Cam tavan
"TBF Basketbol Yönetim Kurulu'nda kadın yönetici yer almazken, ING Basketbol Süper Ligi'ni bir yana bırakalım Herbalife Nutrition Kadınlar Süper Ligi'nde idari ve teknik kadroda 81 erkek, sadece 9 kadın yer alıyor. Kadınların antrenör, yönetici veya hakem olarak cam tavanı yıkmalarına yardımcı olunmalı ve basketbolun her kademesinde görev almalarını sağlamak için çaba sarf edilmelidir."
Geçenlerde Twitter’da “Dünya devi Godiva'ya Türk kadın CEO” başlıklı bir haber okudum. Bu haber, dünyanın en prestijli çikolata markasından biri Godiva’nın başına; CEO pozisyonuna bir kadın yönetici atandığından bahsediyordu. Bilindiği gibi şu an dünyada konuşulan önemli başlıklardan bir tanesi 'Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan biri olan toplumsal cinsiyet eşitliği ve bunun sağlanmasıydı.
Bizim ülkemizde de cinsiyet eşitliğinin hem iş hayatında hem de spor alanında sağlanması için geliştirilmiş birçok program var. İş hayatı için geliştirilen programlardan biri: Yönetim Kurullarında Daha Çok Kadın. Bu programa destek veren şirketler arasında Yıldız Holding de yer alıyor. Bu yüzden, Murat Ülker’in Godiva’ya kadın CEO ataması aslında şaşırtıcı değil. Kendisi de çeşitli söyleşilerde her fırsatta yönetim kurullarında kadın temsiliyetinin öneminden bahsediyor.
Bu arada şu konuya değinmek istiyorum; her ne kadar şu an Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nda kadın yönetici bulunmasa da, ben bir sonraki seçimlerde başkan adaylarının birden fazla kadın yöneticiyi yönetim kuruluna dâhil edeceklerini düşünüyorum. IOC’nin başlattığı Olimpik Agenda 2020 kapsamında, uluslararası federasyonlara sunduğu önerilerden biri federasyonların yönetim, kurul ve komisyonlarında toplumsal cinsiyet eşitliği kotasının (yüzde 40) uygulanması; ama ben bu öneriden ve kotadan bağımlı olmadan doğal olarak temsiliyet sayısının yükseleceği kanaatindeyim.
Spor alanında geliştirilen programlara baktığımızda; bunlardan biri olan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin yürüttüğü HeForShe hareketidir ve kapsayıcı spor kulübü olmak adına Fenerbahçe Spor Kulübü bu harekete çeşitli şekilde destek veriyor.
Yine spor alanında konuya destek verilen bir diğer oluşum NBA’dir. NBA bu cinsiyet eşitliği hassasiyetini dile getiren NBA Komisyoneri (başkan) Adam Silver 2019 yılında bir konuşmasında bu konuya değinerek, yeni hakemlerin en az yarısının kadın olmasını hedeflediklerini ve NBA takımlarında yardımcı antrenörlük yapan kadınların sayısının artması gerektiğini söyleyerek; yakın zamanda NBA takımlarından birinde kadın bir başantrenörün olacağının sinyallerini vermişti.
Gregg Popovich’in 2014 yılında WNBA oyuncularından Becky Hammon’ı yanına alarak San Antonio Spurs’un yardımcı antrenörü yaptığını da hatırlatmakta fayda var. Tabii ki şuan ING Basketbol Süper Ligi’nde bir kadın başantrenör hayal etmeyi bırakın, Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde kadın başantrenör bulunmamakta.
Bu vesileyle merakımı gidermek için Herbalife Nutrition Kadınlar Süper Ligi'nde, teknik ve idari ekiplerde istihdam edilmiş kadın sayısına bakmak istedim. Kadınlar Süper Ligi’nde 81 erkek ve sadece 9 kadın teknik ve idari kadrolarda yer alıyor. Fenerbahçe Spor Kulübü ve ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi’nde her iki kulüpte 2 kadın eski basketbolcu görev alıyor.
Aslında bu konu aklıma, Jenny Boucek’in TÜBAD’ın düzenlediği “Koçlarla Evde Sohbet” online programında dediklerini getirdi. Jenny Boucek şu anda NBA takımlarından Dallas Mavericks’in yardımcı koçu. Sohbet programında, NBA koçlarından Rick Carlisle’ın kendisine yaptığı mentorlükten; Ron Reinstein’ı antrenörlük babası olarak gördüğünden, birçok NBA koçunun da, Pat Riley de olmak üzere hem hücum hem de savunma felsefesine yaptıkları katkılardan ve antrenörlük kariyerinde aldığı desteklerinden bahsetti. Bir bakıma cinsiyet gözetmeksizin usta-çırak ilişkisine ve NBA koçlarından nasıl destek gördüğüne değindi.
İnsanoğlunun en iyi modellemeyle öğrendiğini düşünürsek mentorlük ya da usta-çırak ilişkisinin aslında nitelikli insan yetiştirmede ne kadar önemli olduğunu vurgulayabiliriz.
Mentörlükten konumuza dönersek; esasında kadınların güçlenmesinin her alanda gelişmeyi hızlandırdığı ve ekonomik gelişmeye çarpan etkisi yaptığı biliniyor. 'Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 5. maddesi toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi gayesiyle de basketbolda kadın temsiliyetinin ve kadın liderlik rollerinin artması ve etkinleşmesi gerekiyor.
Sonuç olarak kadınların antrenör, yönetici veya hakem olarak cam tavanı yıkmalarına yardımcı olunmalı ve basketbolun her kademesinde görev almalarını sağlamak için çaba sarf edilmelidir. Bu hareket sadece basketbolun kalkınması ve gelişmesine olumlu etki etmeyecek; aynı zamanda binlerce genç kıza basketbol ile güçlenebileceklerini hatırlatıp basketbolun her kademesinde var olabileceklerine ilham olacaktır.