Oyunu kuranlar

EuroLeague'de F4 bileti için savaş sürerken, sezonun en iyi 1 numaralarının performanslarına sizin için göz attık. Şampiyonluğun 1 numaralı adayı Real'in her şeyi Facundo Campazzo, Ataman önderliğindeki Panathinaikosu'n NBA patentli yıldızı Kendrick Nunn, Monaco'nun ele avuca sığmayan süperstarı Mike James, Fenerbahçe Beko'nun her takıma lazım Yunan gardı Nick Calathes ve Maccabi'de büyük gelişim gösteren Tamir Blatt... 

Oyunu kuranlar
03 Mayıs 2024 - 07:59
BAL PARSUĞU
FACUNDO CAMPAZZO


Erkenden lig liderliğini ilan eden Real Madrid’in basketboluna yön veren; oyun kurucunun sözlük anlamı Facundo Campazzo…
 
 BURÇİN BADEM 
 

Yaklaşık 10 sene önce sadece bir buçuk dakika kala oyuna girdiği bir maçta dikkatimi çekti. Henüz 20 yaşındaydı. O zamanlar oynanan son 16 turunda Real Madrid evinde Panathinaikos’u misafir ediyordu. 'Kralın Takımı' farklı öndeydi ve karşılaşmaın sonunda bu bebe oyuna girdi. Efsane Dimitris Diamantidis’i tutuyordu. Üstat hemen post-up’a yöneldi ve gence dirseğiyle ayar vermek istedi. Ama bebe, grekoromendeki saltoyu yapıp kocaman Dimitris’i tepesinden diğer tarafa fırlatıverdi. Kocaman adama kocaman yüreğiyle meydan okuyan Arjantinli Facundo Campazzo, efsanelerin öğrencisi olarak yetişmeye başladı. Oyunu ve kazanmayı Ginobili, Llull, Rodriguez, Fernandez, Scola, Nocioni, Delfino, Reyes gibi yeteneklerini savaşçı ruhlarıyla pekiştiren kimseden korkmayan abilerinden öğrendi.
 
Basketbol rakamların, matematiğin oyunu… O nedenle size biraz elde ettiği rakamlardan bahsedelim. Bu sezon takımı normal sezonu lider tamamlarken Campazzo, 11.3 sayı, 6.4 asist, 2.8 ribaund, 1.3 top çalma ve 16.1 verimlilik puanıyla sürdürüyor.
 
Bal Porsuğu gibi korkmadan Kobra’ya saldırıyor. Rakibi kaç metre, kaç kilo, ne kadar sıçrar, hiç önemi yok onun için. Dayak yese bile yerden yine kalkacak ve bu sırada skoru üretip ya da en iyi pozisyona servisi yapacak; yüreği ve yeteneğiyle korkulması gereken bir yaratık. Bu sene beni benden alan performansı ise Anadolu Efes’e karşı tarihi meydan muharebesindeki oyunudur.
 
Şu ana kadar oynanan maçlar sonucunda ligin en verimlileri listesinde 13. sırada ve ilk 20’deki 4 oyun kurucudan biri. Diğerleri ise Mike James, Shane Larkin ve Kostas Sloukas…
 
Muhtemelen son kez bir arada oynayan Real Madrid efsanesi abilerine bir kupayla veda etmek istiyor. Tavares gibi ligin en değerli uzunuyla oynamanın konforuyla bu başarıya ulaşması büyük bir olasılık.
 
Merak edip EuroLeague'de şampiyonluk bahis oranına baktım. Real Madrid 2.21, Panatinaikos 4.20, Monaco 5.40, Barselona 6.20, Fenerbahçe ve Olimpiacos 8.20… Yani parasını kumara yatıran kişilerin birçoğu Bal Porsuğu’na güveniyor ya da ondan korkuyor ki en muhtemel şampiyon adayı olarak onun takımını görüyor.
 
EL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE:
25:08 dk.
SAYI: 11.3
RİBAUND: 2.8
ASİST: 6.4
TOP ÇALMA: 1.3
TOP KAYBI: 2.4
BLOK: -
VERİMLİLİK: 16.1
 

 
SİHİRBAZ
KENDRICK NUNN

 
Avrupa basketbolu pek çok yıldızını NBA’e hediye ederken, Kendrick Nunn’un basketbolun zirvesinden EuroLeague’e gelişi işleri tamamen tersine çevirdi.
 
