Altyapılarda problem çözme stratejileri
“Özellikle ergenlik dönemindeki sporcular için takım içerisinde, maçta, idmanda, özel hayatta, fiziksel beceriler kadar sözel iletişim yeteneği ve kendini ifade etme becerileri de önemlidir.”
Özellikle altyapılar sporcuların ergenlik dönemlerindeki faaliyetlere denk gelir ve bu dönemde edinilen davranışlar profesyonel spor hayatı boyunca alışkanlığa dönüşür. Bu sebeple iyi bir problem çözme davranışına sahip olmak, birçok konuda avantaj sağlayacaktır. Bu becerileri hem sporculara öğretmek hem de aileleri ile bu konuda neler yapılabileceğine dair konuşmak gerekir.
İletişimdeki sınırlar konusunda birçok sporcu zorlanır. Takım içi diyaloglarda karşı tarafı kırmadan koyulan sınırlar, problem çözme davranışlarını öğrendikten sonra gelişecektir. Takım içerisinde sınırları bilmek, hem diğer oyuncu arkadaşlarının sınırlarına müdahale etmemek hem de kendi sınırlarını koruyabilmek davranışları öğretilmelidir. Oyuncuya özellikle de takım içerisinde kendisine güven duyulduğunu hissettirmek gerekir.
Antrenörler ve spor psikologları bu beceriler üzerinde çalışırken, takım içi iletişimin ve bağın
kuvvetlenmesi için psiko dramatik oyunlar oynatabilir ve takım çalışmaları yaptırabilirler.
Genellikle sık kullanılan problem çözme stratejileri şunlardır;
➤ Bir şey yokmuş gibi davranmak
➤ Agresiflik
➤ Problemi etkin çözmeye çalışmak
Birşey yokmuş gibi davranmak; bu problem çözme şekline sahip kişiler duygularını söylemezler, genellikle içe atarlar ya da yok sayarlar. Sanki bir problem yokmuş gibi davranırlar. Problemi alaycı bir şekilde küçümserler ya da önemsiz bir detay olduğunu düşünebilirler. Karşı taraf diyalog hâlindeyken alaycı bir şekilde dinlerler ya da bütün bunların tersi olarak kendilerinin durum ile baş edemeyeceklerini düşünüp tamamen sessiz kalabilirler.
Agresiflik; problemlerini daha agresif şekilde çözmeye çalışan sporcuların aslında genellikle öfke kontrol ile ilgili zorlukları vardır. Bu tarz sporcular bağırabilirler, kırıcı şekilde yaklaşabilirler ya da öfkeli bakışlar atabilirler. Kendileri de bazen ne yaptığını bilmeyebilir ve kontrolü kaybedebilirler. Hatta fiziksel olarak saldırıda bulunma davranışlarına kadar gidebilecek boyutlar da görülebilir. Böyle problem çözme davranışı olan birisinin acilen bunu değiştirmesi beklenir çünkü söylemek yersiz ama her ne kadar iyi sporcular olsalar da bu durumlar kişinin ve takımının başını derde sokabilir.
Problemi etkin bir şekilde çözme; aslında sporcuların bu davranışı göstermeleri ve bu savunma çözme tekniklerini kullanmaları önerilir. Bu teknikte sporcular olaylar hakkında kimseyi suçlamadan ve savunma yapmadan konuşurlar.
Gerektiğinde özür dileyebilir ve tepkilerini denetleyebilirler. Amaçları haklılıklarını kanıtlamak değil her iki tarafı memnun edecek çözümü bulmaya çalışmaktır. Karşı tarafın sözünü kesmeden etkin bir şekilde dinleyebilirler. Problemlerin çözümü için birden fazla alternatif çözüm yolu geliştirebilirler.
Bu sebeple sporcular, spor psikologlarından takım içi problem çözme becerilerini öğrenmelilerdir.