Bilgin Gökberk: Ergin Ataman'ın yeni meydan okumasıydı

Bilgin Gökberk, "2 EuroLeague kazandığın takımda ilgi görmediğini ve 'dışlandığını' hissedersen ve 'Ergin Ataman'san böyle bir meydan okumaya ihtiyacın oluyor tabii ki. Ataman da böyle yapıp Panathinaikos'ta da EL ve lig şampiyonlukları yaşadı..." diyor.  

Bilgin Gökberk: Ergin Ataman'ın yeni meydan okumasıydı
11 Temmuz 2024 - 12:44

RÖPORTAJ: TOLGA YENİGÜN
 
- Ergin Ataman'ın Panathinaikos ile yaşadığı EuroLeague şampiyonluğu ile başlasak...

- Çok uzatmadan söyleyeyim, Ergin Ataman Obradovic ve Messina seviyesine hızla yaklaşıyor. Panathinaikos şampiyonluğu büyük iş, geçen yıl EuroLeague sonuncusunu bir sene sonra EL şampiyonu yapmak hemen hemen imkansızı başarmaktır. Yanlış hatırlamıyorsam Efes'e ilk geldiğinde de Efes dipteydi.
 
GİTTİĞİ HER TAKIMDA BAŞARILI OLMASI TESADÜF DEĞİL
 
- Ergin Ataman, Yunanistan'da da PANA ile geriye düştüğü final serisinde mutlu sona ulaştı. Bu konudaki yorumunuz nedir?

 
- Hangi takıma gitse aynı oyunu oynatıyor. Taa Saporta'yı alırken bile Siena'ya bu basketbolu oynatıyordu. Beşiktaş'ı, Galatasaray'ı ligde şampiyon yaparken, EuroChallenge, EuroCup'ı kazanırken de böyle oynatıyordu. Efes'i de böyle oynatıyordu, PANA'yı da böyle oynatıyor. Sistemine en uygun iki gardı buluyor, oyuncuları kendi sistemi içinde özgür ve serbest bırakıyor, oynadığı oyundan keyif almasını sağlıyor. Bir de parçalayan, kıran döken -son örnek Lesort- uzun bulunca ortalığı birbirine katıyor.
 
Tabii ki en önemli özelliği de yakalamak istediği hedefe oyuncuları inandırmak. Esasında basit bir basketbol oynatıyor. Bir dönemin önemli ama eskiden kalan koçları gibi setlere boğulan bir basketbol yerine basit oyunu tercih ediyor, sadece kazanmak istiyor. Futbol gibi anlatırsak atanı, tutanı, oyun kuranı bulduğu zaman kazanıyor.
 
ÜST DÜZEY YERLİ OYUNCUMUZ KALMADI

- Ergin Hoca'nın yeni hedefi A Milli Takım ile madalya bunun için ne diyorsunuz?

 
- Bu federasyon ile biraz zor gözüküyor. NBA'de oynayan oyuncular gelmiyor, basketbolumuzda üst düzey yerli oyuncu kalmadı, Komşu'ya bakarsak Olympiacos ve Panathinaikos'ta iskeletin önemli parçaları Yunan oyuncular. Aidiyet ve takım olgusunu yaratan onlar. 
 
Bizim sistem üst seviyede Türk oyuncu çıkartmıyor, arada sırada çıkan oyuncu da NBA'e kaçıyor zaten, bir kısmı da milli takıma bile gelmek istemiyor. Bir yabancı devşirerek, yerli olmadan iş çok zor. Oynayan yerli oyuncuların da seviyesi düştü, aldıkları süreler azaldı. A Milli Takım'ı kurarken çok zorluk çekiyorsun.
 
SARAS'IN HAKKI SARAS'A

- Türkiye Süper Ligi'nde Fenerbahçe'nin şampiyonluğu için düşünceleriniz nelerdir?

 
- Fenerbahçe Jasikivecius ile tekrar iyi bir takım oldu. Önemli bir oyuncuydu önemli de bir koç... Türkiye Basketbol Süper Ligi'nde gösterdiği başarıdaki hakkını teslim etmek lazım. Ayrıca takımının EuroLeague'de Final Four'a kalması da önemli. Belki sene başında Saras işe başlasalar, EL'de daha iyi netice alabilirlerdi.
 
EFES'İN NE YAPTIĞI TAHMİN EDİLEMEZ!
 
- Anadolu Efes ile bitirelim Tomislav Mijatovic'in koçluğundaki lacivert beyazlılar yeni sezonda nasıl bir yol izlemeli...

 
- Anadolu Efes'i şöyle yorumluyorum. Ergin Ataman'ı tutması lazımdı. Pandemi döneminde (2019-20) lider olan sonraki 2 sezon EuroLague'i kazanan hocasını hiçbir takım göndermez. Ataman'ı gönderdiği zaman çok şey kaybetti Efes... Ergin Ataman'ı ne yapıp ne edip tutmaları lazımdı. Aralarında ne geçti bilmiyorum ama Panathinaikos, başkanı ve seyircisi ile hem her koçun çalışmak istediği hem de korktuğu bir takım. Benim gördüğüm Panathinaikos Başkanı Dimitris Giannakopoulos'un ona inandığı kadar Efesli yöneticiler inanmadı. 
 
PANA'ya gideceği dönem Ergin Ataman ile konuştuğumda ona, 'Daha rahat bir takıma git, huzurlu bir sene geçir, niye en zor yere gidiyorsun?' dedim... Ataman bana 'Bu challenge'a çok ihtiyacım var' demişti. Herhalde Efes'ten ayrılırken kendisini rahatsız eden konular oldu. 2 EuroLeague kazandığın takımda ilgi görmediğini ve 'dışlandığını' hissedersen ve 'Ergin Ataman'san böyle bir meydan okumaya ihtiyacın oluyor tabii ki.
 
2 EL kazanan koçunu bırakan ekibin ne yapacağını tahmin edemiyor insan... Efes bizim için de önemli bir takım. Efes ve Fenerbahçe'den birinin güç kaybetmesi ve basketbola ilgiyi azaltması Türkiye'de basketbolunun sonu olur. Onun için Efes'in de bir an önce arzuladıkları seviyeye çıkması gerekiyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum