Zihinsel antrenman

Melda Yakupoğlu

"Çoğu sporcu maçlar öncesi fiziksel hazırlıklarını yapar, antrenmanlarını tamamlar ama sadece birazı gerçekten zihinsel olarak maça hazırdır. Peki ama zihinsel olarak maça hazır olabilmek nedir ve nasıl olur birlikte bakalım."
  
Zihinsel antrenman dediğimiz süreç maçları adeta sporcunun zihninde oynayarak olasılıkları hayal etmesidir. Yani sporcunun hareketleri, taktikleri yoğun bir düşünce ile öğrenmesi ve geliştirmesidir. Hareket etmeden, sadece düşünerek bazı şeyleri öğrenmesi, tekrarlamasıdır, bunun için sporcu isterse maçı başından sonuna kadar zihninde oynayabilir ya da sadece belirli bir hareketi düşünerek onu iyileştirebilir.
 
Zihinsel antrenmanın birçok çeşidi vardır. Bir tanesi 'kendini hayal et' uygulamasıdır. Kişinin kendisine dıştan adeta bir seyirciymiş gibi bakarak bir maçı canlandırması istenir. Dışarıdan canlandırma yaptığında kendisini nasıl gördü? Hangi davranışları daha güçlü yanlarıydı, hangi davranışları daha zayıftı? Olumlu bir imajinasyon mu sergiledi yoksa olumsuz mu? Hayal etme sürecinde gerildi mi, zorlandı mı? İlk olarak hareketi nasıl gerçekleştirdi, zihinsel egzersizler sonucunda o hareketi yaparken gelişim gösterdi mi? Bunun gibi sorularla zihinsel antrenman süreci bir psikolog eşliğinde takip edilir. Bu süreç performansı arttırmada etkilidir, etkinliği çeşitli deneylerle test edilmiş ve sonucunda sporcuların zihinsel antrenmanlar sonucunda daha iyi performans gösterdiği araştırmalarla desteklenmiştir.
 
Hareketlerimizi ve kontrol yeteneğimizi etmemizi beynimiz sağlar. Beyin plastisitesinde sinaptik güçlenme ya da zayıflama rol oynar. Kullandığımız, sıklıkla yaptığımız eylemler, hareketler ve işlere dair beynimizde sinapslar güçlenir; hatta ne kadar sıklıkla kullanırsak o kadar güçlenir, kuvvetlenir. Eğer bir süre bazı aktiviteleri, hareketleri gerçekleştirmezsek zayıflar. Kondisyondan düşmede bu zayıflamaların ve ne kadar süre yapmadığınızın etkisi vardır. Bu sebeple de öğrenmelerde tekrara ihtiyaç vardır.
 
Sporda öğrenilen hareketler ne kadar tekrarlanırsa o kadar güçlenir hatta fiziksel tekrar olmasa bile bu hareketler zihinde ne kadar çok düşünülürse zihnimizdeki bağlantılar o kadar alışkanlık hâline dönüşür, beyinde başka bağlantılar oluşturur ve kuvvetlenir. İşte bu sebeple zihinsel antrenman önemlidir.
 
Beyin hücrelerinizi arttırmak beyninizin güçlenmesini sağlar. Bu hücrelerin artması için zihinsel egzersizler yapmak, alışılmış ezberlenmiş hareketler dışında aktivitelerde bulunmak, az kullanılan eli çalıştırmak, fiziksel egzersiz yapmak, omega-3 gibi takviyelere dikkat etmek gerekir. Beyni güçlendirmek için fiziksel egzersiz esnasında ezberleme tekniğini kullanabilirsiniz. Beyin bir süre sonra rutin oluşturduğunda yeni bağlantılar oluşturabilmek için farklılıklar denenebilir. Örneğin her gün alışılmış, ezberlenmiş hareketlerin dışında antrenman planlayabilirsiniz. Farklı hareketler deneyebilirsiniz.
 
Doğru beslenmelisiniz. Yeterince su içmelisiniz ve yeteri kadar uyumalısınız. Zihninizde maçları oynayabilir, idealize ettiğiniz çok beğendiğiniz bir sporcuyu düşünüp onun hareketlerini zihninizde görselleştirebilirsiniz. Unutmayın tekrarlayan düşüncelerle motor beceriler geliştirebilirsiniz ve zihninizi her daim eğitebilirsiniz, beynin nöroplastisite eskiden sanıldığı gibi belirli bir yaşa kadar değil, ömür boyudur.