Bilgimizi kuvvetle birleştireceğiz
Daha önce basketbol bilgi ve becerimizi kuvvet eksiğimiz olduğu için sahaya yansıtamıyorduk. Bundan sonra Türk kızlarının sahada güçlü rakiplerinden fiziksel performans konusunda eksiği olmaması en büyük hedefimiz...
Gözlem, somut verilerin analizi ve bilimden her alanda faydalanarak altyapı basketbolunda sürekli gelişime inanıyorum. Yaklaşık bir yıl önce bu göreve geldiğimden beri yaptığım önemli tespitler var. Bunların doğrultusunda altyapı kız basketbolu için uzun vadeli çalışmalara ve projelere başladık.
Altyapı kız basketbolunun en büyük sorunlarından biri sporcuların geçirdiği büyük sakatlıklar. Özellikle çapraz bağ yaralanmaları ve diz sakatlıkları genç elit sporcuları, kulüpleri, aileleri, milli takımlarımızı çok olumsuz etkilemekte, sporcuların gelişimini ve
gelecek sportif kariyer planlarını çoğu zaman sekteye uğratmakta. Kızlarımızın gelişimini planlarken en öncelikli sorumluluğumuzun sakatlığı azaltan tüm bilimsel yaklaşımları kulüplerimizde, ailelerimizde ve milli takımlarda hayata geçirmek olduğuna inanıyorum.
Dünyada yapılan çalışmalarda son 10 yılda bu tip sakatlıkların %40-70 arası azaldığı kanıtlanmış. Küçük yaştan sporculara sakatlığa neden olan kontrol edilebilir faktörleri öğreterek önce kendilerini koruma sorumluluğunu almalarını sağlamalıyız. Kulüpler de bununla ilgili tüm önlemleri alarak gerekli çalışmaları ve takipleri düzenli olarak yapmalılar.
Sakatlığa sebep olan başlıca faktörleri sıralarsak;
- Önceden geçirilmiş sakatlıklar.
- Antrenman (yüklenme)/dinlenme dengesinin sağlıksız olması.
- Antrenman yüklenmesinin ve kalitesinin olması gereken seviyenin altında olması
- Sporcuların maç ve yüksek tempoya hazır olmamaları.
- Aeorobik kapasite (Vo2 seviyesinin) düşüklüğü; sporcu dayanıklılığı yeterli değilse sakatlanma riski artar.
- Yüksek vücut yağ oranı. (kız sporcularda ideal oran %12-18 arasında olmalı)
- Eklem hareket kalitesi; kalça, ayak bileği eklemlerinin hareketliliği çalışarak arttırılabilir. Bu eklemlerin hareketliliğinde problem olmasının diz eklemini de olumsuz etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
- Kuvvet asimetrisi; sağ ve sol bacak kas gruplarındaki kuvvet farklılıkları basit testlerle tespit edilebilir, çalışarak bu asimetri minimuma indirilebilir.
- Uyku yetersizliği, yanlış beslenme, yetersiz sıvı alımı.
- Recovery (yeniden hazır hale gelme), rejenerasyon (yenilenme) ve dinlenme rutinin düzenli gerçekleşmemesi.
Altyapı kız milli takımlarında 2018 yazından bu yana düzenli fiziksel ölçümler yaparak, sporcuların performans analizi üzerinden kendilerine 3 aylık periyotlarla nasıl çalışmaları gerektiğini anlatıyoruz. Bu şekilde sporcunun performans gelişim takibini yapabiliyor ve
sakatlık riskini ortaya koyabiliyoruz.
Kamplarda sürekli olarak yukarıdaki tüm konularla ilgili bilgi paylaşımlarında bulunuyoruz. Çünkü günün sonunda sporcu kendi performansının sorumluluğunu kendi almak zorunda. Sakatlığa ve performansa etki eden kontrol edilebilir ve edilemez tüm parametreleri bilmek ve yönetmek zorunda.
Yüksek performans sadece basketbol sahasında günde 2 saat antrenman yaparak ulaşılabilecek bir beceri değil. Performans gelişimi basketbol teknik ve taktik bilgisinin yanında sporcunun fiziksel, mental olarak da antrenmana her gün hazır olması için gereken tüm süreçlerin yerine getirilmesi ile sağlanabilir ve tabii ki hedef maç günü geldiğinde her bakımdan %100 hazır sporcular ile sahaya çıkmak olmalıdır.
Bundan önce altyapı kız milli takımlarında oynadığımız ve kaybettiğimiz çoğu maçta rakiplerimizin kuvvet olarak gerisinde kalıyorduk. Basketbol bilgi ve becerimizi kuvvet eksiğimiz olduğu için sahaya yansıtamıyorduk veya kolay sakatlanıyor, en önemli anlarda takımın içinde kalamıyorduk.
Bundan sonra Türk kızlarının sahada güçlü rakiplerinden fiziksel performans konusunda eksiği olmaması en büyük hedefimiz. Kulüplerin ve sporcularımızın da bu konuda sorumluluk alarak yaptığımız işlere destek vermeleri en büyük gücümüz. Planlarımızda ve projelerimizde bilimden maksimum şekilde faydalanmaya devam edeceğiz.