmaz blok olmasaydı anlamsız kalıyordu. Maç uzadı, Nigel Hayes büyüdü. Efes, Bryant’la direnmeye çalıştı ama yetmedi... Kaç-kovala’da artık gücü kalmamıştı. Maçı ve seriyi kazanan Fenerbahçe Beko, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi Şampiyonu olarak bir kupayı daha müzesine götürmeyi başardı.
 
Play-off’un hiç kuşkusuz yıldızı Nigel Hayes Davis oldu. Onun bu performansı yakalamasındaki en önemli katkı ise Nick Calathes’ten geldi. Georgios Papagiannis görevini kusursuz yerine getirirken Scott Wilbekin, Tarık Biberoviç ve Şehmus Hazer beklentileri karşılayacak seviyede oynadılar. Genel olarak takım mücadelesini üst düzey sergileyen Fenerbahçe Beko hiç geri adım atmadan kupaya uzanmayı başardı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum