Üst düzey

Şampiyonlar Ligi son dönemde yaptığı atak ile öne çıkmaya başladı. Önemli temsilcilerimiz de bu sahnede boy göstermeye başladı. Gelin bu ligde boy gösteren takımlarımızın öne çıkan isimlerine göz atalım... Beşiktaş Icrypex'ın NBA patentli yıldızı Rondae Hollis-Jefferson, Pınar Karşıyaka'nın skoreri Tony Taylor, Galatasaray NEF'in başarılı ismi Melo Trimble, Darüşşafaka'nın efektif uzunu Nathan Boothe ve TOFAŞ'ın Meksikalı şutör guardı Pako Cruz'un kariyerlerini ve bu sezonki performanslarına birlikte bakalım..

NBA ETKİSİ
RONDAE HOLLIS-JEFFERSON
BEŞİKTAŞ ICRYPEX

 
"Rondae Hollis-Jefferson gibi atletik, defansif yönü olan, 6 sezonluk NBA tecrübesine sahip oyuncunun, şu anki Beşiktaş için önemli bir transfer olduğu aşikar. Eğer Hollis-Jefferson,uyum sürecini kısa sürede atlatırsa, Kara Kartallar için ne kadar önemli bir oyuncu olduğunu net bir şekilde göreceğiz."
 
ONUR YENİGÜN
 
Biliyorsunuz ki, Beşiktaş Icrypex’te geçen sezon yepyeni bir oluşuma gidildi. Genç yerli oyuncular toplandı, Alperen Şengün ve Şehmuz Hazer öne çıktı; 3 yabancı ile tamamlanan sezonda Kara Kartallar, 6’da 0 ile başladığı ligi yarı final yaparak tamamladı. Ancak FIBA Europe Cup tam bir hayal kırıklığı oldu.
 
Siyah beyazlı ekip, ING Basketbol Süper Ligi’ndeki başarısı sayesinde yeniden adını Şampiyonlar Ligi’ne yazdırdı. Ancak geçen sezonki takımdan gidenler oldu; MVP Alperen Şengün, beklendiği gibi NBA’e geçti. Şehmus Hazer ise, THY EuroLeague’de oynamak istedi ve Fenerbahçe Beko’yu seçti. Beşiktaş Icrypex’in geçen sezon öne çıkan yabancı oyuncusu James Blackmon da Pınar Karşıyaka’ya gitti. Şampiyonlar Ligi, sadece 3 yabancı ve birçok genç isimle üstünden gelinebilecek bir platform değil.
 
Bu noktada Beşiktaş Icrypex güzel bir transfere imza attı. Forvet için hem pozisyon olarak Blackmon’ın hem de sorumluluk ve star oyuncu açığında Alperen Şengün’ün yerini dolduracak isim Rondae Hollis-Jefferson'da karar kılındı…
 
Hollis-Jefferson, özellikle Brooklyn’deki dönemiyle göze çarpan bir isimdi. Nets’teki ilk yıllarında önemli sorumluluklar alan Hollis-Jefferson’ın kariyeri yavaş yavaş yükseliyordu ve üçüncü sezonunda çift haneli sayı ortalamasını yakalamıştı. (68 maçta 59 kez ilk 5 ve 13.9 sayı ortalaması)
 
Fakat daha sonra sakatlık sorunları ve eski ritmini yakalayamaması, bir yükselişin düşüşüne neden oldu. Nets
farklı bir yapılanmaya gitti ve Kevin Durant’in olacağı bir yerde Rondae Hollis-Jefferson’ın ön planda olması da pek mümkün değil. Ancak daha sonra Hollis-Jefferson’ın ne Raptors’ta ne de Trail Blazers’ta performansı iyi bir bench oyuncusu seviyesindeydi. (NBA’de bench oyuncusu tabii ki…)
 
Geçen sezon NBA’de Blazers ile 11 maçta 1 kez ilk 5 başlayıp 2.5 sayı ortalaması yakalamak da hiç iç açıcı değil; bu da Rondae Hollis-Jefferson için yeni bir sayfanın açması gerektiğinin de göstergesidir.
 
