Ne çaylak ama!

NBA'de ilk senesinde başarılı işlere imza atan Clevelandlı Evan Mobley, Orlando'dan Franz Wagner, Detroidli Cade Cunningham, Oklahoma'dan Josh Giddey ve Houston'daki temsilcimiz Alperen Şengün'ün üstün performanslarını masaya yatırdık. Bizim çaylak Alperen'in basketbol yolculuğundaki kırılma anları ise dosyamızın bonusu oldu.



BÜYÜK POTANSİYEL
CADE CUNNINGHAM
DETROIT PISTONS

 
“Tazelenme sürecindeki Detroit Pistons, uzun süredir eski güzel günlerine hasret. Onlar da uzun vadede başarılı yıllar için 2021 NBA Draftı’nın ilk sırasından birçok meziyete sahip Cade Cunningham’ı seçti. Cunningham, aslında sadece Pistons’ın değil, NBA’in görebileceği en iyi oyunculardan biri olabilir.”
 
BERTAN ERMAN
 
Detroit Pistons’ın en başarılı dönemlerine bakınca, oyun kurucuların önemi apaçık ortada. Bad Boys kadrosunda Isaiah 'Zeke' Thomas; 2003-2004’teki şampiyonlukta da Chauncey Billups, Michigan ekibinin beynini oluşturuyordu. Pistons uzun bir süredir böyle bir beyne sahip olmadı. Cade Cunningham’ı seçene kadar…
 
Takvim yaprakları 25 Eylül 2001’i gösteriyordu. ABD’nin yaşadığı en trajik vakalardan birinin üzerinden 2 hafta geçmişti. İşte o zamanlarda, NBA’de belki de yıllar sonra adı Magic Johnson, Stephen Curry ile anılacak, efsane olma hamuruna sahip oyun kurucusu Cade Cunningham doğdu.
 
Çocukluğunda Amerikan futbolu ile spor hayatına başlayan Cade Cunningham, quarterback (oyun kurucu) pozisyonunda oynuyordu. Bu da onun pas yeteneğini ve saha görüşünü geliştiren en önemli faktörlerden biri oldu. Yaşına göre uzun olan Cunningham, ilerleyen yıllarda Amerikan futbolundan basketbola geçiş yaptı ve lisede uzun forvet oynuyordu. Ancak daha sonra oyun kurucu pozisyonuna geçiş yaptı ve büyük bir potansiyel ortaya çıktı.
 
Geçen sezon liseden Oklahoma State Üniversitesi’ne geçen Cunningham, NCAA’de başarılı bir performans gösterdi. 27 maçta 20.1 sayı, 6.2 ribaund ve 3.5 asist ortalamalarını tutturan Cade Cunningham, hem teknik hem de atletik yapısıyla çok konuşulan isimlerden biri oldu ve 2021 NBA Draftı’ndan önce ilk sıradan seçileceği sıklıkla konuşuluyordu.
 
Draft lotaryasında ilk hakkı Detroit Pistons elde etti. Daha doğrusu, Cunningham piyangosu Pistons’a çıktı. İlk sıradan seçilecek kişi az buçuk bellidir... Ciddi bir değişiklik veya son dakika sürprizi olmazsa ki, bu draft'ta sürpriz olmadı. Ayrıca, Detroit Pistons’ın Cunningham gibi bir oyuncuya ihtiyacı vardı.
 
Cade Cunningham’ı dikkat çeken bir özelliği, bir oyun kurucuya göre uzun; 1.98 metre olması. 2 metreye yakın çok fazla oyun kurucu çıkmaz. Şu an Ben Simmons 2 metrenin üzerinde ve oyun kurucu pozisyonunda oynuyor. Eskiden 2.06 metre boyunda Magic Johnson vardı. 1.98 metre boyunda olan oyuncular genelde şutör gard ve bazen de kısa forvet olur. Cunningham bu boy ile birlikte iyi bir atletizme sahip ki, ribaund ve bloklarda bu fiziksel özellikler kendini belli ediyor.
 
Eğer Ben Simmons ile kıyaslayacak olursak, en büyük artısı, doğal olarak şut farkı. Ben Simmons’ın şut konusundaki durumu artık malum. Cunningham burada artıya sahip.
 
Detroit Pistons’a gelecek olursak… Michigan ekibini şu an Jerami Grant sürüklüyor ama daha doğrusu sürükleyemiyor; çünkü takım Doğu Konferansı’nda diplerde. Pistons’ın potansiyel, mücadeleci isimleri var; ama gelecek yıllarda iyi yerlere gelmek istiyorlarsa, 2-3 kilit takviye yapmaları şart. Bunun 'draftlardan mı, yoksa takaslardan mı?' yapılacağını bilemeyiz. Ancak şöyle bir gerçek var; o gerçeğin adı geleceğin lideri Cade Cunningham. Pistons, bu yetenekli çocuğun deneyim kazanmasıyla birlikte adım adım yükselecektir. Etrafında iyi bir ekip oluşturulursa, Bad Boys 3 sürümünü ilerleyen yıllarda izleyebiliriz. Hatta ve hatta, dördüncü, beşinci NBA şampiyonluklarını da görebiliriz.
 
SEZON ORTALAMALARI

SAYI: 15.3
RİBAUND: 6.2
ASİST: 5.2
BLOK: 0.6
TOP ÇALMA: 1.4
TOP KAYBI: 3.8
 
 
 
POTANSİYEL
EVAN MOBLEY
CLEVELAND CAVELIERS

 
"Savunmada da şimdiden çok önemli işlere imza atan Mobley, gelişime de çok açık… Öyle görünüyor ki Evan Mobley, eksiklerini kısa sürede geliştirerek, çaylaklar sınıfının en yüksek potansiyelli oyuncularından olduğunu göstermeyi başaracaktır."
 
GÜLŞAH AKKAYA 
 
Evan Mobley, 2.11 m. boyunda uzun forvet ve pivot pozisyonunda oynayabilen, çaylaklar arasında gelecek vadeden bir oyuncu. NBA Draftı'nda Mobley, Cleveland Caveliers tarafından üçüncü sıradan seçildi. Çaylak Evan Mobley, sezona iddialı başlayarak üstün performansı ile dikkatleri üzerine çekti. Yılın en iyi çaylakları arasında gösterilen Mobley, yaşadığı talihsiz sakatlıktan sonra sahalara verimli bir şekilde döndü.
 
Draft'ın en önemli isimlerinden Evan Mobley, oyun tarzı olarak Anthony Davis ile Kevin Garnett’e benzetiliyor. Davis kadar güçlü değil şu an; ama ilerleyen yıllarda kuvvet ve kondisyon olarak güçlendiğinde pota altında daha etkili ve güçlü bir yıldız izleyebiliriz. Şu ana kadarki oyunu ve performansı ile izleyenler büyük keyif alıyor. Savunmada üst düzey etki yaratan Mobley, hücumda iyi bir performans sergiliyor.
 
Evan Mobley, ağabeyi Isaiah ile birlikte, eski bir basketbol oyuncusu olan babaları Eric'i rol model olarak benimseyip basketbolu severek yetişti. Mobley, erken yaşlardan itibaren basketbol oynamaya başladı. Evan Mobley, başlangıçta basketbol oynamak konusunda çok isteksizdi; ancak sekizinci sınıfta boyu uzayınca daha fazla basketbolla ilgilenmeye başladı. Mobley, lisede basketbolu oynamaya California'daki Rancho Christian School'da birinci sınıf öğrencisi olarak başladı.
 
Evan Mobley, Rancho Christian’da maç başına 19.2 sayı, 10.4 ribaund ve 4.7 blok ortalamaları ile oynadı. California Gatorade’de yılın oyuncusu seçildi. Mobley, Morgan Wootten Yılın Ulusal Oyuncusu oldu. Evan Mobley; 2019'da, diğer büyük NCAA Division programlarının yanı sıra UCLA ve Washington'dan gelen teklifler üzerine USC için kolej basketbolu oynamayı kabul etti.
 
Evan Mobley, kolej basketbolunda yılın Pac-12, yılın savunma ve yılın birinci sınıf oyuncusu seçildi. 2021 yılında Mobley, birçok kişi tarafından draftlarda en iyi ikinci aday olarak görülüyordu.
 
Cleveland Cavaliers’ın Chicago karşısında 115-92 galip geldiği karşılaşmada çaylak oyuncu, kariyer maçlarından birini oynayarak kulüp tarihine adını yazdırdı. Evan Mobley savunması ve atletizmiyle Cavaliers’e çok önemli katkı veriyor. Kariyer rekorunu ise Sacremento Kings karşısında 15 sayı, 15 ribaund performansı ile double double yaparak kırdı. O, ilerleyen zamanlarda bu rekorunu egale edecektir. Aldığı süreleri çok verimli kullanan Evan Mobley'nin takımına çok faydası oluyor.
 
