Engin Gençoğlu | Lider

"Sıfırdan bir kulüp kurup, kurduğunuz takımla şampiyon olarak hedefimize ulaşmak çok mutlu edici bir olay. Ben çalıştırdığım takımlarımda önce hedefi belirler ve oyuncularımı ona inandırırım. Sonra ise o hedef için disiplinli bir şekilde çalışma ortamı sağlarım. Ayos Antalya'da da bunu yaptık..."

Engin Gençoğlu | Lider
13 Haziran 2024 - 21:22

ECE ERGEZ
 
Sıfırdan bir kulüp kurup, bu takımla şampiyon olarak hedefimize ulaşmak çok mutlu edici bir olay. Biz şampiyon olmanın yanında en az sayı yiyen, en az mağlubiyet alan, evinde hiç yenilmeyen takım gibi bizim için değerli hedeflerimize de ulaşmış olduk. Ben tabii ki bu başarının sahibi değilim, arkamda çok büyük bir ekip ve karakterli oyuncu grubuyla bunların hepsini başardık.

Aslında biz 3 senelik kadro planlaması yaptık. Takımımızı yükseldikçe gelişen, olgunlaşan ve BSL'de de oynama kapasitesi olan oyuncu grubundan oluşturduk. Bu oyuncu grubumuzu geçtiğimiz sezon TB2L gibi değil de ileriyi düşünerek oluşturduk. Yeni sezonda da bu senenin temelini attığımız oyuncu grubuyla yola devam edeceğiz. Tabii ki bu isimlerin yanında bazı takviyeler de yapacağız. 
 
İki sezon önce Konyaspor'u BSL'ye çıkardıktan sonra isim sponsoru olarak Ayos ile anlaşılmıştı. Sezona çok iyi başlayıp ligin flaş ekibi olmuştuk. Sonrasında sakatlık ve maddi sıkıntılar yüzünden şanssız mağlubiyetler almaya başladık. Bu dönemde Ayos Yönetim Kurulu Başkanı Osman Şirin mevcut yönetime basketbol şubesinin tüm sorumluluğunu almak istediğini hatta mevcut şube sorumlusunun altında çalışmak istediğini bildirmişti. Ama o dönem ki başkandan bu isteğe olumsuz karar çıkmıştı. 
 
Bu olayların ardından Osman Bey bana kendi takımını kurmak istediğini planlarını ve hayallerini anlattı. Benden bu konuyla ilgili yardım istedi. Bütün zorlukları anlatıp bu işin kağıt üzerinde göründüğü gibi basit olmadığını söyledim. Açıkcası gerçekleşmeyecek bir proje olduğunu düşünüp Osman Bey'in vazgeçeceğini düşündüm.  
 
Konyaspordan ayrıldıktan sonra şubat ayında Kosova'nın Trepça takımına transfer oldum. Osman Bey benle iletişimi kesmeyip sürekli takım kurmak isteğini ve planlarını dile getiriyordu. Nisan ayında bir gün "Sen bana inanmıyorsun ama rica etsem bana bir fizibilite raporu hazırlar mısın?" dedi. Ayos Basketbol'un temelleri de o gün atılmış oldu.
 
Benim için başarıya giden iki önemli kilit nokta var: İnanç ve disiplin. Yaptığın işe, ekibe, hedefe inanıyorsanız yolun yarısını aşmışsınızdır demek. İnanmadan hiçbir başarı gelmez. İnandığınız zaman hedefe giden yolda karşısınıza çıkacak zorlukları daha rahat aşarsınız. Ve tabii ki disiplin. Hiçbir başarı plansız, programsız, disiplinsiz bir şekilde gelmez. Yaptığımız iş performans sporu. Profesyonel spor hayatı; yemeğinde, dinlenmede, çalışmada hatta özel hayatında bile disiplin gerektirir. Ben çalıştırdığım takımlarımda önce hedefi belirler ve oyuncularımı ona inandırırım. Sonra ise o hedef için disiplinli bir şekilde çalışma ortamı sağlarım. Fethiye Belediye, Konyaspor, Kosova Trepça, Ayos Basketbol; bu 4 takımda da şampiyonluğa ulaşmam hedefe inanan ve disiplinli çalışan oyuncular ile ekipler sayesinde oldu.
 
Kurulduğunuz ilk günden beri sportif koordinatörümüz Turgay Çataloluk ile her gün gelecekle ile ilgili fikir alışverişi hâlindeyiz. Yapacağımız transferleri, takviye gereken pozisyonlarımızı, yabancı oyuncu seçimlerimizi hep konuşuyoruz. 
 
Seneye TBL'nin nasıl olacağını, kimlerin yatırım yapacağını, BSL'deki 7 yabancı kuralından sonra hangi Türk oyuncuların TBL'de yer bulacağını öngörmek kolay değil. Sadece şunu söyleyebilirim ben yapı olarak zaten hırslı, hedefleri olan bir antrenörüm. Gelecek sezonda da Ayos Basketbol'da söz ettirecek bir sene olması için çalışacağız.
 
Bu sezon TB2L'de antrenman bilimi ve programlaması konusunda master yaptık diyebilirim. Takım sayısının çokluğundan dolayı 4 grupta 8 takım ile oynanan normal sezon 3.5 ayda biteceğinden her 3-4 haftada bir ara verildi ve normal sezon uzatılmaya çalışıldı. Bu formatta maç ritmini ve performansını geliştirmek gerçekten imkansız. Bulunduğunuz yere yakın hazırlık karşılaşması yapabileceğiniz takım da yoksa inanın antrenman periyotlaması yapmak ve bir sonraki maça motive olmak çok zor oluyor. Eleştiri yaparken adil olmak zorundayız. TBF'nin ligi bu şekilde takvimlemesinin haklı sebepleri var ne yazık ki. Ama inanıyorum ki bu ligin kalitesini arttıracak daha güzel bir format geliştirilebilir.
 
Basketbolunuzun en önemli gündemi 4+3 yabancı sistemi. Artık BSL'de kadroda 7 yabancı olmasının Türk oyuncuların durumunu nasıl etkileyeceğini zamanla göreceğiz. Olaya şöyle bakmamız lazım. TBF bu kuralı kendiliğinden, keyfi mi aldı? Hayır. Kulüplerden gelen istek doğrultusunda mı bu karar alındı ? Evet.


Kulüpler neden böyle bir istekte bulundu? Türk oyuncuların transfer ücretlerinin çok artması, altyapılardan oyuncu çıkmaması, yabancı pazarında daha az maliyetli ve verimli basketbolcular bulunması. 
 
Peki bu yeni kurala karşı çıkanlar kim? Türk oyuncuların daha çok sahada olup sorunluluk almasını isteyenler ve oyuncu menajerleri... Hâl böyle olunca herkes kendi açısından haklı. Bence işin temeli altyapı ve eğitim sisteminde köklü değişiklikler yapılması ve ekonomik açıdan kulüplerin doğru temeller üzerine inşaa edilmesidir. 
 
BSL'de 7 yabancılı sistem doğal olarak Türk oyuncuların alt liglere yönelmesini sağlayacak. Bu sebepten dolayı TBL'nin daha kaliteli olacağını düşünüyorum. Lakin yine Türk oyuncularının transfer ücretlerinin astronomik rakamlara ulaşması hâlinde belki de 1-2 sezon sonra bu ligde yabancı artışına gidilmesi sürpriz olmaz.


YORUMLAR

  • 0 Yorum