Çin de olabilirdi, EuroLeague de... Beşiktaş’a nasip oldu. Doğrusunu söylemek gerekirse, Beşiktaş Icrypex’in 10 yıl önceki görkemli döneminden çok uzakta bir bütçesi ve yapılanması var. Mali durumları vs. göz önüne alınca, Hollis-Jefferson’ın Kartal’a gelmesi, şu kadro için bir Allen Iverson veya Deron Williams etkisi yaratabilir; ama kadroya sezon öncesi hazırlığın geçmesinin ardından gelmesi de ayrı bir konu.
 
Baktığımız zaman, Rondae Hollis-Jefferson’ın defansta etkisi büyük, onun NBA tecrübesi ile defansif katkısı, Beşiktaş Icrypex’e artı olarak geri dönecektir. Ancak, bir önceki paragrafta bahsettiğimiz durumu da es geçmemek lazım.
 
Avrupa basketbolunun farklı, ince detayları var ve NBA ile Avrupa arasında farklı bakış açılarına sahip. Hollis-Jefferson’ın hem Avrupa’ya hem de Beşiktaş’a uyum sağlaması belli bir zaman alacak. Sonuçta onun için yepyeni bir ortam var.
 
Lakin, işin geneline baktığımız zaman, Rondae Hollis-Jefferson gibi atletik, defansif yönü olan, 6 sezonluk bir NBA tecrübesine sahip oyuncunun, şu anki Beşiktaş Icrypex için önemli bir transfer olduğu aşikar. Eğer Hollis-Jefferson, buraya uyum sürecini kısa sürede atlatırsa, Kara Kartallar için ne kadar önemli bir oyuncu olduğunu saha içinde daha net bir şekilde göreceksiniz.
 
RONDAE HOLLIS-JEFFERSON
Doğum tarihi: 3 Ocak 1995
Uyruğu: ABD
Pozisyon: Forvet
Boy: 1.98 m
 
PROFESYONEL KARİYERİ
2015-2019 Brooklyn Nets
2019-2020 Toronto Raptors
2020-2021 Portland Trail Blazers
2021- Beşiktaş Icrypex


 
KADER BELİRLEYİCİ
TONY TAYLOR
PINAR KARŞIYAKA 

 
"Tony Taylor; hem skorer yönüyle hem de takım arkadaşlarını oynatması ve saha görüşü ile Karşıyaka’nın yine etkili silahlarından biri olarak görülüyor. Kaf Kaf'ın bu sezon Türkiye ve Avrupa'daki başarısında Taylor'a çok iş düşüyor."
 
HÜSEYİN DEMİR

 
Tony Taylor, basketbol kariyerine ilk olarak Kolej’de George Washington Üniversitesi’nde başladı. George Washington Colonials ile 4 sezon kolej basketbolu oynadı. 2012 NBA Draft’ında ise seçilemedi.
 
Guard pozisyonunda oynayan Amerikalı Taylor 1.83 m boyunda. 2 Kasım 2012 yılında, NBA D-League Draftı'nda Tulsa 66ers tarafından seçildi. 2013 yazında Taylor, Polonya'dan Turow Zgorzelec Kulübü ile anlaştı. 1990 doğumlu olan Tony Taylor, Turow ile 2013-14 sezonunda Polonya Ligi Şampiyonluğunu kazandı.
 
2015 yılının ağustos ayında Taylor, VTB United League'den Rus kulübü Enisey ile sözleşme imzaladı. Enisey ile takımının dördüncü olduğu dönemde 2016 FIBA Avrupa Kupası Dörtlü Finali'nde oynadı. VTB United League sezonu sona erdikten sonra Taylor, sezonun geri kalanı için Fransa'dan Strasbourg IG ile anlaştı. 2016-17 sezonunda Enisey'e döndü.
 