Cleveland’ın müthiş çaylağı, sağ dirseğindeki sakatlık nedeniyle kısa bir süre sahalardan uzak kalmıştı. Mobley iyi bir tedavi ve rehabilitasyon döneminden geçti. 2021 NBA Draftı’nda üçüncü sıradan seçilen Evan Mobley, şu ana kadar gösterdiği performans ile ’yılın çaylağı’ ödülünün en büyük adaylarından biri. Özellikle savunmada sadece takımının en iyilerinden biri değil ligin de saygı duyulan isimlerinden biri olmayı başardı.
 
Geleceğin en iyi 4 numaralarından biri olarak görülen çaylak oyuncu, ilk sezonunda inanılmaz derece sade ve güzel basketbol oynuyor. Atletizm ve çabukluğunu Chris Weber’e benzetenler de var.
 
Hantal, ağır uzunlardan biri değil. Boş kaldığı zaman şut tehdidi yaratabiliyor, çembere atak edebiliyor. Basketbol ve oyun zekâsı çok üst seviyelerde. Kısacası görevini çok iyi yapıyor. Kendisi J. Allen ve Kevin Love gibi oyuncuların yanında uzun forvet oynasa da pivot olarak da gayet iyi süre alıyor. Tabii ki 5 numara da biraz zayıf kalabiliyor. Caveilers'a kısa sürede uyum sağlayan Mobley- Allen ikilisi savunmada ve hücumda çok uyumlu oynuyor. Allen ve Mobley ikiz kuleler gibi çemberi çok iyi savunuyor.
 
Evan Mobley’in kuvvet olarak biraz daha güçlenmesi şart. Kolejden gelirken en sorunlu yanı güçsüz kalmasıydı. NBA seviyesinde pota altında sertliği kaldırıp kaldıramayacağı, ince kalabileceği soru işaretleriydi. Jarrett Allen ise pota altı ‘hamallığını’ büyük ölçüde yaparak Mobley’i rahatlatıyor. Evan Mobley henüz hücumda ideal bir dört numara değil ancak savunmada zayıf da kalmıyor. Hatta savunma yönünü geliştirdiğinde çok iyi bir savunmacı olabilir.
 
Savunmada kısaların da karşısında kalabilen çaylak oyuncu, ters eşleşmelerde kısa oyuncuları savunabiliyor. NBA’in dört numaralarını içeride dışarıda rahatça savunuyor ve çok büyük bir savunma etkisine de sahip. Switch’ler de adam değişmelerde oldukça başarılı olan Evan Mobley maç başına neredeyse 1.3 blok yapıyor. Özellikle bir çaylak uzun olarak contested (uzak mesafeli) üçlükte ikinci olması büyüleyici.
 
Ligin en iyi savunmacı uzunlarından biri olması için Embiid, Jokic, Valanciunas gibi kalın, gücüyle de oynayan uzunlara karşı mücadele etmesi gerekiyor. Henüz 20 yaşında bir genç için gerekli fiziksel güç ve donanıma zaman içerisinde mutlaka sahip olacaktır.
 
Mobley, hücumda şu an çok büyük sürprizler yapmasa da skorer olma potansiyeli var. Şutlarının %71.5’ini potaya 10 feet’ten (yaklaşık 3 metre) yakın mesafede deneyen Evan Mobley’in iki sayılık isabetlerinin de %75.5’i asistler üzerinden geliyor. Hazır pozisyonlar ile bitiren Mobley, biraz daha bire bir oyununu, post -up oyunlarını ve orta mesafe şutlarını geliştirmesi gerekiyor.
 
 %78.8’lik serbest atış yüzdesi, temel teknikleri ve gelişime açık şutu ile Evan Mobley’nin hücumda daha gelişecek çok yönü var. Savunmada da şimdiden çok iyi olan Mobley, gelişime çok açık… Eksiklerini kısa sürede geliştirerek çaylaklar sınıfının en yüksek potansiyelli oyuncularından olduğunu göstermeyi başaracaktır.
 
SEZON ORTALAMALARI
SAYI: 13.8
RİBAUND: 8.3
ASİST: 2.5
BLOK: 1.8
TOP ÇALMA: 0.9
TOP KAYBI: 1.6
 

 
ZEKÂ
FRANZ WAGNER
ORLANDO MAGIC

 
"NBA’de atletizmiyle, şutlarıyla, hızıyla öne çıkan birçok oyuncu var; ancak oyun zekâsıyla fark yaratan oyuncuları izlemek ayrı bir keyif. Orlando’nun Alman çaylağı Franz Wagner işte bu isimlerden..."
 
