NEF SÖYLEŞİLERİ | Muhaymin Mustafa
"Ben zaten her zaman kazanmayı hedefleyen bir oyuncuyum. Galatasaray kültüründe de kazanmak var. Bu savaşçı ruhu sahaya yansıtmak, benim oyun karakterlerimden bir tanesi. Galatasaray NEF ile de uyuştuğu için kendimi bu forma altında çok rahat ve çok mutlu hissediyorum."
RÖPORTAJ : BERTAN ERMAN
Bir süredir Yunanistan'da basketbol kariyerini sürdüren Muhaymin Mustafa, Türkiye'ye Galatasaray NEF formasıyla geri döndü. Aldığı süre içinde mücadeleci kimliğini parkeye yansıtan Muhaymin, Galatasaray'ı çok kısa sürede özümsedi. Geçmişte yaşadığı tecrübeleri paylaşan 23 yaşındaki gard-forvet, sarı kırmızılı forma ile başarıdan başarıya koşmayı istiyor.
BASKETBOLDAN ÖNCE ATLETİZM
- Türkiye’ye gelmeden önce, K.K.T.C.’de yaşarken aklında basketbol var mıydı? Basketbol serüvenin nasıl başladı?
- Ben Kıbrıs'ta basketboldan önce atletizm yapıyordum; yüksek atlama ve uzun atlama. Ana dallarım bunlardı. Aynı zamanda, okulun diğer branşlarında basketbol vardı. Basketbola o şekilde başladım; ama bu branşı daha çok sevmemde etkili olan kısım, ağabeyim ile birlikte özel bir basketbol kursuna gidiyor olmamızdı. Gittiğimiz ilçede annemin işleri vardı. Sonra bizi de ayak bağı olmayalım diye (bir gülümseme) basketbol kursuna yolladı. İlk başlangıcım o şekildeydi... Biz de onu bir oyun gibi gördük. (Halen daha bir oyun gibi görüyorum) Ve git gide de basketbolu sevmeye başladım
- Türkiye’ye geldikten sonra Pertevniyal, Efes ve Tofaş’ta forma giydin. Buradaki ilk döneminde ne gibi tecrübeler edindin?
- Pertevniyal forması giydiğimde, yaşça daha küçüktüm. 16-17 yaşlarındaydım. Benim için ilk profesyonel sezondu. Heyecanlıydı. İşin farkına vardığım bir dönem oldu. İnsanların bunu ciddi bir iş olarak gördüğünü, profesyonel olarak davrandığını fark ettiğim ilk sezondu. Ondan sonra ben de büyüdükçe, işin içine girdikçe çok farklı tecrübeler edindim. Bir yıl Efes'te oynadım, sonra Tofaş'a gittim. Tofaş'tan sonra işin içinde daha çok oldum. Her sezon farklı tecrübeler kattı bana. Ama hepsi çok güzel geçti benim için.
YUNANİSTAN DAHA SERT VE YERLİLERİ TECRÜBELİ
- 2020 yılında Yunanistan’a gittin ve 2 sezon Ionikos forması giydin. Yunanistan’da nasıl bir basketbol kültürü var? Türkiye ile kıyasladığında, Yunan Ligi ve Yunan basketbolunda ne gibi farklılıklar var?
- Türkiye'de futbol, basketbolun her zaman önünde; ama Yunanistan'da tam tersi. Basketbol onların ana sporu ve kültürü. O yüzden orada oynamak çok eğlenceli bir kere, onu en başta söylemeliyim. Neredeyse her basketbol takımının ciddi bir taraftar kitlesi var. Herkes gidip basketbol izliyor. Hani, yoldan geçen biri ile basketbol konuştuğunuzda güzel bir muhabbet ortaya çıkıyor. Çünkü onlar gerçekten işin içindeler.
Türkiye ile Yunanistan arasında en büyük fark bütçe. Türkiye gerçekten büyük yatırımlar yapıyor ve buraya daha iyi yabancı oyuncular geliyor. Orada bütçeden kaynaklı nedenlerle yerli oyuncular daha çok süre alıyor. Bu da zaten Yunanistan Milli Takımı'ndan belli oluyor.
Oradaki oyuncular daha tecrübeli, daha gelişmiş hâlde oluyor. Bizde 25-26 yaşındaki basketbolcu halen daha genç oyuncu sayılıyor; ama orada 25-26 yaşındaki oyuncular, sahaya çıktığında yerine girdiği yabancı oyuncuyu aratmıyor. Bu da ligin rekabet seviyesini arttırıyor. Bu açıdan çok hoşuma gitmişti benim. Ve Yunanistan Ligi daha sert bir lig Türkiye'ye göre. Hakemler temasa izin veriyor. O açıdan Yunanistan deneyimi benim için eğlenceli geçti. Ben istediğim verimi aldım. Kısmet olursa tekrar Yunanistan'a gitmek isterim.
GALATASARAY'IN BÜYÜKLÜĞÜNÜ KÜÇÜKLÜĞÜMDEN BERİ BİLİYORUM
- Türkiye’ye Galatasaray NEF formasıyla dönüşünde ne gibi faktörler etkili oldu?
