Süreç

Yıllardır yapılan istikrarlı yatırım, birçok maçın kapalı gişe olmasının yanı sıra bazı maçlarda salonun dışında kalan büyük bir kitle, korumayı başardıkları kadro yapısı gibi faktörleri göz önünde aldığımızda Bursaspor; Türkiye Basketbol Ligi'nden Basketbol Süper Ligi'ne çıkmayı sonunda hak etti.

LEVENT LEVENTCİ

Sezon boyunca istikrarını koruyan Bursaspor, rakiplerine büyük bir üstünlük kurarak Türkiye Basketbol Ligi'nin bitimine 5 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. 1967 yılında basketbolda faaliyet göstermeye başlayan Bursaspor, birkaç sezon süren yerel lig maceralarının ardından kapandı. Bursaspor, basketboldaki faaliyetlerine 2014/2015 sezo- nunda tekrardan start verdi.

Şehir basketbolu için önemli bir sima olan Şemsettin Baş'ı takımın başına getiren Bursaspor, iki sezon içinde TB2L'den TBL'ye yükselmeyi başardı. Yeşil beyazlılar, TBL'ye yükselince yabancı oyuncu tercihlerini daha önce EuroLeague tecrübeleri bulunan Hırvat guard Karlo Vragovic ve uzun Dejan Borovnjak'tan yana kullandı. Bu ikili, Bursaspor'un sonu mutlu biten üç yıllık TBL macerasının simge isimleri arasındaydı.

Neredeyse oynadığı üç sezonunun tamamında TBL'nin en iyi uzunu olan Borovnjak, kritik dönemlerde ve özellikle maç sonlarında Karlo Vragovic'ten önemli destekler gördü. Bursaspor, bu iki Avrupalı oyuncusunun yanına her zaman TBL piyasasının önemli yerli oyuncularını eklemeyi başardı.

Bursaspor, TBI'deki ilk iki sezonunda Şemsettin Baş yönetiminde iyi bir performans sergiledi aslında. Önemli bir taraftar desteğini arkasına alan, güçlü bir kadroya sahip olan ve iyi basketbol oynayan Bursaspor; 2016/2017 sezonunda dörtlü final aşamasında, (o sezon TBL'de değişik bir format vardı) 2017/2018 sezonunda yarı final aşamasında takıldı. TBL'deki istikrarlı; ama BSL vizesinin alınamadığı iki sezondan sonra Bursaspor'da şaşırtıcı bir gelişme yaşandı.

Kulübün tekrar faaliyete geçtiği günden beri takımın başında olan Şemsettin Baş'ın yerine özellikle Gelişim Koleji ve Antalyaspor'da sergilediği performanslarla adından sıkça söz ettiren 1979 doğumlu Arda Vekiloğlu getirildi. Başantrenörlük değişiminin yanı sıra 2017/18 sezonu öncesi Murat Konuk yerine Nedim Yücel'in genel menajerliğe getirilmesi ve takımın
isim sponsoru olan Durmazlar'ın 2017/18 sezonu öncesi isim sponsporluğundan ayrılması, Bursaspor'ın kısa geçmişli basketbol tarihinde yaşanan diğer önemli değişiklikler olarak göze çarpıyor.

2018/19 sezonu için Arda Vekiloğlu'yla yola çıkan Bursaspor; hem Karlo Vragovic, Dejan Borovnjak, Ali Işık, Can Özcan, Erbil Eroğlu gibi önemli oyuncuları kadrosunda tuttu, hem de Mehmet Özdoğan, Recep Doğrusöz gibi önemli ve tecrübeli oyuncuları kadrosuna kattı.

Sezona iyi başladıktan sonra istikrarını kaybeden Karesi Spor ve Ormanspor'a karşın Bursaspor, sezon boyunca akıllı basketbolunu ve istikrarını korumayı başararak ligin bitimine 5 hafta kala ipi göğüsledi. Sezon ortasında yapılan Evren Büker ve İzzet Türkyılmaz transferleri de kritikti Bursaspor'un şampiyonluğunda.

Ülkemizin basketbol haritasında önemli bir yere sahip olan Bursa, artık BSL'de hem TOFAŞ, hem de Bursaspor ile temsil edilecek. Yeniden yapılanma dönemini tamamlayan TOFAŞ'ın sergileyeceği performansı tüm basketbolseverler artık kestirebiliyor.

Büyük bir taraftar desteği sayesinde Bursa Atatürk Spor Salonu'nu rakiplerin korkulu rüyası haline getirebilen ve genç kuşağın en heyecan verici koçlarından biri Arda Vekiloğlu'na sahip olan Bursaspor'un tavanı bir hayli yüksek olabilir.

Ancak ülkedeki birçok büyük spor kulübü gibi Bursaspor'un da bazı ekonomik problemleri bulunuyor. Dolayısıyla Bursa ekibinin belli konularda kapalı kutu olduğu da iddia edilebilir. Futbolda en üst seviyede İstanbul ve Trabzon dışında ülkemizin ilk ve şu ana kadar tek şampiyonunu Bursaspor ile çıkaran Bursa halkı için basketboldaki süreç devam ediyor.

Daha önce TOFAŞ ile basketbolda en üst seviye lig şampiyonluğunu ve Avrupa finalini gören, basketbolu seven Bursa halkının gönlünde Bursaspor'un yeri büyük. BSL'deki iç saha maçlarında Bursaspor'u izlemek keyifli olacak.

bursaspor bsl tbl bursa