İhracat
Son yıllarda birçok isim Türkiye’den NBA’e geçiş yaptı. Gerek yerli, gerekse yabancı, bazı oyuncuların ülkemizde gösterdikleri performanslar, onlara dünyanın en büyük basketbol liginin kapısını açtı. Kimileri de kalıcı oldu. Bu sezon ise Onuralp Bitim ve Vasilije Micic, Türkiye’den NBA’e giden isimler olmayı başardı.
Küreselleşen dünyada basketbolda bir Avrupa hakimiyeti doğdu. Tabii ki bu, NBA’deki ABD’li yıldızlara karşı bir Avrupa hakimiyeti. Geçmiş zamanlarda Yugoslavya’nın dünya şampiyonlukları, Yunanistan’ın 2006 Dünya Kupası’ndaki ABD galibiyeti, bir hazırlık maçı da olsa Fenerbahçe’nin Celtics ve Nets’i yenmesi elbette yaşanmadı değil.
Benim bahsettiğim, Dirk Nowitzki, Tony Parker gibi isimlerle ABD’de Avrupalı basketbolcuların da söz sahibi olmaya başlaması ve bunun Nikola Jokic, Giannis Antetokounmpo, Luka Doncic gibi yıldızlarla üst noktaya çıkması. Bu isimler sayesinde NBA’in Avrupa’daki oyuncu pazarına ilgisi artıyor. Sizi geçmişteki örneklerle boğmadan bu sezon ülkemizden NBA’e giden oyunculara bir göz atalım.
BURSA’DAN CHICAGO’YA UÇUŞ: ONURALP BİTİM
Birçok genç Türk oyuncuya örnek olacak bir kariyer yolu Onuralp Bitim’inki… Efes gibi önemli bir takımın altyapısından çıktı ama A takım seviyesinde, EuroLeague’de başarı elde etmek için yabancı oyuncu endeksli bir takımda kaybolmak söz konusu…
Micic, Larkin, Beaubois gibi isimlerin ardında kaybolmak ve maç temposunu kaybetmek, Onuralp’in basketboluna zarar verirdi. Bu noktada, 2019 yılının başında, Ufuk Sarıca’yı yeniden başa getirip çıkış peşindeki Pınar Karşıyaka, verilen fırsatları doğru değerlendirilmesi durumunda harika bir takım.
Onuralp Bitim, Kaf Kaf’ta geçirdiği iki sezon kenardan gelerek önemli katkılarda bulundu. İlk sezonunda, Covid-19 pandemisinden dolayı, göreceği bir Europe Cup şampiyonluğunu yaşayamadı. İkinci sezonun sonlarında yeşil kırmızılı ekibe verdiği katkılar çok değerli oldu. Bitim, özellikle Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde finale giden yolda, takıma kendi enerjisini yansıtıyordu ve bu da takım genelinde görülebiliyordu.
Onuralp Bitim’in bu enerjisini şimdiki adıyla Bursaspor Info Yatırım gördü ve kadrosuna dahil etti. Timsahlar, Dusan Alimpijevic yönetiminde genç ve dinamik bir kadro ile sportif başarıları elde etmek istiyordu. Sezon içinde belli pozisyonlarda yabancı rotasyon değişkenliği yaşayan yeşil beyazlı ekibe liderlik ediyordu. Gerek atletizmi, gerek smaçları, gerekse hücumda ve savunmada gösterdiği enerji, Bursaspor Basketbol’un 2021-2022 sezonunda EuroCup finaline kadar yükselmesinde ve 2022-2023 sezonunda Türkiye Sigorta BSL normal sezon beşinciliğine ulaşmasında önemliydi.
Geçen sezon BSL’de çıktığı 32 maçta 17.7 sayı, 4.6 ribaund ve 3.4 asist; EuroCup’ta ise görev aldığı 18 maçta 15.4 sayı, 4.1 ribaund ve 2.7 asist ortalamaları, Onuralp’in oyununun sadece bazı rakamlara yansımasıydı.
Günün sonunda Onuralp Bitim, Avrupa’nın üst seviye takımlarının yanı sıra NBA’in de dikkatini çeken bir oyuncu oldu. Ergin Ataman, Panathinaikos’ta kendisini görmek istedi. Fenerbahçe Beko talip oldu. Valencia’nın da adı geçti ama Onuralp, kendi tarzına daha uygun olan NBA’de şansını denemek istedi. Deneme antrenmanlarına katıldıktan sonra, Chicago Bulls ile iki yönlü kontrata imza attı. Yani belli bir sayıda NBA’de maça çıkacak ve aynı zamanda Chicago Bulls’un NBA G-League’deki (Gelişim Ligi) pilot takımı Windy City Bulls’ta forma giyecek.