LEVENT LEVENTCİ
 
2001 doğumlu 2.06 m. boyundaki Alman point forvet Franz Wagner, 2019 yazında önemli bir karar aşamasındaydı. Doğduğu şehrin takımı ALBA Berlin’de efsane İspanyol başantrenör Aito Garcia Reneses ile EuroCup şampiyonluğu yaşayıp, Almanya Ligi’nde 'Yılın En İyi Genç Oyuncusu' seçilen Franz, konfor alanından ayrılarak ağabeyi Moe Wagner gibi NCAA’e gitmeye karar verdi. Hatta ağabeyinin daha önce NCAA’de formasını giydiği takıma gitti.
 
2019 yazında Michigan Üniversitesi’ne gitme kararı alan Alman yıldız, aslında bir değişimin içine gidiyordu. 12 sezondur takımı çalıştıran John Beilein’in NBA’de Cavs’ın başantrenörlük teklifini kabul etmesinin ardından Michigan’ın başına NBA’de saygın bir oyunculuk kariyerine sahip olan Juwan Howard getirildi. Wagner, geçirdiği iki sezon boyunca üniversitesiyle güzel bir bağ kurmayı başardı.
 
2021 NBA Draftı’na girmeye karar verdi Alman point forvet. Geçen sezonun ortasında yaptığı Nikola Vucevic ve Aaron Gordon takasları sonrası uzun vadeye konsantre olan Orlando Magic; 2021 NBA Draftı’nda 8. sıradan Franz Wagner’ı seçti. Geçen sezonun sonlarında Moe Wagner’ı kadrosuna katan Magic, draft'taki Franz Wagner seçimi sonrası iki Alman kardeşi kadrosunda buluşturmuş oldu.
 
Markelle Fultz, Cole Anthony, Jalen Suggs, Jonathan Isaac, Franz Wagner, Wendell Carter, Mo Bamba. Moe Wagner gibi genç oyuncuları çekirdek alan Magic, 2021 yazında takımın başına Jamahl Mosley’i getirdi. Steve Clifford gibi mütevazı kadroları play-off yarışının içinde tutmak konusunda çok maharetli bir koçla yollarını ayıran Florida ekibi, yıllardır NBA’de asistan koçluk yapan Mosley’yi takımın başına getirerek uzun vadeye odaklandığını gösterdi.
 
Üstünde galibiyet baskısı hissetmeyen, takımıyla birlikte sezona rahat bir başlangıç yapan Alman oyuncu, kısa süre içinde herkesi etkilemeyi başardı. İlk 30 maçlık dönemde yaklaşık 15 sayı, 5 ribaund, 3 asist, 1 top çalma ortalamaları tutturan Franz Wagner, hem takım arkadaşlarından hem de genel NBA otoriterlerinden önemli övgüler topluyor.
 
Topu yönlendirebilen çift yönlü kanat oyuncularının el üstünde tutulduğu dönemde bu tanıma harika oturan Franz, Orlando Magic ve Türk basketbolu efsanesi Hidayet Türkoğlu’na benzetiliyor. Avrupalı olmaları, ikili oyunlarda pozisyon hazırlayabilmeleri, oyun zekaları ve şutörlükleriyle skor üretebilmeleri, benzetilmelerinin temelini oluşturuyor. Takım arkadaşı Terrence Ross ise Franz Wagner’ı Gordon Hayward’a benzetiyor…
 
Hücumda top yönlendirici görevini üstlenmesi ve fiziğini kullanarak çembere atak edebilmesinin yanı sıra savunmada da önemli görevler üstleniyor Wagner. Bu sezon Knicks’e karşı oynadığı üç maçta Randle eşleşmelerinde rakibini 8’de 2’de tutması, Trae Young’ı savunurken rakibini 12’de 2’de tutması, Tatum’u 5’te 1’de tutması çok önemli veriler.
 
Player Tribune’a yazdığı Michigan’a veda mektubunun sonunda ‘’Günümüz NBA’inin çok yönlülük üzerine olduğunu biliyorum. Forvet fiziğinde guard yeteneğine sahip oyuncular… Bu tarz bir oyun geliştirebileceğime kesinlikle inanıyorum.’’ demişti Wagner. NBA’deki ilk 2.5 ayında ne denli önemli bir point forvete dönüşebileceğini herkese gösterdi Alman yıldız.
 
