Plan

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Merkez Hakem Komitesi (MHK) Başkanı Recep Ankaralı, 'MHK olarak 2016 senesinde göreve geldiğimizde 4 senelik planlamayı federasyondaki odamın duvarlarına asmıştık. Bugün baktığımızda hedeflerimizin yüzde 90'ınını gerçekleştirdiğimizi görüyoruz..." diyor.

"Biz MHK olarak doğru planlama ve programlamayla hedeflerimizi bir bir gerçekleştiriyoruz. MHK Başkanlığı dönemimdeki en büyük sansım, ekibimde yer alan arkadaşlarımın hepsinin yaptıkları işte çok iyi olmaları. Ali Kemal Çımagil, Figen Keskin, İsmail Aydın, Engin Kenardan, Rüştü Nuran ve Murat Biricik... Hepsi birbirinden değerli... Bu arada göreve geldiğimizden bu yana her zaman yanımızda olan TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu ve CEO Ömer Onan'a özel olarak teşekkür etmek istiyorum. Onların bu desteği olmasa, bugün yaptıklarımızın bir çoğunu gerçekleştirmemiz mümkün değildi.

MHK’deki arkadaşlarım ve ben, çok üst düzey hakemlik yapmış olmamıza rağmen hakemlik sistemini yönetmekte yeniydik. Hem dünya ölçeğinde yapılacak çalışmalarda hem planlamalarımızda yer alan bazı konularda bize destek olması için, Costas Rigas’ın danışmanımız olması önemliydi. Bu kritik hamle de Ömer Onan’ın düşüncesiydi.

Şimdi dilerseniz o meşhur duvarda yazılanlar ve neredeyse yüzde 90'ını gerçekleştirdiklerimize geçelim...

1- PROFESYONEL HAKEMLİK

Bu hakemlik sistemi için bir devrimdi. Şu anda 14 sözleşmeli hakemimiz var. Bu arkadaşlarımızın tek işi hakemlik yapmak. Daha önceki dönemlerde sık sık hakem arkadaşlarımızın işten izin alamadıkları için Avrupa’daki maçlara gidemediği, eğitim çalışmalarına katılamadığı oluyordu. Bu arkadaşlarımızın tek işi bu olduğu için şimdi hem kafaları rahatladı hem hepsinin verimi arttı. Bence Avrupa’da gelen finallerin en büyük nedenlerinden biri bu.

Sözleşmeli hakemlerimiz, fiziksel çalışmalarına ağustos ayında başladı. Onların kendi kondisyonerleri, mentorleri var. Sezona hazır girebilmeleri açısından maç eksiklerini tamamlamak için BGL ön eleme maçlarını yönettiler. Ayrıca bu 14 sözleşmeli hakemimiz ekim ayının sonuna kadar 81 ilimizi ziyaret edecek. Bu illerde bulunan toplam 3 bin 500 civarında hakem ve 3 bin civarında masa görevlisinin önümüzdeki sezona hazır olabilmeleri için eğitim çalışmalarını yapacaklar.

Bu sene 14 sözleşmeli hakemimize 3X3 hakem eğitimi de verdik. Gittikleri illerde 3x3 hakem eğitimi de verecekler.

2- EĞİTİMİ VE TEKNOLOJİ

Günümüzde teknolojinin önemi yadsınamaz. Daha önceleri liglerde oynanan maçlardan sonra videolar izlenir, hakemlere yaptıkları hatalar veya doğrular bildirilirdi. Bu ciddi bir zaman aldığı ve ligler devam ettiği için, bazen geç kalınabiliyordu. Bu konuda FIBA Dünya Hakem Direktörlüğü yapan arkadaşım Carl Jungebrand’dan yardım istedim. Kendilerinin kullandığı bir sistem vardı. Murat (Biricik) ve Rüştü (Nuran) ile birlikte Cenevre’de programı inceleyip eğitimini aldıktan sonra ERIC sistemini satın almaya karar verdik.

