"Federasyon Türk oyuncu yetişmesi adına ilk eylemi Gençler Ligi'nin ardından, bu gençlerin oynayabileceği pilot takım arayışına devam ediyor. Süper Lig'deki yabancı sayısının 6'dan 5'e düşmesi bir nebze de olsa Türk oyuncuların önünü açıyor."
AYDIN ÖRS İLE 5 SORU 5 CEVAP
- Fenerbahçe Doğuş'un Süper Lig şampiyonluğu ve Tofaş'ın final oynaması ile başlasak...
- Hem kadro kalitesi hem de derinliği açısından Fenerbahçe'nin şampiyonluğu beklenen bir şeydi. Sarı lacivertliler, Obradovic gibi çok tecrübeli ve başarılı bir antrenörün liderliğinde zaten seznu iyi oynayarak geçirdi. Belgrad'daki EuroLeague Final Four'unu da ufak nüanslarla kaybetmişlerdi. Türkiye Ligi'nin favorisiydiler... Ama şöyle bir şey var her favori kazanmıyor. Ben onların bu performansını çok değerli buluyorum. Başarının esas göstergesi istikrarlı olmaktır.
TOFAŞ'ı da pas geçmemek lazım. Kısıtlı bütçe ve kadrosuyla önemli bir başarı kazandılar. Normal sezonu ikinci sırada bitiren TOFAŞ, Efes gibi bir rakibi geçerek, finalde Fenerbahçe'yi zaman zaman epey zorladı, Bursa'daki ilk maçı da kazanmayı başardı. TOFAŞ'ın altyapısından yetişen bazı isimleri oynatması da Türk basketbolu adına sevindirici, onları da kutluyorum.
ANTRENÖR SEMİNİ TEK KELİMEYLE MÜKEMMELDİ...
- TBF ve TÜBAD'In ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Antrenör Semineri hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
- Bence tek kelimeyle mükemmeldi. Gerek organizasyon, gerekse orada ders veren değerli antrenör ve basketbol adamlarının kaliteleri ile konuşmalarının yanında yaptıkları sunumlar, herkes tarafından takdirle karşılandı.
İlk gün CSKA'nın Yunan atletik performans antrenörü Kostas Chatzichrisos'ın performansı çok beğenildi. Bir zamanlar Türkiye'deki basketboluyla fenomen olmuş David Rivers'ın hayat felsefesi ve basketbolcuların liderlik özelliği konusunda yaptığı sunumda önemli dersler vardı. İkinci gün Çetin (Yılmaz) Hoca da basketbol içerisindeki etik değerleri de kapsayan çok güzel bir sunum yaptı. Zaten Çetin Hoca şirketlerde çok aranan bir kişilik. Orhun Ene ise TOFAŞ'ın sistemine ilişkin çok önemli bilgiler verdi.
F.Bahçe Yardımcı koçu Erdem Can da, ricamız üzerine, 'yardımcı koçun görevi, başantrenör ile iletişimi, sahadaki etkinliğinin ne kadar olması ve rakip analizi konularda mükemmel bir sunum yaptı. Kapanış konuşmamda da belirttim. Obradovic, tarihin en kariyerli antrenörü olmasına rağmen; işine verdiği saygı nedeniyle Sinan Erdem'de 3 saate yakın tüm konsantresiyle sunum yaptı. Basketbolda detayların önemini herkese gösterdi.
Çok kaliteli bir sunumdu, Obradovic'e de bir teşekkür borcumuz var. Onun TÜBAD'a 5-6 ay önceden bir sözü vardı ama play-off erken bitince Obradovic de tatile gitti. O sözünü tutmak için bir günlüğüne gelip seminere katıldı. Seminere gelen tüm basketbol adamlarına ve Beslenme Uzmanı Dr. Ayşegül Çoruhlu'ya teşekkür ederiz. Hakikaten müthiş bir organizasyon oldu. Ders veren insanlar da çok etkilendiklerini ifade ettiler. Burada TBF'ye bir parantez açmalıyız. Bu güzel etkinlik TÜBAD ile beraber TBF Eğitim Kurulu'nun organizasyonuydu ve orada harika iş çıkardılar.
HEM TÜBAD, HEM DE EĞİTİM KURULU BAŞKANLIĞI ETİK GELMEDİ
TÜBAD eski başkanı olarak 65'i yabancı olmak üzere seminere gelen 1000'i aşkın katılımcıya teşekkür ederim. Eski başkan vurgumu da şöyle açıklayayım. Biz TBF'ye TÜBAD olarak düzenlenecek seminer ve eğitimleri birlikte yapalım önerisini getirince, başta Başkan Hidayet Türkoğlu ve Ömer Onan olmak üzere Federasyon Yönetimi bize, 'Yeni bir eğitim kurulu oluşturalım ve bunu beraber yapalım' dediler. Ben de basketbola önemli bir hizmet daha yapabilmek adına TBF Eğitim Kurulu Başkanlığı görevini kabul ettim.