SEZON ORTALAMALARI
SAYI: 15
RİBAUND: 4.7
ASİST: 2.8
BLOK: 0.5
TOP ÇALMA: 1.1
TOP KAYBI: 1.4
 

 
UZUN GUARD
JOSH GIDDEY
OKLAHOMA CITY THUNDER

 
"Oklahoma tarafından draft'ta 6. sıradan seçilen Avustralyalı oyuncu, NBA'deki en etkileyici çaylaklardan biri olarak görülüyor. 2002 doğumlu ve 2.02 m. boyunda uzun bir guard olan Giddey, fiziki olarak rakiplerine karşı büyük avantaj sağlayabiliyor."
 
 HÜSEYİN DEMİR
 
NBA’de uzun boylu oyun kurucu denilince hemen akıllara Magic Johnson gelir. Uzun boylu oyun kurucular; savunma ve hücum ribaundu alabilen, uzun ayakları sayesinde kolayca orta sahayı geçebilen ve yine uzun boyları sayesinde sahanın her yerini gördükleri için en uygun pası veya atışı yapabilen basketbolcular olabiliyor.
 
Çaylak oyun kurucu, NBA tarihinde ilk 20 maçında LeBron James ve LaMeloBall'a katılarak 100 ribaund ve 100 asist yapan üç gençten biri oldu. Belki de Giddey'in bir çaylak olarak hızlı uyum sağlamasına şaşırmamalıyız. NBL'yi hem beceri hem de dayanıklılık açısından NBA için önemli bir basamak olarak gördü. Josh Giddey’nin NBL Ligi’nden hazır olarak NBA’ye gelmesi onun için avantaj olabilir. Giddey, henüz yolun başında bir çaylak ama çok eksik yönü var.
 
Josh Giddey, çocukluğunun büyük bir bölümünü elinde basketbol topuyla geçirdi. Babası Warrick, 1993 ve 1997'de iki kez NBL şampiyonu oldu. Giddey, Avustralya’nın başkenti Canberra Spor Enstitüsü'nün (AIS) bir eğitim merkezi olan NBA Global Academy ile Melbourne'deki StKevin's College'a katıldı.
 
2019 yılında Avustralya 18 Yaş Altı Şampiyonası'nda Josh Giddey, maç başına 20 sayı, 8.3 ribaund ve altı asist ortalamasıyla dikkatleri üzerine çekerek VIC Metro'yu şampiyonluğa taşıdı. 2020'de NBA Global Academy'nin Barcelona'daki Torneo Junior Ciutat de L'Hospitalet'i kazanmasında önemli rol oynadı. Aynı zamanda turnuvada en değerli oyuncu ödülünü de kazandı.
 
Avustralyalı oyuncu, Chicago'daki NBA All-Star Weekend'de Sınır Tanımayan Basketbol‘da yer aldı ve kampın All-Star'ı seçildi. 2020'de Josh Giddey, NBA Draft beklentilerini geliştirmek için ligin Next Stars programının bir parçası olarak Ulusal Basketbol Ligi'nden (NBL) Adelaide 36ers ile sözleşme imzaladı ve programın parçası olan ilk Avustralyalı oyuncu oldu.
 
26 Nisan 2021'de Yeni Zelanda Breakers'a 93-77 yendikleri maçta 12 sayı, 10 ribaund ve 10 asist kaydetti. NBL tarihinde triple double kaydeden en genç Avustralyalı oldu. Josh Giddey, 2021 yılında Oklahoma City Thunder tarafından altıncı sıradan draft edildi ve 8 Ağustos'ta Giddey, Thunder ile sözleşme imzaladı.
 
Aynı gün, NBA Yaz Ligi'ndeki ilk maçına beş dakika kala talihsiz bir şekilde ayak bileğinden yaralandı. 20 Ekim'de Giddey, Utah Jazz'a 107-86 yenildikleri maçta dört sayı, 10 ribaund ve üç asist ile NBA'deki ilk karşılaşmasına çıktı. Josh Giddey, Los Angeles Lakers'ı 123-115 yendikleri maçta 18 sayı ve 10 asistle ilk double-double'ını yaptı ve aynı zamanda bir maçta sadece LeBron'un ardından 10 asist yapan üçüncü en genç oyuncu oldu. Bunu iki kez yapan James olmuştu.
 
Giddey, NBA tarihinde ilk 20 maçında 100 ribaund ve asist rekoru kıran üçüncü genç oyuncu oldu ve bu sezonda LaMeloBall ve LeBron James'e katıldı.
 