Taylor, 2017-18 sezonunda Türkiye’de Banvit ile sözleşme imzaladı. Türkiye macerası ilk Banvit’te başlayan Tony Taylor, Temmuz 2018'de İtalyan Kulübü Virtus Bologna ile anlaşma imzaladı.
 
Taylor, Türkiye’ye tekrar 26 Temmuz 2019 tarihinde döndü. ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Pınar Karşıyaka ile sözleşme imzaladı. Tony Taylor, yeşil kırmızılı ekibe dâhil olmasıyla beraber takımına kısa sürede adapte oldu.
 
Taylor, 2019-20 sezonunda hem Basketbol Süper Ligi’nde hem de FIBA Şampiyonlar Ligi’nde çok iyi performans sergiledi. Tony Taylor’un saha görüşü, hücum organizasyonunda takımını yönetmesi ve arkadaşlarını da oynatması onun en önemli özelliklerinden biri…
 
Pandemi döneminden sonra liglerin tekrar başlamasıyla Tony Taylor, İzmir ekibinde kaldı ve oyun istikrarını sürdürdü. 2020-2021 sezonuna iddialı başlayan yeşil kırmızılı ekipte Taylor’ın rol ve sorumluluğu daha da
arttı.
 
Geçen sezon Pınar Karşıyaka’nın ideal beşinde; Tony Taylor, Sek Henry, Amath M’Baye, DJ Kennedy, Raymar Morgan yer alıyordu. Özellikle Tony Taylor, Sek Henry, Amath M’Baye üçlüsü hücumda çok verimli oynuyordu. Savunmada tam saha zone press’de rakiplerini sürekli hataya zorluyordu.
 
Tony Taylor, skorer özelliğini çok kullanmasa da takım arkadaşlarını hücumda hep besliyor. Geçen sezon tempolu ve hızlı basketbol ile Pınar Karşıyaka rakiplerine tehlikeli anlar yaşattı. Geçiş hücumlarında etkili oynayan Pınar Karşıyaka, atletik ve hızlı oyuncuları ile hücuma hızlı çıkabiliyor.
 
Aynı şekilde hücumdan sonra savunmaya geri koşuları hızlı. O yüzden ayakları çabuk oyunculara sahip olmasından dolayı hücumda ve savunmada büyük avantaj sağlıyor. Koç Ufuk Sarıca’nın Taylor’ı takımda tutmasının en büyük nedenlerinden biri de sıradan bir guard olmaması…
 
Tony Taylor, 1’e 1 oynayarak çembere gidebiliyor, dripling üstü şutları ile orta mesafe ve üçlük çizgisinin gerisinden isabetli oynuyor, savunmada toplu oyuncuya baskıyı iyi yapıyor. Perde çıkışlarından sonra hızlı kat ederek kendine şut pozisyonu yaratabiliyor.
 
Kaf Kaf, sezonun ilk maçındaki İzmir derbisinde; Petkim Spor'a karşı galip geldi. Taylor, 6 üç sayılık basket isabetiyle 20 sayı atarak yıldızlaştı ve 6/8 üç sayı isabeti ile oynadı. Şuan ING Basketbol Süper Ligi’nde maç başına ortalama 11,5 sayı, 2.4 asist ile oynuyor.
 
Tony Taylor, yayın gerisinden üç sayılık isabet yüzdesi çok istikralı olmasa da uygun pozisyon bulduğunda rakip takımı üçlükleriyle cezalandırabiliyor.
 
Oyun kurucu Taylor’ın takımda kalmasının, koç Ufuk Sarıca’nın oyun felsefesini ve hücum organizasyonunu takıma yansıtmasında önemli bir rolü var. Tony Taylor; hem skorer yönüyle hem de takım arkadaşlarını oynatması ve saha görüşü ile Karşıyaka’nın yine etkili silahlarından biri olarak görülüyor.
 