- Ben zaten küçüklüğümden beri Galatasaray'ın büyüklüğünü biliyordum. Kıbrıs'ta iken sarı kırmızılıların maçlarını izlerdim. Futbol ağırlıklı tabii ki ama... Galatasaray NEF bana teklif yaptığında çok mutlu oldum ve benim kariyerime büyük bir tecrübe katacağının da farkındaydım. O yüzden Galatasaray NEF'in teklifini çok düşünmeden kabul ettim. Sezon başında Galatasaray camiasının bir parçası olmak için çok heyecan duydum. Halen daha aynı heyecan devam ediyor.
- Galatasaray NEF’teki takım ortamından biraz bahsedebilir misin?
- Parke içinde rekabetçi bir ortam var. Saha dışında da güzel bir beraberlik var. Birlikte yemeğe gidiliyor, takım arkadaşlığı güzel. Takımdan iki oyuncu eksilse de yerine gelen iki oyuncu, takıma hemen adapte oluyor. Çünkü takımdaki arkadaşlık, saha dışındaki birliktelik büyük faktör. Güzel bir ortam var. Galibiyet aldıkça bu ortam daha da güzelleşiyor.
BU TAKIM BENİM KARAKTERİME ÇOK UYUYOR
- Galatasaray forması altında mücadele etmek, senin için ne anlam ifade ediyor?
- Ben zaten her zaman kazanmayı hedefleyen bir oyuncuyum. Galatasaray kültüründe de kazanmak var. Bu savaşçı ruhu sahaya yansıtmak, benim oyun karakterlerimden bir tanesi. Galatasaray NEF ile de uyuştuğu için kendimi bu forma altında çok rahat ve çok mutlu hissediyorum. Bana çok uyuyor.
- Sezona beklediğiniz gibi başlayamadınız; ama şu sıralar çıkışta olan bir Galatasaray NEF var. Kuvvetli iki Bursa takımını yendiniz. Sence bu çıkışın kırılma anı ne oldu sezon içerisinde?
- Galibiyetler olduğu gibi mağlubiyetler de olabilir. Biz başta birkaç mağlubiyet aldık ve bu da farklı bir algı yarattı. Takımı daha çok strese soktu, baskı altında bıraktı bizi. Bu baskı altında Bursaspor deplasmanında galibiyet almak büyük bir iş. Ben yeni kurulan bir takımda birbirine alışmanın zaman aldığını düşünüyorum ki bu gayet normal. Aslında iyi takımız.
Daha da iyiye gidiyoruz. Ama saha içinde birbirimizi tanımak bizim en büyük sınavımız oldu. Orayı biraz yavaş geçtiğimiz için mağlubiyetler aldık. O maçlarda galibiyetler son anlarda gitti zaten. Kırılma anlarını iyi kontrol edemediğimiz için gelen mağlubiyetler oldu. Ben halen daha çok pozitifim. Pozitif olmaya da devam edeceğim zaten. Hedeflerimiz büyük. Ben hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum.
ŞAMPİYONLAR LİGİ'NİN NET FAVORİSİYİZ
- Hapoel Holon deplasmanı haricinde, Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde iyi giden bir Galatasaray NEF var. Burada favori gösterilen takımlardan birisiniz. Bunun sende ne gibi bir hissiyatı var?
- Favori gösterilmek hem takıma baskı yaratır. O baskı altında performans her zaman iyi olur. Baskı altında olmanın olumlu bir yanı da var. Dediğim gibi, o işi kendi aramızda ne kadar çözebilirsek, sahaya da o kadar iyi yansıyacak. Daha uzun bir süreç. Ben orada açık ara favori olduğumuzu net görüyorum diğer takımları da izledikçe. Bunu da zamanla herkes fark edecek.
- Son olarak, bu sezon hem bireysel hem de takım olarak hedeflerin nelerdir?
- Benim basketbola bakış açım şu... Kaybeden bir takımın önemli oyuncusu olmaktansa, kazanan bir takımın parçası olmak isterim. Benim de amacım her zaman kazanmak, takıma katkı vermek, sorumluluk almak ve takım olarak başarılar elde etmek...
TİPLEME
- En beğendiğin koç?
- Andreas Pistiolis
- En beğendiğin oyuncu?
- Kobe Bryant
- En iyi ilk 5'in?
- Errick McCollum, Dee Bost, Sonny Weems, Derrick Brown, Bryant Dunston
- En zorlu deplasman?
- Frutti Extra Bursaspor
- Tek cümle ile Galatasaray NEF...
- Büyük bir tarih
MUHAYMİN MUSTAFA
Doğum tarihi: 10 Ekim 1999
Boy: 2.01 m
Uyruğu: Sudan-Türk
Pozisyon: Şutör gard - kısa forvet
KARİYERİ
2015-2020 Anadolu Efes
2015-2016* Pertevniyal
2016-2017* Anadolu Efes Gelişim
2018* İstanbulspor Beylikdüzü
2018-2020 Tofaş
2020-2022 Ionikos
2022- Galatasaray NEF
*Alt kümede geçerli olan çift lisans ile oynadı.
YORUMLAR