Son iki senedir her Süper Lig maçında kullanmaya başladık. Her maçta bir video operatör ve hakem değerlendiricisi görevlendirmeye başladık. Maçlarda video operatörü her kararı etiketliyor, maçtan sonra hakem değerlendiricisi soyunma odasında bulunan televizyonlarda hakemlere yaptıkları hataları ve doğruları hemen sıcağı sıcağına gösteriyor.

Bu platform tüm Süper Lig hakemlerine açık. Bu sene platformu Süper Lig antrenörlerine açacağız. Kullanıcı adı ve şifreleriyle istedikleri zaman görüntüleri izleyebilecekler. Şu anda son iki sene ile ilgili hem istatistiksel hem de görüntü olarak bütün veriler elimizde... Her hakemimizin iki sezon boyunca doğru ya da yanlış çaldığı düdükleri, sportmenlik dışı faulleri vb. her şeyi görebiliyoruz. Tam 236 konu başlığı var. Bence hakemlerimizin gelişmesinde, ERIC sistemi yüzde 25’in üzerinde fayda sağladı.

3- HAKEM KOÇLARI

Üç sezondur hakem koçu sistemini kullanıyoruz. Geçen üç sezonda Süper Lig'de 3 koçumuz vardı. Costas Rigas, Rüştü Nuran ve Murat Biricik. Bu arkadaşlarımız belirlediğimiz 12 hakemle normal yapılan çalışmaların dışında birebir ilave çalışmalar yaptı.

Maçlarını tekrar beraber seyrettiler, dünya da oynanan başka maçları da seyrettiler. Dünyadaki üst düzey hakemlerin hakem teknikleri, yönetim tarzları gibi konularda çalışmalar yaptılar. Bence bu çalışmalar da hakemlerimizin Avrupa’da söz sahibi olmasında etkili oldu.

Süper Lig'de kullandığımız 3 hakem koçunun yanına B Klasmanı içinde 10 hakem koçu belirledik. Bu hakem koçları 25 B Klasmanı hakemi ile önümüzdeki seneden itibaren çalışmaya başlayacak.

4- HER YERDE OLACAĞIZ

Uluslararası arenada başarılı olabilmek için oralarda daha fazla arkadaşımızın görev yapması gerektiğini düşünüyorduk. Bu amaçla hemen MHK üyemiz Rüştü Nuran’ı FIBA hakem eğitmeni ve değerlendiricisi yaptık. Rüştü şu anda FIBA Şampiyonlar Ligi’nde ve Dünya Kupaları'nda hakem değerlendiriyor. En son U19 Dünya Şampiyonası’ndaydı. Aynı zamanda FIBA’nın düzenlediği seminerlerde FIBA hakemlerine ders veriyor.

Ardından Murat Biricik, Engin Kennerman ve Mehmet Keseratar’ı FIBA instructor’ı (eğitmeni) yaptık. En son olarak da eski FIBA hakemlerimizden İsmail Özgün FIBA instructor’ı oldu.

Bildiğiniz gibi Mehmet Keseratar halen ligimizde hakemlik yapıyor ve bizim sözleşmeli hakemlerimizden. 50 yaşını doldurdu. Ancak geçen sezon talimatlarımızda bir değişiklik yapmıştık, bundan sonra Süper Lig'de 10 sene aralıksız görev yapan ve bir önceki sezon hakem değerlendiricisi puanlarına göre ilk 5 içinde yer alan hakemler yaş
sınırını geçse bile hakemliğe devam edebilecek. Keseratar da bu kriterleri yerine getirdiğinden önümüzdeki sezon hakemliğe devam edecek. Ayrıca FIBA’da da hakem değerlendiriciliği ve eğitmenlik yapacak. Dediğim gibi hakemlerimiz her yerde..."

recepankaralı tbf mhk mehmetkeseratar