Bu sezon; Pınar Karşıyaka’nın Türkiye Ligi’nde ve Şampiyonlar Ligi’nde şampiyonluk hedefinde Tony Taylor’a önemli sorumluluk düşüyor.
 
TONY TAYLOR
Doğum tarihi:12 Ocak 1990
Ülkesi: ABD
Boy:1.83 m
Pozisyon: Oyun kurucu

PROFESYONEL KARİYER
2012–2013 Tulsa 66ers
2013–2015 Turow Zgorzelec
2015–2016 Enisey
2016 SIG Strasbourg
2016–2017 Enisey
2017–2018 Banvit
2018–2019 Virtus Bologna
2019– Pınar Karşıyaka
 

 
İKİNCİ MELO
MELO TRIMBLE
GALATASARAY NEF

 
"Sarı kırmızılı tribünlerinin futbolda çok sevdiği Felipe Melo'nun ardından, basketbolda ikinci bir Melo'ya kavuştu. Adının Melo olması bile oyuncuya büyük avantaj sağlıyor. Galatasaraylı taraftarlara heyecan verecek bir oyuncu..." 
 
BİLGİN GÖKBERK
 
Futbolda ikinci bir Melo ararken, basketbolda bir Melo bulmuşlar... Adının Melo olması bile oyuncuya bir avantaj sağlıyor. Bence Melo Trimble, Paul Dawkins'li şampiyon kadrodaki Michael Scearce'a da biraz benziyor. 
 
Melo üst düzey liglerde oynamamış; ama performans olarak üst düzeye çıkabilecek bir oyuncu. Skorer olması en büyük avantajı. Galatasaray'ın basketbol seyircisi böyle skorer oyuncuları sever, üstelik adı Melo. Ve Galatasaray NEF'in bu bütçeyle bulabileceği en ideal oyunculardan biri. Galatasaray Basketbol Takımı'na ne kadar katkı sağlar bilmem; ama Galatasaray tribünlerine renkli gelecek, onlara heyecan verebilecek bir oyuncu. 
 
Melo Trimble üçlük atmayı, drive edip içeriye girmeyi de seviyor. Ve skor yapmayı da kendine görev edinen bir oyuncu... Galatasaray NEF açısından bu bütçede Melo'nun bulunması iyi iş... 
 
Galatasaray için ideal bir oyuncu. ABD'li basketbolcunun kontratının bir yıllık olması 'kulübün tercihi mi yoksa oyuncunun mu?' bilmiyorum; ama Galatasaray Kulübü daha uzun bir kontrat bile yapabilirdi Melo Trimble ile... Bana sorarsanız 1 yıllık kontrat oyuncunun tercihi gibi gözüküyor.
 
30 yıldır Galatasaray'ın basketbol takımında hep bu tarz bir oyuncu olmuştur, her zaman da Galatasaray'a büyük destek vermiştir. Skorer bir guard hep kadroda yer alır ve Galatasaraylılar bu tarz transferleri çok sever. Bence yüzde yüz doğru bir tercih. 
 
Galatasaray NEF'in bu süreçteki yeni yapılanması kağıt üzerinde çok doğru gözüküyor; ama bu durumun sportif olarak parkeye nasıl yansıyacağını bilmiyoruz. Fakat şunu söyleyebiliriz ki, NEF'in sponsorluğuyla birlikte; Bandırma'ya çok büyük katkısı olan Turgay Zeytingöz'ün yeni yapılanmaya dahil edilmesi, Kerem Tunçeri'nin şubenin başında olması çok doğru hamleler gibi gözüküyor. Asıl önemli konu ise bu doğru yapılanmanın, sportif olarak sahaya yansıması da lazım. 
 
Şunu da unutmamak gerekir... Geçen sene bu takımın hâlini, düştüğü durumları bildiğimiz için, bu yeni yapılanmanın ilk adımları adına yapılan hamleler oldukça olumlu.  
 
