NEF SÖYLEŞİLERİ | Yasin Aydın

Galatasaray Basketbol Takımı Kondisyoneri Yasin Aydın, "Bu sezon İsmet Akpınar ile çalışmaktan büyük keyif alıyorum. Hem saha içinde hem de saha dışındaki profesyonelliği ile bence genç basketbolcular için çok iyi bir örnek. Beslenme ve uyku konusu toparlanma açısından en önemli iki madde olduğu için bunlara özen gösterir. Hiçbir kuvvet antrenmanını kaçırmayan ve vücuduna yatırım yapmanın öneminin farkında olan bir sporcu" diyor.

ARDA AYGAHOĞLU

Tıpkı doktorların Hipokrat yemini ettiği gibi performans koçlarının da ilk ilkesinin 'zarar vermemek' olması gerekiyor. Bu da direkt olarak egzersiz seçimlerimizi ve uyguladığımız dozajı etkiliyor. Ardından performans çıktılarını arttırmak geliyor. Bireysel olarak sporcunun ihtiyaçları ve kapasitesi doğrultusunda sürekli olarak;

 ·     Belirli pozisyonlara girebilmeleri için eklem hareketliliğine ve esnekliklerine,
·      Bu pozisyonlarda sağlam kalabilmeleri için stabilizasyon çalışmalarına,
·      Doku sağlığını korumak ve kuvvet üretimini yukarıda tutmak için kuvvet çalışmalarına,
·      Ve enerji sistemlerini verimli kullanabilmek için kondisyon çalışmalarına özen gösteriyoruz.

DOĞRU STRESİ DOĞRU ZAMANDA UYGULAMAK

Takımın o hafta içinde kaç maç oynadığı, ne kadar seyahat ettiği gibi durumları göz önünde bulundurarak hafta boyunca doğru stresi doğru zamanda uyguladığımıza emin olmaya çalışıyoruz. Bunu da takım antrenmanı ve kuvvet kondisyon çalışmalarıyla sağlamak zorundayız. Her sporcunun sezon içinde maruz kaldığı iş yükü, sakatlık geçmişi, antrenman yaşı birbirinden farklı olduğu için de kuvvet ve kondisyon çalışmaları yaparken oyuncunun kendine has ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerekiyor.



BİREYSEL GELİŞİM KOÇU FAYDA SAĞLAR

Sporcular müsabakaya 90 dakika kala salonda oluyor. Bu süre zarfında bireysel olarak mobilizasyon ve aktivasyon çalışmaları yapıp vücutlarını müsabakaya hazırlamayı hedefliyoruz. Müsabakaya 30 dakika kala da sahada takım olarak maç hazırlığı yapıyor. Müsabaka sonrasındaysa ağırlık odasında yüksek süre alan oyuncular ile toparlanma çalışmaları, az süre alan oyunculara da kuvvet ve kondisyon antrenmanı uyguluyoruz.

'Bireysel Gelişim Koçu' sezon içinde sporcunun formunu koruması ve off sezonda gelişimi sağlamak adına oldukça faydalı bir yere sahip. 'Atletik Performans Antrenörü' olarak çalıştığın takımda 'Bireysel Gelişim Antrenörü'nün bulunmasının özellikle genç veya az süre alan oyuncuların formunu korumak ve gelişimini takip etmek için önemli olduğunu kanısındayım. Bu konuda 'Bireysel Gelişim ve Performans Koçları'nın sürekli kontak hâlinde kalıp sağlıklı bir iletişim kurmasının faydalı olacağını düşünüyorum.

JORDAN CRAWFORD'IN GELİŞİMİME KATKISI OLDU

Bu sezon İsmet Akpınar ile çalışmaktan büyük keyif alıyorum. Hem saha içinde hem de saha dışındaki profesyonelliği ile bence genç basketbolcular için çok iyi bir örnek. Beslenme ve uyku konusu toparlanma açısından en önemli iki madde olduğu için bunlara özen gösterir. Hatta her gün uyku kalitesini takip eder. Hiçbir kuvvet antrenmanını kaçırmayan ve vücuduna yatırım yapmanın öneminin farkında olan bir sporcu.

Bir diğer isim de Jordon Crawford. Onunla iki sezon geçirdik. Saha içinde yaptığı bireysel antrenmana ve kuvvet antrenmanına ciddi şekilde özen gösteren bir sporcu. Her müsabaka öncesi ağırlık odasında vücudunu hazırlar, her maç sonrası da ağırlık odasında toparlanma çalışması yapar. Bu tarz oyuncular ile çalışmanın genç bir antrenör olarak benim gelişimime de çok katkısı oldu.

Uzun ve yoğun bir sezon geçirdiğimiz için müsabaka sonrası fiziksel toparlanma işin önemli bir parçası. Bu konuda sıvı tüketimi, beslenme ve uykunun önemini oyunculara sürekli olarak açıklamaya çalışıyoruz. Ardından takımlar olarak manuel terapi, aktif toparlanma, kompresyon ekipmanları, soğuk/sıcak su kullanımı ve mental toparlanma gibi bir çok modaliteyi sporcuya sunmakta fayda var.

Takım antrenmanları koçtan koça ve sistemden sisteme değişiklik gösterebiliyor. Teknik ekip arasında iyi bir iletişim kurarak 'Atletik Performans Antrenörü'nün idmanların şiddet ve yoğunluğu açısından tavsiyelerde bulunması gerektiğini düşünüyorum.

Her oyuncunun off-sezon döneminin detaylı bir şekilde planlanması gerektiği kanısındayım. Sezonun ne zaman bittiği ve bir sonraki sezonun ne zaman başlayacağını göz önünde bulundurarak sporcunun hangi süre zarfında tatil, kaç tane kuvvet ve kondisyon antrenmanı ve kaç adet bireysel basketbol antrenmanı yapacağının planlanması gerekiyor. Bu şekilde hazırlık dönemi başladığında takıma mümkün olduğunca formda dahil olmak, yaklaşmakta olan sezonunda verimli geçmesi için sağlam bir adım oluyor.

nef galatasaray söyleşi ribaunddergisi