Oklohoma City Thunder’ın sezon başında altıncı sıradan seçtiği çaylak Josh Giddey, şu ana kadar en iyi performans gösteren çaylak oyun kurucu oldu. Draft öncesi ‘high risk highreward’ klasmanında görülen Avusturalya Ligi çıkışlı genç oyuncu. şimdilik üzerinde bulunan yoğun soru işaretlerini gidermiş durumda.
 
Giddey’nin maçlarda en çok geliştirdiği yönleri; hücumu daha iyi organize etmesi ve pas özelliği... Baskıya karşı topu yarı sahaya kadar kusursuz bir şekilde rahat götürebilen Avustralyalı çaylak, fazla top kaybı yapmadan, etkin saha görüşü ile oyun kurucu pozisyonunda takım arkadaşlarını oynatabiliyor.
 
Giddey’nin diğer önemli özelliği ise ’pick and roll’ hücumlarında etkili oynaması. Özellikle D. Favors ile uyumu ve ikili oyunu ile süre aldığı dakikalarda Thunder hücumunda çok verimli oluyor. Bu da Josh Giddey’nin üst düzey bir ’pick and roll ballhandler’ı olabileceğini kanıtlıyor. Perde sonrası çembere cesurca atak edebilmesi, devrilen oyuncuya attığı pasların kalitesi ile ikili oyunlarda etkili olabiliyor.
 
Giddey’nin olumsuz özelliklerinden birisi ise çok iyi savunmacı olmaması diyebiliriz. Atletizm ve çabukluk sorunları nedeniyle savunması sorunlu görünen Josh Giddey, uzun kolları ile müdafaada şimdilik fena iş çıkarmıyor. Bire bir savunmada ayakları bazen yavaş olsa da rakiplerine kolay kolay geçilmiyor. Üçlük isabeti ve orta mesafe şut yüzdesi çok iyi değil. Faul atışlarında kendisini daha çok geliştirmesi gerekiyor.
 
Josh Giddey’nin hücumunu kısıtlayan ikinci önemli etken ise agresiflik eksikliği diyebiliriz. Sayılarının çoğunu çembere giderek attığı turnikeler veya floater’larla bulsa da genç yetenek, potaya daha sık ve agresif gidebilir; ancak bunlar takımdaki rolünün de oturmasının ardından süreç içerisinde gerçekleşebilir. Giddey’ye saha dışındaki yaratıcılığının ve agresifliğini saha içine de yansıttığı zaman daha başarılı bir çaylak olarak izleyeceğimizi ve NBA’de kendini kanıtlamış bir oyuncu olacağını düşünüyorum.
 
SEZON ORTALAMALARI
SAYI: 11.2
RİBAUND: 7
ASİST: 6
BLOK: 0.6
TOP ÇALMA: 1
TOP KAYBI: 2.8
 

 
PARLAYAN YILDIZ
ALPEREN ŞENGÜN
HOUSTON ROCKETS


"Henüz 19 yaşında olmasına rağmen müthiş bir basketbol zekâsına ve olgunluğuna sahip, kendi yaş grubu oyunculardan çok daha olgun basketbolu var. NBA takip edenler ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaklar."
 
BURAK BIYIKTAY
 
Alperen Şengün geçtiğimiz sezon mükemmel bir performansla 18 yaşında ING Basketbol Süper Ligi'nin (BSL) en değerli oyuncusu olmayı başarmış ve yüksek performansıyla NBA oyuncusu olma potansiyelini tüm dünyaya göstermişti. Bu sezon 1. tur 16. sırada seçilen Alperen şu ana kadar olan çaylak performansıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Şahsen ben ve basketbol kamuoyu daha üst sıralardan seçilmesini bekliyorsak da, kaçıncı sırada seçildiğinin çok da önemli yok.
 
Henüz 19 yaşında olmasına rağmen müthiş bir basketbol zekâsına ve olgunluğuna sahip, kendi yaş grubu oyunculardan çok daha olgun basketbolu var. NBA takip edenler ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklar.
 
Sahanın hücum tarafında müthiş bir saha görüşüne, çok çabuk ayaklara ve ellere sahip, parmak hassasiyeti ise üst seviyede.
3 sayı çizgisinin dışından oyunun ve şutunu geliştirip, bu özelliklerine sahayı daha hızlı koşma, lateral çabukluğunu ve sıçrama özelliklerini geliştirerek eklerse, çok üst seviye bir dünya yıldızı olmaması için hiçbir neden yok.
 