Tekrar Melo'ya dönersek... Her takım yeniden kurulurken skorer heyecan verici bir oyuncu arar... O basketbolcuyu da bulmuşlar Melo Trimble ile... Üstelik başında da dediğimiz gibi adı Melo, gerisini sene sonunda konuşmak lazım. 
 
MELO TRIMBLE
Doğum tarihi: 2 Şubat 1995
Uyruğu: ABD
Pozisyon: Şutör guard
Boy: 1.88 m.
 
PROFESYONEL KARİYERİ
2018–2019    Cairns Taipans
2019    Piratas de Quebradillas
2019–2020    Melbourne United
2020    Estudiantes
2020–2021    Fuenlabrada
2021–    Galatasaray Nef
 

 
GÜVENİLİR EL
NATHAN BOOTHE
DARÜŞŞAFAKA

 
"Darüşşafaka’da Nathan Boothe’un sezon genelinde, takımın en skorer 3 oyuncusu içinde olacağı kesin. Özellikle çaprazlardan kaydettiği üç sayılık basketler, orta mesafeli atışlardaki etkisi, Daçka adına olumlu, rakip takımlar için de can sıkıcı hâl alan bir durum."
 
BERTAN ERMAN
 
Darüşşafaka, bu sezon daha iddialı bir kadro ile sezona giriş yaptı ve transferler de ona göreydi. Daçka’nın bu sezonki transferlerine baktığımızda, her oyuncunun Selçuk Ernak’ın oyun anlayışına uygun isimler olduğunu görebilirsiniz. Bu isimlerden biri de hiç şüphesiz Nathan Boothe.
 
Daha önce ülkemizde Sakarya Büyükşehir forması ile izlediğimiz Boothe, aynı oyunu Darüşşafaka’da da oynuyor. Evet, yine yeşil siyah renkli bir takım, yine Selçuk Ernak ile birlikte, yine pick&pop oyunlardan 3 sayılık basketler buluyor.
 
Nathan Boothe’un bu şutör performansı, 2017-2018’de, ilk defa ING Basketbol Süper Ligi’nde yer alan Sakarya’nın play-off potasına girmesindeki en önemli faktörlerden biriydi. Hem de o takım, Galatasaray ve Pınar Karşıyaka gibi üst seviyelerde olmaya alışık iki takımı geride bırakarak adını play-off’a yazdırmıştı.
 
Daha sonra EWE Baskets Oldenburg’ta forma giyen Boothe, 3 sezon Almanya’da iyi ortalamalar yakalasa da, artık öne çıkacağı bir platforma gitmesi gerekti. Ayrıca EWE, eski zamanlardaki gibi Avrupa’da boy göstermiyordu. Onun için Darüşşafaka en güzel seçeneklerden biriydi ABD'li oyuncu için...
 
Tabii ki, şunu da es geçmemek lazım; Nathan Boothe aynı günde hem Darüşşafaka’ya hem de eşi Bailey ile evliliğe imza attı. Açıkçası, her sporcuya nasip olmayacak bir durum bu. Yepyeni bir hayat, yepyeni bir takım ve yükselişe geçme vaktinin başlaması…
 
Daçka, geçen sezon iç sahada San Pablo Burgos ve Brindisi karşısında aldığı talihsiz yenilgilerle son 16 takım arasına girememişti. Tabii ki pandemi koşullarında seyirci de yoktu ve Darüşşafaka’nın Avrupa arenalarında oynadığı maçlar (bahsettiğim Volkswagen Arena’da oynanan mücadeleler) rakibin zorlandığı, ambiyansı ile Kara Panterler’i havaya sokan ve güzel sonuçların alındığı mücadelelere sahne olur.
 