ARDA AYGAHOĞLU 
 
Kendrick Nunn, NBA’de ilk sezonunda şampiyonluk adayları arasında yer alan Miami Heat formasıyla 15.3 sayı, 3.3 asist ve 2.7 ribaund ortalamasıyla NBA’de yılın çaylağı ödülüne aday gösterildiğinde, gelecekteki All Star adayları arasında yerini çoktan almıştı.

Basketbolun en üst seviyesine sahne olan ligdeki ilk yılında pek çok NBA oyuncusunun ulaşamadığı istatistikleri yakalayan bir oyuncunun geleceğinin parlak olacağı öngörülse de, Nunn için sakatlıklar sonrası işler yolunda gitmedi ve EuroLeague’de kariyerini devam ettirme kararı aldı.
 
Kendrick Nunn, birçok takımın teklifini geri çevirerek, EuroLeague’de yıllardır başarıdan uzak kalmasının ardından Ergin Ataman önderliğinde yeniden yapılanan Panathinaikos ile anlaştı. Yeşiller ile anlaştığında umut vadeden ancak Juancho Hernangomez ve Luca Vildoza gibi isimlerden skor katkısını alamayan ekibin en büyük sorununu çözmesi bekleniyordu.
 
Ergin Ataman’ın bireysel hücum gücü yüksek oyunculara tanıdığı özgürlük ve Nunn’un NBA seviyesinde bile harikalar yaratabilen ofansif yetenekleri birleştiğinde Yunanlılar istedikleri her şeyi elde etti.

Ataman, Anadolu Efes’i dipten zirveye çıkardığı hikâyenin bir benzerini yaratırken Kendrick Nunn başrol olarak öne çıktı ve her ne kadar farklı özelliklere sahip olsalar da, Efes dönemindeki Larkin’in rolünü üstlendi.
 
Nunn, geçtiğimiz yıllarda diz sakatlığı sebebiyle bir sezon boyunca sahalardan uzak kalmasaydı muhtemelen hiç kimse onu EuroLeague’de izleme fırsatı bulamayacaktı. Avrupa basketboluna adım attığı günden bu yana hücumda durdurulamaz bir profil çizdi ve kariyerinde yeni bir hikâye yarattı. Kendrick Nunn, catch and shot üzerinden ve kendi crossoverları üzerinden yarattığı şutlarla yüksek yüzdeli üçlük isabeti bulabiliyor. İkili oyunlarda savunmayı aynı anda pas, orta mesafe şutu, gözyaşı damlası tehditiyle kararsız bırakarak kolay sayı imkanı yaratabiliyor.
 
Nunn’un EuroLeague maçlarında en çok kullandığı özelliklerden biri olarak orta mesafeden yarattığı ve sıklıkla denediği şutlar göze çarpıyor. Bu özelliği bana Chris Paul’un NBA’deki mid range jump shot becerisini hatırlatıyor. Ayrıca takımın ana hücum silahından beklenmeyecek düzeyde üst düzey savunma yeteneklerine sahip. Top çalma konusunda savunmada müthiş enerji gösteriyor ve hücumdaki yorgunluğunu savunmada dinlenerek atlatmayı pek düşünmüyor. NBA’de yaptıklarından sonra Avrupa’ya gelişinin ona sahada ayrı bir özgüven verdiği açıkça görülüyor.
 
Kendrick verdiği bir röportajda ‘Avrupa’nın en iyi hücum oyuncusu’ olduğunu belirtirken, Maccabi’den Baldwin ve Monaco’nun yıldızı Mike James’ten tepki almıştı. EuroLeague'de play-off turunda Panathinakos ve Maccabi Tel Aviv arasındaki eşleşme aynı zamanda bu iki iddialı ismin rekabetine de sahne olacak. Nunn’un kendisi hakkındaki görüşleri için EuroLeague’in 2. sıradaki takımının en etkili oyuncusu olmak gibi güçlü bir argümanı bulunuyor.
 
Avrupa’nın en iyisinin kim olduğu tartışılır bir konu olsa da, Kendrick Nunn uzun süredir başarısız olan Panathinaikos’u zirveye çıkaran anahtar parça oldu ve Avrupa’nın en iyi 5 oyuncusu arasında yer aldığını rahatlıkla söylenebilir.