Bugüne kadar 32 maçın 31'inde 18.7 dakika ortalamayla oynama başarısını gösterdi, bu süre içerisinde 9.16 sayı 0.77 blok, 1 top çalma, 2.77 asist 4.84 ribaund ortalamaları gibi hiç de kötü olmayan istatistikleri yakaladı. Bu rakamlar genç yıldız için çok güzel veriler.
 
Maç başına 1.19 üç sayılık atış kullanıyor ve % 29.7 gibi ortalamayla bunları sayıya çeviriyor Alperen'in bu alandaki istatistiğini mutlaka geliştirmesi gerekiyor. Bunu geliştirebilecek şut mekaniğine ve parmak hassasiyetine sahip.
 
Alperen'in bu yönünü geliştirmesi onu çok daha üst seviyelere taşıyacaktır, yoksa boyalı alandaki alçak post hareketleri çok tecrübeli üst seviye pivotlar kadar başarılı. Ayrıca saha görüşü ve oradan verdiği asistler harika.
 
Oyunun savunma tarafında çok zıplama özelliği olmamasına rağmen müthiş bir zamanlama ve blok sezgisi var... Zıplamasını geliştirebilmesi onu bambaşka yere getirecektir. Ayrıca kısalara karşı adam değişme savunmasını da geliştirirse NBA’in elit uzunlarından biri olması mümkün.
 
Bu 2 sezon onun için çok çok önemli... Sürekli bireysel çalışmaya devam etmesi, geliştirmesi gereken eksikleri için kendisini sürekli motive ederek çalışması, onu bu yetenekleri ile bambaşka bir boyuta getirecektir.
 
Şu ana kadar koyduğu performansı hepimiz yakından takip edip mutlu oluyoruz; ama yetenekleri basketbola olan sevgisi, basketbol oynama iştahı ve kabiliyeti onu çok daha iyi yerlere getirecektir. Önünde Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur gibi örnek abileri var. Sürekli onlarla fikir alışverişinde olmalı, kendi hedeflerini belki onların da üstüne çıkacak bir yere koymalı ve o doğrultuda bıkmadan usanmadan çalışmaya devam etmeli.
 
Ayrıca şu anda Ömer Faruk Yurtseven'le başka takımlarda aynı pozisyonda çaylak sezonunun yaşıyor ve bu kanımca onun için güzel, tatlı bir rekabet ve motivasyon kaynağı olmalı...
 
Alperen'in yolu açık ve uzun büyük bir zevkle izlemeye ve takip etmeye devam edeceğiz.
 
SEZON ORTALAMALARI
SAYI: 9.2
RİBAUND: 4.9
ASİST: 2.8
BLOK: 0.8
TOP ÇALMA: 1
TOP KAYBI: 1.9
 
 
 
JOKIC OLUR MU?
ALPEREN ŞENGÜN

 
"Fakir Jokiç'i tanımını Alperen için yapılan bir yorumda gördüm. Alperen, Jokiç'i ileriki aşamada geride 'bırakır mı, bırakmaz mı?' bilinmez... Ama bilinen bir şey var o da; Alperen Şengün'ün fakir değil, basketbol açısından çok zengin bir geleceğe sahip olması. Bravo Alperen. Aynen devam..."
 
MERİÇ TUNCA

 
Kadere inanır mısınız?
Ya da şansa...
Her ikisi birden olursa ne olur?
Yani, alnınıza yazılmış olan bir yolculuğa çıkacaksınız ve bu yolculukta şans da yanınızda olacak...
Alperen Şengün'den söz ediyorum.
 
Onu şu an dünyanın en büyük basketbol organizasyonlarından biri olan NBA'de Houston Rockets forması ile bir Türk olarak gururla izlerken; adına ister kader deyin, ister şans, bu noktaya nasıl geldiğinin yanı sıra, geçtiği yolları ve kaderinde yazılı olan geleceğini masaya yatırmak gerek. Çok değil öncelikle sizleri 2020 yılının haziran ayına götürüp, tarihsel bir yolculuğa çıkartmak istiyorum.
 