Darüşşafaka, geçen sezon seyirci olmadan, Ayhan Şahenk Spor Salonu’nda oynamıştı. Ama geçen sezon, adı üstünde geçen sezon. Bu yıl daha farklı ve Selçuk Ernak’ın istediği oyunculardan oluşan, istediği tarzda top oynatabildiği bir Darüşşafaka var.
 
Ernak’ın oyun anlayışında şutör uzunlar hep dikkat çekmiştir. Sakarya’da Metecan Birsen’in yükselişe geçişi, Nikola Jankovic ve Nathan Boothe’un can yakan şutları akıllardadır. Şimdi aynı durum Darüşşafaka’da Boothe ile Isaiah Pineiro ve 3 numarada da oynayabilen Doğuş Özdemiroğlu’nda söz konusu. Bunun üzerine Daçka’nın savunma sertliği eklenince, olumlu sonuçlar elde etmek doğal oluyor.
 
Şu an rakamlardan yola çıkarak birçok yorumda bulunmak sağlıklı olmaz ama… Darüşşafaka’nın maçlarını izlediğimiz üzere, Nathan Boothe’un sezon genelinde, takımın en skorer 3 oyuncusu içinde olacağı kesin. Özellikle çaprazlardan kaydettiği üç sayılık basketler, orta mesafeli atışlardaki etkisi, Darüşşafaka adına olumlu, rakip takımlar için de can sıkıcı hâl alan bir durum.
 
Boothe şu an Darüşşafaka’da takımın yıldız isimlerinden bir konumunda. Takıma, aldığı süre içinde verdiği katkısı ortada ve bu tarz oyuncular, 'underdog' diye tabir edilen, favorilerin ardından takipçi takımların daha üst noktalara gelmelerinde önemlidir.
 
Nathan Boothe, şutör yapısını verimli bir şekilde kullandığı sürece, Daçka’nın hem Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde hem de ING Basketbol Süper Ligi’nde üst aşamaları görme olasılığı artacaktır.
 
NATHAN BOOTHE
Doğum tarihi: 3 Şubat 1994
Ülkesi: ABD
Boy: 2.06 m
Pozisyon: Uzun forvet / pivot

PROFESYONEL KARİYERİ
2016-2017 Pistoia
2017-2018 Sakarya Büyükşehir
2018-2021 EWE Baskets Oldenburg
2021- Darüşşafaka
 

 
ANAHTAR
PAKO CRUZ
TOFAŞ

 
"Ligimizde istikrarı yakalayan TOFAŞ için Avrupa’da yeniden ses getirme zamanı geldi. Kadronun tutkalı Pako Cruz, takımın bu yoldaki kilit ismi konumunda. Meksikalı combo guard, skorerliğin yanı sıra  top yönlendirme konusunda da hünerli bir oyuncu..."
 
LEVENT LEVENTCİ

 
Tofaş kadrosunda birçok önemli oyuncu var. Ana oyun kurucu Berk Uğurlu’nun rolü yüksek, Shepherd/Cook/Zubcic gibi skorer oyuncular var, boyalı alanda her işi yapan Jeremy Simmons var, benchten keskin şutör Yiğit Arslan geliyor… Ancak bu oyuncuların birbiriyle verimli biçimde bağlanabilmesi için Meksikalı combo guard Pako Cruz’un rolü çok büyük.
 
1989 doğumlu Meksikalı Pako Cruz’un basketbol kariyeri, 15 yaşında aldığı riskli bir kararla şekillendi. ABD/Meksika sınırı Nogales’te yaşayan Cruz, 15 yaşında Denver’da bir okuldan basketbol için davet aldı ve pasaportunu aldığı gibi Denver’a gitti. Kalabilmek için aynı zamanda iş bulmak zorunda olan Pako, hem çalıştı hem okudu hem basketbol oynadı. Orada tutunmayı başaran Cruz, NCAA’den teklif aldı ve ABD’de üniversite okudu.
 