Hem TBF Eğitim Kurulu, hem de TÜBAD'da başkanlık yapmak bana çok etik gelmedi. Dolayısıyla Önder Seven, Mehmet Baturalp, ben, Ercüment Sunter ve Ergin Ataman'la birlikte kurucu üyelerden olan Çetin Hoca, ricamı kırmadı. Yaptığımız son genel kurul çok yapıcı oldu, eski ve yeni üyeler güzel bir yönetim kurulu seçti. Ergin Ataman, Orhun Ene, Ufuk Sarıca gibi isimlerin görev aldığı yönetimde ben de üye olarak yer aldım. Burada önemli olan Türk antrenörlerini ileri safhalara taşıyabilmek. Evrensel anlamda Türk antrenörlerinin donanımını artırmak adına faaliyetler yapmak, düzenlediğimiz seminer ve kursların amacı bu...
TBF Eğitim Kurulu olarak bu sene ilk defa yapılan değişiklikle, A ve B kategorisinde yazılı sınavın dışında uygulama sınavı da koyduk. Bunun nedeni şu... Bu değişimi sadece bilgisi olan antrenörler değil de, uygulama olarak da kaliteli antrenörler yetiştirmek adına yaptık. Bunun için çalışıyoruz, inşallah daha çağdaş uygulamalarla, yenilikler gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz.
BATURALP'İN ADINI YAŞATMAK BİZİM SORUMLULUĞUMUZ
- Bu tarz seminer ve çalıştaylara devam edeceğinizi biliyoruz, bu konuda da biraz bilgi alabilir miyiz?
- Yaz aylarında ulusal seminer ve kurslar yoğun şekilde devam edecek. 22-23 Eylül'de büyük ihtimalle hem uluslararası seminer, hem de yine uluslararası olacak Mehmet Baturalp- TÜBAD Basketbol Turnuvası düzenlemeyi düşünüyoruz. Birkaç takımdan söz bile aldık, onun hazırlıkları devam ediyor. Mehmet Baturalp'in ismini yaşatmak için bize düşen görevler var. Batur Abi, geçen yıl TÜBAD olarak gerçekleştirdiğimiz turnuva, seminer ve sosyal sorumluluk projesinden oldukça mutlu olmuştu. İnşallah eylül ayında yapacağımız etkinlik, onun adına yakışır...
BU KARAR TÜRKLER İÇİN MOTİVASYON KAYNAĞI OLMALI
- Basketbolumuza getirilen 5 yabancı kuralı için sizin görüşünüzü alabilir miyiz, bu değişikliği nasıl yorumluyorsunuz?
- Bunun iki, üç boyutu var. Birincisi net söyleyeyim, bu TBF'nin son zamanlarda aldığı en olumlu karar. Çünkü TBF Türk oyuncuların gelişmesi adına önemli faaliyetler yapma isteği içerisinde ve bunun ilk eylemini de geçen yıl kurduğu deplasmanlı Basketbol Gençler Ligi (BGL) ile başlattı. Bu gençlerin oynayabileceği ortam yaratmak adına pilot takım arayışı ise devam ediyor. Bir tane dahi yabancı eksilmesi bir nebze de olsa Türk oyuncuların önünü açıyor.
Fakat burada Türk oyuncuları ve antrenörlerine de iş düşüyor. Bu karar Türk oyuculara rahatlık getirmemeli, aksine motivasyon kaynağı olmalı... Daha çok çalışmalı ve eksiklerini gidermeleri gerekir. Bunu da tek başlarına değil, bulundukları kulübün antrenörleriyle birlikte yapmalı gerekir. Kulüp ve antrenörlere şu görevler düşüyor... Normal antrenmanların yanında bu oyuncuların, hem atletik, hem fundamental, hem de zihinsel olarak gelişimi için çalışmalar yapılmalı. Bireysel gelişim koçluğu, kondisyoner ve psikolojik sorunlar açısından bu gençlere yardımcı olmak gerekir.
Burada oyuncu menajerlerine de görev düşüyor. Yabancı kuralını fırsata çevirip Türklerin sözleşmelerini anormal boyutlara çekerlerse, hem bu oyuncular hem de kulüpler mağdur olacak ve TBF de aldığı bu kararı 1-2 yıl içerisinde geri çekmek zorunda kalacaktır. Burada basketbolu oluşturan katmanlara önemli görevler düşüyor.
WARRIORS HEP BİR ADIM ÖNDE
- Son olarak NBA finalinde Cleveland'ı 4-0'la süpüren Golden State'in şampiyonluğu hakkındaki görüşünüzü alabilir miyiz?
- Golden State, bu sezon kritik maçlar oynadı, play off'lardaki Batı Konferası finalinde Houston karşısında az daha seri gidiyordu; ama kritik anlarda devreye giren oyuncular ibreyi Golden State'e çevirdi. Çok önemli ve çok yönlü oyunculara sahip oldukları için maçlara hep bir adım önde başlayıp, öyle de bitiren Golden State Warriors'u tebrik ederiz.
YORUMLAR