Tevfik Akdamar | Deneyim

Tevfik Akdamar, "Kariyerim boyunca takımımdaki veya takımım dışındaki genç sporculara çok önem verdim. Tevfik Akdamar Basketbol Akademisi'ni kurma amacım, tecrübelerimi genç sporcu arkadaşlarıma iletme ve basketbol hayatlarına dokunabilme isteğim..." diyor.  

TOLGA YENİGÜN / BURSA
 
Geçtiğimiz sezon altyapısından yetişip büyüdüğüm Tofaş’ta kaptan olmak çok büyük gurur vericiydi. Sezona gelecek olursak; sene başında hedeflerimiz çok daha yüksekti ama maalesef işler istediğimiz gibi ilerlemedi. Mücadele etmeyi hiçbir zaman bırakmadık ama basketbolda bu gibi durumlar olabiliyor. Takım olarak Tofaş bir aile gibi. Tek tek isim vermekle bitmez. Herkesin emeği çok büyük. 
 
Yeni sezonda Mersin Büyükşehir Belediyesi ile anlaştım. Bana yaklaşımları çok güzel ve harika bir oluşumları var. Mersin Büyükşehir bir şehir takımı ve önümüzdeki sezon buradaki hedefimiz, şehri en iyi şekilde temsil edip Avrupa kupası oynayacak konuma getirmek.
 
Türkiye Basketbol Süper Ligi, Avrupa'nın önde gelen liglerinden... Oyuncu kalitesi ve rekabet çok üst seviyede. 4+3 kuralının zararlarını veya faydalarını önümüzdeki dönem göreceğiz ama bir Türk oyuncu olarak, basketbolumuz ve milli takımlar için olumlu olacağını düşünmüyorum. Özellikle genç arkadaşlarımızın A takım seviyesinde saha içi, saha dışı birçok durumdan uzak kalacaklarını, A takım bünyesinde bulunmalarının zorlaşacağını düşünüyorum.
 
Tolga Abi'nin (Öngören) de söylediği gibi farklı bir proje, farklı bir oluşum, düzen olabilir. Bunun enine boyuna düşünülüp planlanarak hayata geçirilmesi gerekli. Bu konuda tek söyleyebileceğim; genç arkadaşlarımızın hayal kurabilecekleri ve hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir sistemimizin olması gerektiği.
 
Bu arada babalık inanılmaz bir duygu. Bunu sınırlı kelimeler ile anlatmam mümkün değil. Kısaca ifade etmem gerekirse; kokusunu içinize çektiğinizde gözlerinizden mutluluk yaşı akması, dünyadaki en özel hislerden biri.
 
Bursa'da GD Academy ile çok değerli bir işbirliği yaptık. Buradaki imkanlar çok elverişli. Konum olarak Bursa’da çok güzel bir alanda. Sadece basketbol değil, fitness ve yüzme havuzu başta olmak üzere birçok farklı antrenman yapabileceğimiz alanımız var.
 
Burada GD Akademi ile spora ve sporcuya bakış açısı bağlamında ortak çok yanımız var. Tevfik Akdamar Basketbol Akademisi'ni kurduğumda en önem verdiğim değerlerden biri, ekip karakteri ve bilgisi oldu. Ekibimde Alper Doğan ve Gökhan Fidan gibi çok değerli basketbol insanları var. Sosyal medya çalışmalarımızda Dilara Coşkun, hayal gücüyle ve iş kalitesiyle bizi çok hızlı şekilde hedeflediğimiz noktalara taşıyor.  


 
GD Academy de birbirinden değerli, alanında uzman antrenör ve yöneticilere sahip. Başlarında Ahmet Sert ve Eylül Benli gibi çok değerli yönetici ve spor insanları var. Akademimin burada olmasından dolayı çok mutluyum. Kariyerim boyunca takımımdaki veya takımım dışındaki genç sporculara çok önem verdim. Oluşumumu kurma amacım, tecrübelerimi genç sporcu arkadaşlarıma iletme ve basketbol hayatlarına dokunabilme isteğim.
 
Burada bir sporcu nasıl yaşamalı, nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli, mental olarak nasıl yarışmacı düşünce yapısına sahip olmalı gibi konularda destek vermek. Bununla ilgili de çok güzel bir işbirliğimiz oldu. Bursa’da sağlık hizmetinde çok değerli bir ekibe sahip olan Bursa Meditown Sağlık Merkezi ile anlaşma yaptık. Burada diyetisyen, psikolog, fizyoterapist başta olmak üzere, pek çok alanda, alanında uzman ekip ile destek sağlıyoruz sporcularımıza. Profesyonelliği öğretmeye çalışıyoruz. Ben de burada kurduğum bu sistemde tecrübelerimi aktarabildiğim için çok mutluyum.
 
Son olarak genç sporcu arkadaşlarıma bir şeyler söylemek istiyorum: Hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Hayal kurun ve çok çalışın. Atatürk'ün dediği gibi biz sporcular zeki, çevik ve ahlaklı olmalıyız.
 
TİPLEME
- En beğendiğin koç?

- Birbirinden değerli koçlar ile çalıştım. Hepsinin bana kattığı çok değerli şeyler var. Bu yüzden burada tek bir isim söylemek doğru olmaz diye düşünüyorum.
- En beğendiğin oyuncu?
- Gigi Datome demek istiyorum.
- En iyi ilk 5'in?
Yerli ve yabancı olarak ayıracak olursam, birlikte oynadığım takım arkadaşlarımdan; Chris Jones, Tyler Ennis, Jarmar Gulley, Brady Manek, Alpha Kaba.
Ender Arslan, Ömercan İlyasoğlu, Tolga Geçim, Oğuz Savaş, Tevfik Akdamar. Buraya kendimi ekleme sebebim, tamamen bu isimler ile aynı takımda tekrar oynama isteğim. Ender Abi basketbolu bırakmış olsa da, onun gibi bir tecrübeyi demeden yapamazdım. (Gülerek)
- En zorlu deplasman?
- Yolculuk olarak en zorlusu, Tenerife deplasmanı oldu. Yolculuk süresi çok uzundu.
Taraftarlar açısından en zorlusu, PAOK deplasmanıydı. İnanılmaz bir atmosferde son 16 maçı oynamıştık.
- Tek kelime ile Bursa?
- Evim

tevfikakdamar tolgayenigün bursa gdacademy tevfikakdamaracademy röportaj özel ribaunddergisi