NCAA’de Wyoming formasıyla NBA takımlarını etkileyemeyen Meksikalı şutör, profesyonel kariyerine ülkesinin Halcones Rojos takımıyla başladı. Şutör oyun tarzı ve üç yıl içinde lig şampiyonluğu yaşaması sayesinde ‘Nogales hafif makineli tüfeği’ lakabını aldı.
 
Meksika Milli Takımı’nda da önemli rol edinen Pako Cruz, ülkesinin 2014’te İspanya’daki Dünya Kupası’nda boy göstermesine yardımcı oldu. O günden beri Gustavo Ayon ile milli takımın lideri…
 
Avrupa kariyerine 2015’te Letonya ekibi VEF Riga ile adım atan Meksikalı combo guard, oradaki başarılı performansı sonrası İspanyol ekibi Fuenlabrada’nın dikkatini çekti. Aslında tarz olarak yakın bir oyun stiline sahip olan Hırvat skorer Marko Popovic’in arkasına alınan Cruz, kısa zaman içinde kalitesini göstermeyi başardı.
 
Fuenlabrada’da kendine adeta yeni bir yuva bulan Cruz, İspanya’da üç başarılı sezon geçirdi. İspanya’daki son yılında(2018/2019) yaklaşık 15 sayı ortalama tutturdu. Başarılı İspanya günlerinin ardından bir basketbol ülkesi olan Litvanya’nın en büyük ikinci kulübü olan Rytas’a imza attı Meksikalı yıldız.
 
Rytas’ta geçirdiği tek sezonun ardından ülkemizde Afyon’un yolunu tuttu Cruz. Chris Wright ile çift guard oynadığı sistemde lige damgasını vuran Meksikalı yıldız; 2020/2021 sezonunda yakaladığı 20 sayı, 4 ribaund, 5 asistlik ortalamalarıyla ligimize imzasını attı. Transfer dönemi için ilgileri üstüne çekmeyi başaran Pako Cruz’u çok zaman geçmeden kadrosuna kattı Bursa temsilcisi.
 
Berk Uğurlu, Shepherd, Cook, Simmons gibi atletik oyuncuların ve Yiğit Arslan, Zubcic, Muhsin Yaşar gibi hazırlanan pozisyonları verimli bitirebilen oyuncuların yanında yarı saha hücumuna yatkınlığı, top yönlendirebilmesi ve keskin şutörlüğü sayesinde tutkal görevi görüyor tecrübeli oyuncu.
 
Genelde Berk Uğurlu’nun yanında ikinci guard, bitirici rolüyle süre alan Cruz, ihtiyaç olması halinde ana oyun kurucu olarak da katkı verebilir. Skorerliğinin yanı sıra top yönlendirme konusunda hünerli bir oyuncu olduğunu defalarca gösterdi.
 
Yıllardır Avrupa’da zor kuralar çeken, ligde yakaladığı istikrarı bir türlü Avrupa’ya yansıtamayan Tofaş’ın bu sezonki Basketbol Şampiyonlar Ligi macerasında kilit rol Pako Cruz’un. Takımın sıkıştığı anlarda liderliği ele alıp, Afyon’da hepimize gösterdiği kalitesini parkeye yansıtmak zorunda…
 
PAKO CRUZ
Doğum tarihi: 3 Ekim 1989
Ülkesi: Meksika
Boy: 1.91 m
Pozisyon: Şutör guard
 
PROFESYONEL KARİYERİ
2012–2015    Halcones Rojos
2013    Pioneros de Quintana Roo
2014    Fuerza Guinda de Nogales
2015    Ciclista Olímpico
2015–2016    VEF Rīga
2016–2019    Fuenlabrada
2019–2020    Rytas Vilnius
2020–2021    Afyon Belediyesi
2021–            Tofaş

şampiyonlarligi bcl beşiktaş rondaehollis-jefferson pınarkarşıyaka tonytaylor galatasaraynef melotrimble darüşşafaka nathanboothe tofaş pakocruz