Milli Takım liglerin aynısıdır

Fehmi Sadıkoğlu


"Rahmetli Aydan Siyavuş, “Milli takım liglerin aynasıdır” derdi. Ülkede oynanan basketbol ile İtalya, İspanya, Fransa, Sırbistan liglerini karşılaştırmalıyız! Nüfusumuza oranla spor kompleksleri salonları yapamaz isek daha çok bekleriz." 
 
- Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde altyapıları ilgilendiren en önemli sorun nedir?
 
- İşin liyakat tarafını bir an için bırakıp altyapı liglerine gelelim. Özellikle salonların yetersizliği devamlı değişen statülerle liglerin bitirilmeye çalışılması hiç bir işe yaramadığı gibi ligleri de bitirmeye yaramadı. Üstelik katılım parası veren kulüplerin maçlarının eksik oynanması cidden çok üzücü bir durumu ortaya çıkardı.
 
Statü ve liglerin A, B, C diye gruplara ayrılması özellikle İstanbul liglerindeki takım yoğunluğuna, dolayısıyla kalitesine çelme takmaktadır. Yapılacak ilk düzenleme bu grupların devam etmesinin yanında İstanbul’un en az (6) coğrafi bölgeye ayrılması gerekmektedir.

- Peki, kulüplerin nasıl bir payı var Türkiye'deki basketbol piramidinde?
 
- Altyapı sadece basketbolun lokomotifi olan kulüpler değildir. Ülkenin birçok yerinde erişemiyeceğimiz sporcuları evlerinden salona getiren spor okulları ve bunların kurdukları kulüplerdir. Sadece bu kulüplerin kurduğu basketbol sanayi; koç, idareci, temizlikçi, fizyoterapist gibi birçok insana istihdam sağlamaktadır. Kaldı ki lisans ve sporcu artışı basketbolda çığ gibi büyümektedir. Unutulan bir konu ise nerdeyse %98 oranında iyi oyuncuların bu kulüplerden yetiştiğidir.
 
OKUL SALON KİRALARI...
 
- Bir de salon sorunu var Türkiye'de. Bu konuda nasıl bir çözüm öneriyorsunz?
 

- TV'lere kadar yansıdı... Okulların basketbol salonlarını kiraları, okul bahçesindeki otopark kirasıyla karıştırılmamalıdır. O salonlar bir TV'deki haber gibi okul saatlerinde kiralanmaz! O salonlar yöre kulüplerinden alınırsa sayısını bilemediğim yüzbinlerce sporcu, onbinlerce çalışanı ile -en önemlisi pandemide olduğu gibi- bir nesil yok olup gider. Kaldı ki okulların nefes alacak bir geliri de kalmaz.
 
ÇOCUKLARIMIZIN OLİMPİYAT HEDEFİ OLMALI
 
- Son dönemde altyapı milli takımlarımızın aldığı sonuçları değerlendirmenizi istesek...

 
- Altyapı milli takımlarına gelirsek... Yönetim eksiği dedik, liyakat dedik! Ekonomi, bitmeyen liglerle bu sporcular nasıl gelişecektir dedik!  Aslında basketbolda altyapıda iyi bir koçları liderleri var! "Rahmetli Aydan Siyavuş, “Milli takım liglerin aynasıdır” derdi. Ülkede oynanan basketbol ile İtalya, İspanya, Fransa, Sırbistan liglerini karşılaştırmalıyız! Nüfusumuza oranla spor kompleksleri salonları yapamaz isek daha çok bekleriz." 
 
Her mahalleye en az 4 basketbol, 4 voleybol ve en az 10 tane jimnastik, boks, tekvando, güreş, tenis gibi sporlar için de kompleksler yapılmalıdır. Bunlar yeme içme, eğlence, dinlenme gibi ortamlara sahip olmalıdırlar. Aileler çocuklarıyla vakit geçirmelidir. Böylece olimpik nesil yetişebilir. O salonlar işin ehli insanlarla dolar. Bugünkü gibi her şeyden sorumlu, yük altında ezilen koçları izlemeyiz artık! Sabahları çocuklarımızın onları uyandıracağı bir hedefleri olacaktır: OLİMPİYAT.
 
ALTYAPIDA HAKEMLER YOL MASRAFINI ZOR KARŞILIYOR
 
- Son olarak altyapıdaki hakemler ve performansları için neler söylersiniz?
 

- Altyapı hakemlerine gelince, ben eğitimleri nasıl ve ne seviyede bilemiyorum. Ama rahmetliler Hüsamettin Topuzoğlu, Sabahattin Merdan, Kadir Özçelik hatırıma geliyor ve onları arıyorum. Kenar yönetimle kompleksiz iletişimde bulunan, sezon boyu bu maçlara hazırlanan takım ve koçu anlayarak ikide bir teknik faul çalmayan hakemleri özledik. Üst üste maç yöneterek hem yorgun hem de yeteneksizlerini izlemeyi hak etmiyoruz. 
Hakemlerimizde de ben özellikle tıpkı altyapı oyuncuları gibi pırıl pırıl gençlere rastladım. Ama hep eğitim, davranış, hakemlik tekniği geliştirilmesini, hakem eğitiminin eksik olduğunu düşünüyorum. Bu eksiklikler neden oluyor derseniz, hakem paralarının komik oluşu, yol paralarını bile zor karşılaması unutulmamalıdır. Yoksa bu kadar çok maçın oynandığı İstanbul'da hakemi eğitecek ortamı zamanı bulamamak da ayrı bir konudur.