EL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE:
26:39 dk.
SAYI: 15.1
RİBAUND: 2.5
ASİST: 3
TOP ÇALMA: 0.9
TOP KAYBI: 3.1
BLOK: 0.1
VERİMLİLİK: 10.7


 
ZİRVE
MIKE JAMES

 
2023-2024 sezonunda EL şampiyonluk adayları arasında gösterilen Monaco, Mike James liderliğinde zirveye koşuyor. Kariyerinin en verimli dönemlerini yaşayan James, inanılmaz işlere imza atıyor.
 
HÜSEYİN DEMİR 
 
Michael Perry James, EuroLeague tarihinin en iyi oyun kurucu adayları arasında yer alan... Karakteristik özelliğiyle en renkli basketbolculardan biri olan, oyun bilgisi ve saha görüşü ile harikalar yaratan oyun kurucu, her dönem basketbol gündeminde zirvede yer alıyor.  Yaptığı açıklamalarla şok etkisi yaratan, antrenörler ile sürekli çatışmalar yaşayan, transfer listesinde hep en başta olan, disiplinsiz davranışlarından dolayı kadro dışı kalma potansiyelli Mike James’in basketbol serüvenini, performansını ve istatistiklerine gelin birlikte bakalım...
 
Amerikalı oyun kurucu basketbol kariyerine 'Kolej' basketbolunda Portland Grant Lisesi'nde ve Eastern Arizona College ile Lamar Üniversitesi’nde başladı. Kolej basketbolundan sonra NBA'de draftlara seçilemeyen Mike James, Avrupa'nın yolunu tuttu. Zagreb ile yeni macerası başlayan oyun kurucu, farklı takımları gezdikten sonra NBA yolcusu oldu olmasına ama... ABD'de istediği süreleri alamayan 1.85 m boyundaki basketbolcu tekrar Avrupa'ya yelken açtı. 
 
Avrupa’da oynadığı her takımda topu sürekli elinde isteyen bir oyuncu oldu. James, sahada her zaman takımına liderlik yaparak tüm kontrolü ve denetimi elinde tutmak isteyen bir isim. Hücum organizasyonunda takımının skor yükünü taşıyan 32 yaşındaki yıldız basketbolcu, kariyerinin zirve dönemini yaşıyor. Monaco'ya geldikten sonra takımını şaha kaldıran Amerikalı basketbolcu, skorer oyunuyla dikkatleri üzerine çekiyor.
 
Hücumda bire bir oynamayı seven, direkt çembere atak edebilen, şut tehdidi ile rakiplerine korku salan Mike James, maçın son saniyelerinde rakiplerine korku dolu anlar yaşıyor. 
 
Monacolu Mike James, EuroLeague tarihinin en skorer oyuncusu olma başarısını da gösterdi. Yıldız basketbolcu, THY EuroLeague'in 28. haftasında Monaco'nun Sırbistan temsilcisi Kızılyıldız'ı 98-80 yendiği müsabakada 20 sayı ile galibiyette önemli rol oynadı. 
 
Kulislerde konuşulanlara göre; Monaco, Mike James’in sözleşmesini 2027’ye kadar uzatmak istiyor. Fransız ekibinin yıldız oyuncuya 3 yıl için 9 milyon doların üstünde bir teklifte bulunduğu da konuşulanlar arasında... 
 
Baskonia, Panathinaikos, EA7 Emporio Armani Milano ve CSKA Moskova formaları da giydiği 10 sezonluk EuroLeague kariyerinde 4.464 sayıya ulaştı! Bu başarıyı 271 maçta elde eden ABD'li basketbolcu, 358 karşılaşmada 4.455 sayı atan Yunan efsanesi Vassilis Spanoulis'i geçerek organizasyon tarihinin en skorer isimleri listesinde zirveye çıktı. 
 
Başarılı oyun kurucu bu sezon EuroeLague'de maç başına 18.6 sayı, 4.1 ribaund, 5.1 asist, 1.3 top çalma ile mücadele ediyor. Aynı zamanda Mike James, sayı krallığında, 20 verimlilik puanı ile de zirvede yer alıyor. 
 
2023-2024 sezonunda EuroLeague şampiyonluk adayları arasında gösterilen Monaco da James liderliğinde zirveye koşuyor.  Kariyerinin en verimli dönemlerini yaşayan Mike James, ekstra işler yapmaya devam ediyor...

EL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE:
31:31 dk.
SAYI: 18.6
RİBAUND: 4.1
ASİST: 5.1
TOP ÇALMA: 1.3
TOP KAYBI: 2.1
BLOK: 0.1
VERİMLİLİK: 20

 
İSTİKRAR
NICK CALATHES

 
2021-2022'de Barca’da sergilediği performansın ardından F.Bahçe’nin yolunu tutan Calathes, alışma sezonunda eleştirilerin hedefi oldu. Itoudis ve sonrasında Jasikevicius ile basketbolunu bir seviye yukarı taşıdı.
 