Windy City Bulls şu açıdan önemli; Onuralp burada maç temposu kaybetmeyecek ve ihtiyaç duyulduğunda Chicago Bulls’un aradığı isim olacak. Bu açıdan güzel bir örnek vermek gerekirsek; Jordan Poole, Santa Cruz Warriors’tan Golden State Warriors’a geçmiş ve 2022’deki NBA şampiyonluğunda önemli rol oynamıştı. Burada kendini geliştirip fırsatları değerlendirmek önemli olan.
Onuralp Bitim’in burada dikkat etmesi gereken husus, fizik gücü olacak. Onuralp’in atletizmini ve enerjisini kaybetmeden fiziksel gücünü daha da yükseltmesi ve şutu üzerinde daha çok çalışması, günün sonunda kendisinin NBA’de kalıcı olmasını sağlar. Belki bakarsınız, Zach LaVine’den daha iyi bir konuma gelip Bulls’u sırtlayan bir isim olur…
İÇİNDE UKDE KALMAYACAK: VASILIJE MICIC
Vasilije Micic’in Sırp basketbolunun 1994-1995 doğumlu jenerasyonundan çıkan en değerli parçalardan biri olduğuna şüphe yok. Henüz 16 yaşında, genç yeteneklerin profesyonel bazda şans bulduğu Mega Basket ile Sırbistan Ligi’nde 8.5 sayı ortalama kaydetti. Vasa adım adım gelişti ve 20'sinde Bayern Münih’e gitti. Fakat Micic’in sakatlık süreci kariyerinin bir düşüşe geçmesine neden oldu ve Kızılyıldız’da da bekleneni pek veremedi.
Vasilije Micic’in ilk çıkışı, 2016-2017 sezonunda, Türkiye’de BSL’ye yeniden yükselen Tofaş’ta oldu ve 24 maçta 13.2 sayı, 2.7 ribaund ve 3.9 asist ortalamayla oynayarak, Bursa ekibinin ilk sezonda play-off’a kalmasında önemli rol oynadı. Orhun Ene’nin yanında küllerinden doğan Micic, olması gerektiği yer olan EuroLeague’e Zalgiris ile döndü ve Litvanya ekibinin EuroLeague üçüncülüğünde pay sahibi oldu. Vasa sezon sonunda serbest kaldı ve Avrupa’da başka bir seviyeye çıkacağı Anadolu Efes’e 2018-2019 sezonunda geldi.
Yeniden yapılanan ve eski günlerine dönmek isteyen Efes’te Vasa, Ergin Ataman’ın oyun anlayışında Shane Larkin ile birlikte müthiş bir uyum yakaladı. EuroLeague ikinciliği ve son maçta kazanılan BSL şampiyonluğuyla Avrupa’nın en iyilerinden biri olacağının sinyalini vermişti. Anadolu Efes’in çok iyi gittiği 2019-2020 sezonu, pandemiden dolayı heba oldu ama yarım kalan bazı şeyler, hem Efes’te hem de Vasa’da daha büyük bir isteği doğurdu.
Başarılar art arda geldi. Üst üste iki kez kazanılan EuroLeague’de, iki kez Final Four MVP’si oldu. her kulvarda başarılar geldi. Bu başarılar gelmeye başlayınca, adı da NBA ile anılmaya başlandı. Anadolu Efes, Micic ile sözleşme yenilerken hep bir opsiyonu vardı. Ancak Vasa’nın tercihi Efes’ten yana oldu.
Geçen sezon Micic için zor bir sezondu desek yalan olmaz. Çünkü sakatlıklar ve ağrılarla da mücadele ediyordu. EuroLeague’de hayal kırıklığı bir sezon geride kalsa da Türkiye Sigorta BSL’de belki de İstanbul temsilcisinin Pınar Karşıyaka’ya karşı
şampiyonluğunu ilan ettiği üçlüğü attı. Finaller genelinde de iyi bir performans gösterip Türkiye Sigorta BSL Finalleri’nin MVP’si seçildi.
Gitme ihtimali de konuşuluyordu, kalma ihtimali de ama Vasa’nın bu sefer tercihi NBA oldu. Gelecek yıl 30 yaşına girecek olan Micic, Oklahoma City Thunder’da ne yapacak; merak ediyorum. Sırp yıldız, doğru zamanda mı NBA’e gitti; orası da bir hayli tartışılır. Ancak Vasilije Micic’in orayı denemesi de sonuna kadar hakkı.
Fakat Vasa bu tempoyu kaldırabilir mi? Bunu sezondaki gidişatı gösterir. Fakat geçmişe bakarsak, bir Milos Teodosic örneği var. Bu açıdan ben yaşı ilerleyen ve sakatlık sorunlarıyla da mücadele eden Micic’in yoğun NBA temposunu kaldırabileceğini pek sanmıyorum. 1-2 yıl kendisini denedikten sonra EuroLeague’e geri döner. Ancak onun perspektifinden bakarsak, 'keşke NBA’e gitseydim ve kendimi orada deneseydim' demeyecek. Thunder’da başarılar Vasa!