NBA'in kıyısından dönenler

Bertan Erman

Basketbolumuzda büyük potansiyellerine karşın NBA'de boy göstermemiş isimler sorulunca akla ilk, NBA Yaz Ligi'nde boy gösteren Erman Kunter ve 93'te Cleveland'ın teklifini kabul etmeyen Harun Erdenay gelir. Yine bir dönem San Antonio'nun ilgilendiği Kerem Gönlüm ile Atlanta'nın draft etmesinin ardından hakları bir takımdan diğerine sürüklenen Cenk Akyol'u da hatırlatmak istedik.

NBA’de geçmişten bugüne 10 farklı oyuncu ülkemizi temsil etti. Mirsad Türkcan’ın 1998 NBA Draftı’nda seçilmesiyle başlayan bu serüvende Mehmet Okur, NBA’de şampiyonluk yaşayan ve All-Star’a seçilen ilk Türk oldu. Hidayet Türkoğlu, 'En Çok Gelişme Kaydeden Oyuncu' seçildi ve 2009 yılında finalde yer aldı. Cedi Osman, henüz çaylak sezonunda finalleri gördü ve All-Star hafta sonunda Yükselen Yıldızlar maçında oynadı.

Kiminin kariyeri devam ederken, kimilerinin macerası kısa sürdü. Ancak bazı isimler, NBA’de oynama potansiyellerine karşın ABD’ye gidemedi. Belki dönemin koşulları, NBA’in kapılarının Türk basketbolculara daha önce açılmasını engelledi. Bazıları da kendi fikirleri doğrultusunda, dünyanın en büyük basketbol organizasyonuna gitmedi. Bu listemizde, NCAA görmeden NBA potansiyeli taşıyan; ancak kıyısından dönen isimlere göz atacağız.

BAMBAŞKA BİR SEVİYE
ERMAN KUNTER

Özellikle 1980’ler sonrasında basketbolla tanışan isimler için, Erman Kunter’in basketbol kariyerinden ve oyunculuk özelliklerinden bahsetmekte fayda var. 1975-1992 yılları arasında İTÜ, Beşiktaş, Yenişehir, Eczacıbaşı, Fenerbahçe ve Çukurova Sanayi formalarını giyen Kunter, şutör guard pozisyonunda oynuyordu; ancak 1.88 m. boyunda... Fiziksel olarak uzun kollara sahip ve atletik yapıya sahip olmasıyla birlikte, kendi şutunu yaratabilen bir skorer olması, Erman Kunter’in dikkat çekmesine neden oluyordu.

Hatta bu özelliğini 1988 yılında Hilalspor ile oynanan deplasman maçında iyice ortaya çıkarmış ve 153 sayı atarak lig rekorunu kırmıştı. Lakin NBA’de bunun karşılığı pek yoktu. NBA, 1990’lar öncesinde, NCAA’de oynamadıysa, Avrupa basketboluna pek önem vermeyen, İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan gibi yerlerden oyunculara bile bakmayan bir organizasyondu. Ayrıca Türkiye, 1980’li yıllarda, Eczacıbaşı’nın Kupa Galipleri Kupası çeyrek finali haricinde herhangi bir başarıya imza atamamıştı.

Erman Kunter, her ne kadar ABD’de bir yaz ligine katılmış olsa da, o yaz ligi, günümüzdeki NBA Yaz Ligi gibi değildi. Bu durumlar göze alındığında, Erman Kunter için NBA’in kapılarını açmak, imkânsız gibiydi. Eğer Kunter, günümüzde bir basketbolcu olsaydı, şu an NBA’de herhangi bir takımın 'x factor' oyuncusu olabilirdi.

PEGASUS ŞANSI TEPTİ
HARUN ERDENAY


1990’lı yılların ve hatta 2000’li yılların ilk dönemlerinde, Türk basketbolunun en iyi şutörü olarak birçok kişi Harun Erdenay’ı gösterir. İTÜ ve Paşabahçe’de yıldızını parlatan Harun Erdenay, 1993 yılındaki Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda dikkatleri üzerine çeker.

1993 yılında Cleveland Cavaliers’ın teklifi olur. Ancak Erdenay’ın 2018 yılında yapmış olduğu bir röportajda, "NBA ihtimali vardı. İki kere teklif aldım. Fakat 1993 yılında teklif aldığımda NBA henüz Avrupa'ya ve dünyaya açılmamıştı.

Rahmetli Drazen Petrovic gibi çok iyi oyuncular bile ilk senede zorlanmışlardı. Ben de o zamanki teklife sıcak bakmadım. Çünkü 2-3 sene yedek kalabileceğimi biliyordum. Yedek kalmayı da sevmiyordum. O yüzden gitmemiştim” diyerek her şeyi açıklamıştı. Eğer Harun Erdenay, bugün bir oyuncu olsaydı, çok büyük bir olasılıkla Klay Thompson ile karşılaştırılırdı. Böyle bir skorer, günümüzün NBA’inde çok iş yapar; hatta star olurdu.

BELKİ DE YÜZÜK GİTTİ!
KEREM GÖNLÜM


Basketbola başlamak için çok geç yaşta keşfedilen Kerem Gönlüm, kısa sürede çok çalışarak Türk basketbolunun önemli yerlerine geldi. Mydonose Kolejliler ile play-off, Ülkerspor ile şampiyonluk gören Gönlüm, disiplinli olması, sıkı çalışmasının meyvelerini alıyordu.

8 Ağustos 2004 tarihinde oynanan Türkiye - ABD maçı, Kerem Gönlüm için önemli bir eşik oldu. Yıllar sonra yaptığı açıklamada, o dönem San Antonio Spurs’ün kendisine 2 yıllık bir teklifte bulunduğunu söyleyen Gönlüm, Ülkerspor ile olan sözleşmesi devam ettiği için ABD’ye gitmediğini belirtti.

Eğer Kerem Gönlüm, Spurs’ün teklifini kabul etmiş olsaydı, şu an Tim Duncan’ın olmadığı sürelerde Teksas ekibine sağladığı kattıkları ve çaylak sezonunda NBA şampiyonluğu yaşadığını konuşacaktık.

Çünkü Spurs, 2004-2005 sezonunda, final serisinde Detroit Pistons’ı yenerek mutlu sona ulaşmıştı. Hayatta birçok ihtimal olabilir... Lakin Kerem Gönlüm, tercihini Türkiye’de kalmaktan yana kullandı.

AH ONUN MEŞHUR HAKLARI
CENK AKYOL


Bazı oyuncular, 20 yaşından önce profesyonel olmayı başarır. Cenk Akyol da Türkiye’de o isimlerden biri oldu. 2005 yılında Avrupa ikincisi olan Genç Milli Takım’ın önemli bir parçası olan Cenk, şutör özelliğiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı.

NCAA görmeden 2005 NBA Draftı’na katılan Cenk Akyol, 59. sıradan Atlanta Hawks tarafından seçildi. Ancak Cenk Akyol hiç oynamadan bir NBA efsanesi oldu. Nasıl mı? 2014 yılından bu yana, takımlar arasında yapılan takaslarda, Cenk Akyol’un hakları bir takımdan başka bir takıma gitti. Atlanta’dan Los Angeles Clippers’a, oradan Philadelphia’ya, sonra Denver Nuggets’a, tekrardan Atlanta Hawks’a ve en son 2017 yılında Phoenix Suns’a gitmişti.

Cenk Akyol, NBA’de oynamış olsaydı, 'adından bu kadar söz ettirir miydi?' inanın bilmiyoruz. Lakin hangi basketbolcumuz olursa olsun, onları NBA’de görmek de farklı bir gurur.