FATİH SABOVİÇ
 
Fenerbahçe Beko’nun 1989 doğumlu yıldızının bu sezon yükselen performansına değinmeden önce sarı lacivertli ekibin eski koçu Zeljko Obradovic’in bir sözünden bahsetmek isterim. Uzun yıllar pek çok takımda ve Yugoslavya Milli Takımı’nda başarılı işler çıkaran oyuncu Obradovic de tıpkı Calathes gibi bir garddı.
 
Partizan’ın 1983’te düzenlediği bir İtalya turunda genç koç Borislav Dzakovic’in danışmanı, Obradovic’in basketbol ve yaşamdaki akıl hocası Aleksandar Nikolic'ti... Zeljko Obradovic o dönemde hâlâ bir Cacak oyuncusuydu ve bu tur için Partizan’a kiralık gönderilmişti. 38 dakika oynayıp yalnızca 2 sayı ürettiği bir maçın ardından genç Obradovic hayal kırıklığına uğramıştı. Ancak Nikolic gitti ve genç oyuncusunu takımın en iyisi olduğu için tebrik etti. “O gün” diyor Obradovic, “Bir oyun kurucu için kaç sayı attığının hiç önemli olmadığını öğrendim ben…”
 
Fenerbahçe Beko taraftarları da Nick Calathes’ten sürekli -doğal olarak da- takıma sayı konusunda katkı vermesini, skorerliğini bir tık ileri götürmesini bekliyor ve genelde Yunan yıldızı bu nedenle eleştiriyordu.
 
Ancak 2023-2024 sezonu başta taraftar olmak üzere herkese Obradovic’in seneler önce aldığı dersi öğretecekti. Bir oyun kurucunun asıl görevi takım arkadaşlarını doğru şekilde yönlendirmek, oyun teorisine uygun olarak parke içindeki stratejileri kurgulamak ve yeri geldiğinde onları kusursuz şekilde uygulamaktı.
 
Sarı lacivertli formayı ilk giydiği sezonu bir kenara bırakacak olursak Calathes’in yükselişi koç Dimitris Itoudis’in gidişiyle tam anlamıyla başladı diyebiliriz belki… Koç Sarunas Jasikevicius göreve geldikten sonra apayrı bir iletişime sahip olduğu Calathes’i; hem ona uygun hem de onun yaratıcılığını katacağı setlerle beslediği aşikâr…
 
Bu yeni rota ile görevler silsilesine kusursuz şekilde uyum sağlayan Nick Calathes de gerek oyun içi aksiyonları gerekse topsuz alandaki -topun rakipte olduğu anlar da dahil- reaksiyonlarıyla takımını besleyen en temel yönlendiricilerden biri olmayı bildi.
 
35 yaşındaki başarılı yıldız; soğukkanlı duruşu, saha içi ve dışındaki sağlam karakterinin yanı sıra kendisini en farklı kılan özelliğiyle ‘görünmez’ katkılar da vermeye devam ediyor üstelik… Jasikevicius ve Fenerbahçe taraftarının Calathes’in değerini en çok hatırladığı ve anladığı zamanlar, şüphesiz ki onun yırtıcı savunmasını erkenden başlatıp rakiplerinin korkulu rüyası olmayı bildiği anlar olsa gerek…
 
Sözleşmesi sezon sonu bitecek olan Calathes şimdiden adını gelecek sezonun takım listesine yazdırmayı yüksek ihtimalle başarmış olsa gerek… Tabii ki EuroLeague ve Süper Lig’de geriye kalan süreçteki performanslar da etkili olacaktır ancak Nick Calathes şu anda şüphesiz Avrupa’nın en değerli guardlarından biri olarak adını listeye yazdırmayı bildi.
 
EL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE:
22:35 dk.
SAYI: 6.8
RİBAUND: 4
ASİST: 4.8
TOP ÇALMA: 1
TOP KAYBI: 1.8
BLOK: 0.2
VERİMLİLİK: 10.2
 

 

TAMIR BLATT

 
26 yaşındaki Tamir Blatt, her geçen gün repertuarına yeni bir özellik ekleyen ve kendini geliştirmeye aç bir oyuncu olduğu için gelişimini devam ettirme potansiyeline her daim sahip bir isim...  
 
