Türk basketbolu üzerine

Doğan Hakyemez

Ribaund Dergisi'nin yayın hayatına geçmesi basketbol adına önemli bir gelişme... Bu dergide yazan önemli isimlerin spor kamuoyuna önemli mesajlar verdiğini görmek sevindirici.

Türk basketbolunun gelişmesini için çok önemli olan Ribaund Dergisi'nin
uzun ömürlü olması dileklerimin yanısıra bende buradan basketbolumuza faydalı olmasını ümit ettiğim fikirlerimi sizlerle paylaşma fırsatı buldum. Bu amaçla son yıllarda yaşadığımız
sorunları ve gelişmeleri dile getirme şansı yakaladım.

MALİ DİSİPLİN DEVREYE SOKULMALI

Türkiye Basketbol Ligi'ne Avrupa'nın en iyi ve en kaliteli ligi diyenler, televizyonlarda en yüksek tondan bunu dile getirenlerin basketbolumuzu bekleyen tehlikeleri neden görmediklerini anlamakta zorlanıyorum.

Şu anda kaç takımın mali sorunları olduğunu nasıl görmüyorsunuz? Kaç kulübe FIBA tarafından transfer yasağı getirildiğini bilmiyor musunuz? Ama bunları dile getirecek
cesaretiniz yok. Bence bizim ligimiz mali açıdan Avrupa'nın en sağlıksız ligi...

Maalesef kulüplere FIBA tarafından uygulanan transfer yasakları dahi; kulüplerin ödemelerini sağlıklı bir duruma getiremiyor. Kökten bir çözüm gerekiyor.

Türkiye Basketbol Federasyonu acil olarak en az 10 senedir dile getirdiğimiz MALİ DİSİPLİN kuralını devreye sokmalı.

Yani sezon başında TAKIM BÜTÇELERİ'nin karşılığında teminat alınmalı, ayrıca kulüplerin başkan ve yönetim kurulu üyeleri de imza altına aldıkları kontratlardan sorumlu
olmalı.

Bu karar acil olarak alınmalı ve gelecek sezondan itibaren kademeli olarak uygulanmalıdır. Şu anda Karşıyaka ve Trabzon’a FIBA tekrar transfer yasağı getirmiş. Trabzonlu oyuncular ödemeler yapılmadığı için antrenmana çıkmıyor. Galatasaray mali sorunlar yüzünden ligde ve kupalarda iddiasız bir duruma gelmesinin yanı sıra gelecek sezon için küçülme kararı almak üzere.

Allah korusun diğer takımlara da bu yasak gelebilir ve bazı kulüpler kapılarına kilit vurabilir. Bilmem anlatabildim mi 'Ligimiz Avrupa'nın en iyi ligi' diyenlere?

LİGDEKİ YABANCI OYUNCU SAYISI DÜŞMELİ

Yabancı kuralı Türk basketbolcuların önünü kapamış durumda. Peki yabancı konusu ve gençlerin oynaması için bir şeyler yapıyor muyuz?

Maalesef yabancı konusunda bir gelişme yok. Gençlerin önünü açmak için Basketbol
Federasyonu, Basketbol Gençler Ligi'ni kurdu. Bu güzel bir proje. Ama yetersiz.
Bu projenin başarılı olabilmesi için yabancı kuralının değiştirilmesi gerekiyor.

Tabii ki kulüplerimiz Avrupa kupalarında başarılı olmak istiyor. Karşılarında 10-12 yabancı ile oynayan takımlar var. Bu açıdan baktığımızda yabancı oyuncu kuralı normal gibi gözüküyor. Ancak Türk Milli Takımı'na oyuncu verme konusunda zorlanıyoruz. Kısa
dönemde tek çıkış yolu, Türkiye liglerinde yabancı sayısının aşağıya çekilmesi ve gençlerin önünün açılmasıdır. Avrupa kupalarında ise yabancı sayısı serbest olabilir.

FEDERASYON KARARLARINA KATKI GEREKİYOR

Basketbolumuzun önünü açacak tedbirleri almak için en önemli kurum Basketbol Federasyonu’dur. Alınacak tedbirler konusunda federasyonun alacağı kararlara katkı verecek kulüpler ve basına büyük sorumluluk düşüyor.

Bu arada Antrenörler ve Basketbolcular Derneği'nin de fikir ve görüşleri çok önemli. Antrenörler Birliği bu konuda önemli çalışmalar içinde... Ancak Basketbolcular Derneği ortalıklarda gözükmüyor. Bir an önce onlarında federasyon kararlarına katkıda bulunması gerekiyor.

BASKETBOL FEDERASYONU OLUMLU İŞLER YAPIYOR

Hidayet Türkoğlu başkan olduktan sonra olumlu gelişmeler yaşanıyor. Türkiye Gençler Ligi'nin kurulması, 12 Dev Adam Okulları için yeni bir yapılanma içine girilmesi, Süper Lig'in tüm maçlarının televizyonlardan naklen verilmesi, tam özerlik çalışmaları, Abdi İpekçi Spor
Salonu'nun yenilenmesi ve Türk basketboluna katkı veren isimlere takdim edilen ödüller için yapılan hamleleri ayakta alkışlıyorum.

Bu saydığım konular hakkında da çalışmalar içinde olan Basketbol Federasyonu'na başarılar diliyorum. Basketbol dolu günler dileklerimle.