EGE TOROS
 
Blatt dediğimizde akla gelen ilk isim Darüşşafaka ve Cleveland Cavaliers’ın eski koçu David Blatt olsa da biz bugün 26 yaşındaki oğlu Tamir Blatt’ten bahsedeceğiz.
 
Ülkesi İsrail’in ve Avrupa basketbolunun köklü kulüplerinden birinden olan Maccabi Tel Aviv’de oynayan Tamir, basketbol kariyerine 2014/15 sezonunun başında Hapoel Tel Aviv formasıyla başladı. 2017/18 sezonunda ise Hapoel Holon’a transfer oldu ve burada yavaş yavaş ilk 5’e göz kırptı. 

Holon'da geçirdiği 1 yılın ardından İsrail’in önde gelen kulüplerinden biri Hapoel Jerusalem’e transfer oldu ve burada takımın as oyuncularından biri hâline geldi. İlk yılında 10 sayı ortalaması tutturan Blatt, Avrupa basketbolunda adından söz ettirmeye başladı. Sonraki iki sezon da bu performansını sürdüren Tamir Blatt için artık Avrupa’ya açılma vakti gelmişti. 
 
Hapoel Jerusalem’de geçirdiği 3 senenin ardından 2021/22 sezonunun başında Almanya’nın en büyük basketbol kulüplerinden biri Alba Berlin’e transfer oldu. Blatt için artık EuroLeague sahnesine çıkma vakti gelmişti. Alba’daki ilk sezonunda takımın rotasyonundaki önemli oyunculardan biri olan Tamir Blatt, 6.3 sayı ve 4.3 asist ortalamasıyla EuroLeague’de boy gösterdiği ilk sezonda birçok Avrupa kulübünün radarına girdi. İkinci senesinde de bu performansını devam ettirerek 7.2 sayı ve 4.9 asist ortalamaları tutturdu. 

2023/24 sezonuna geldiğimizde ise Blatt için artık vatana dönme vakti gelmişti. Tamir Blatt, bu sezonun başında İsrail’in en büyüğü Maccabi Tel Aviv’e transfer oldu. Bu sene de genellikle bench'ten oyuna katkı veren önemli bir garddı. EuroLeague mücadelesine devam eden Maccabi de Blatt de sezona imzasını bırakmış gözüküyor...
 
Buraya kadar Blatt’in kariyerinden bahsettiğimize göre şimdi onun oyunculuk özelliklerine ve bu sene bıraktığı imzasına gelebiliriz... Tamir Blatt tam anlamıyla klasik bir oyuncu kurucu. Avrupa’da ve ABD'de artık bu tip basketbolcuların sayısı son derece azaldı. Blatt’i yeterince izlememiş insanlara örnek olarak Ender Arslan verilebilir. Onun kadar keskin ve uzun menzilli şutu olmasa da özellikle sağ eline topu aldığında içeri korkusuzca girebilen bir oyuncu Tamir Blatt...
 
Bunun dışında da setlere bağlı kalan ve pick and roll oyunları sonunda topu doğru kişiyle buluşturmakta zorlanmayan bir basketbolcu. Ancak basketbol için nispeten kısa olan 1.84'lük boyu sebebiyle içeri girdiğinde bile pası arayan bir oyuncu.
 
Bu özellikleri dışında çok rahat bir şekilde yön değiştirebiliyor bu sayede de top kaybı sayısını minimal düzeyde tutabiliyor. Hızlı bir oyuncu olması sebebiyle Blatt, savunmada rakiplerine kolay kolay geçilmiyor ancak fiziki yetersizliği sebebiyle iri oyuncuları savunmakta zorluk yaşayan bir oyuncu. Şu da unutulmasın ki Pire gibi hareketli bir basketbolcu olması sebebiyle rakip gardlar için baş belası olabiliyor... 
 
Tamir Blatt her geçen gün repertuarına yeni bir özellik ekleyen ve kendini geliştirmeye aç bir oyuncu olduğu için gelişimini devam ettirme potansiyeline sahip bir isim.
 
EL SEZON ORTALAMALARI
SÜRE:
18:26 dk.
SAYI: 6.8
RİBAUND: 1.4
ASİST: 4.7
TOP ÇALMA: 0.4
TOP KAYBI: 1.8
BLOK: -
VERİMLİLİK: 7.6

YORUMLAR

  • 0 Yorum