BÖLÜM 1: Türk basketbolunun bir dönemine özellikle altyapısı ile damga vuran Bandırma Basketbol Kulübü mali olanaksızlıklar nedeniyle kapanma kararı almıştı. Başkan Özkan Kılıç, hemen hemen tüm oyuncularında menajeri olan Emrullah Atilla (Atikoç) ile birlikte hareket ederek, kulübün tamamını satmak ya da başka bir kulüple birleşmek için çaba göstermekteydi. Bu nedenle ilk olarak Göztepe Kulübü'nün kapısını çaldılar. Futbolda Süper Lig'de başarılı bir grafik çizen Göztepe basketbolda da faaliyet göstermek istemekteydi. Ancak yapılan görüşmeler sonrası parasal yönden bir anlaşma sağlanamadı.
 
Atikoç'un bir sonraki durağı Fenerbahçe Beko olur. Bandırma'nın oyuncularının menajeri olan Atikoç, Fenerbahçe Beko'nun genel menajeri Maurizio Gerardini'ye ''Size içerisinde Alperen Şengün, Furkan Haltalı, Ercan Osmani, Şehmus Hazer ve Sadık Emir Kabaca'nın da olduğu en az 15 yetenekli oyuncuyu 800 bin Euro karşılığında getiririm. Bunların arasından Alperen, Şehmus başta olmak üzere bir kaçı ileride NBA yapar. Ne dersiniz?'' der. Gerardini bu teklife sıcak bakmaz ve Atikoç'a ''Biz takımızdaki genç oyuncuları bile oynatamıyoruz. Hepsini bu yüzden başka takımlara göndereceğiz'' diye cevap verir.
 
Bandırma Basketbol'un bir sonraki durağı Galatasaray olur. Ancak onlar da parasal yönden olaya sıcak bakmazlar. Atikoç son olarak Beşiktaş'ın kapısını çalar 'kulüp-menajer ortaklığı' ile Bandırma'nın tüm oyuncuları altyapısı ile birlikte 800 bin Euro karşılığında Beşiktaş'a transfer olur. Bu anlaşmada siyah beyazlılar, satılacak her oyuncu için menajer Atikoç ile 'yarı yarıya' ücret üzerinden anlaşma sağlarlar. Yani ortada bir 'win win' (kazan kazan) durumu vardır.
 
BÖLÜM 2: Başta Alperen Şengün olmak üzere, Şehmus Hazer, Furkan Haltalı ve Sadık Emir Kabaca; Beşiktaş'ta muhteşem bir performans ortaya koymaya başlar. Aradan birkaç ay geçer. Fenerbahçe Beko'nun EuroLeague'de Valencia ile oynadığı maçı başkan Ali Koç ve şube sorumlusu Sertaç Komsuoğlu, menajer Emrullah Atilla (Atikoç) ile birlikte izlemektedir. Atikoç, Beşiktaş forması altında parlayan oyuncuları yüksek bir bedelle pazarlayıp, kulüpten parasını kurtarmak için görüşmeler yapmaktadır. Bu nedenle özellikle BSL'de yerli oyuncu sıkıntısı çeken Fenerbahçe Beko'ya Alperen, Şehmus, Furkan ve Sadık Emir'i önerir. Locadaki pazarlık aşamasında olay 3 oyuncu yani Alperen, Şehmus ve Furkan üzerinden konuşulmaya başlanır. 3 oyuncu için istenen bonservis bedeli 2 milyon dolardır.
 
Atikoç, başkan Ali Koç'a ''Ben sezon başı içinde bu oyuncularında olduğu Bandırma'nın tamamını size 800 bin Euro'ya getirdim ama Gerardini istemedi. Şimdi 3 oyuncu 2 milyon dolar. Bu rakamı kabul ederseniz, hemen Beşiktaş tarafıyla görüşeceğim. Zaten bunların arasından Alperen sezon sonu kesin NBA yapar. Sadece onun çıkış parası 2 milyon dolar. 3 oyuncu için ödeyeceğiniz bu rakamı sadece ondan çıkartırsınız'' diye de ekleme yapar. Ancak gelen taraftar tepkisi nedeniyle Beşiktaş, Fenerbahçe'den menajer Atikoç aracılığıyla gelen bu teklifi kabul etmez.
 
BÖLÜM 3:
BSL'de sezon biter. Alperen artık hem kendi yaş grubunun, hem de A Milli Takım'ın gelecek vadeden süper bir oyuncusudur. Ve NBA draftlarına girmeye karar verir. Genç oyuncu NBA seçmelerinde 1'inci tur 16'ncı sıradan Oklohoma tarafından draft edilir ve yapılan anlaşma gereği Rockest'ın yolunu tutar. Buraya kadar bölüm bölüm okuduğunuz olayları belki de tüm basketbol severler parça parça da olsa biliyor. Gelelim bilinmeyen kısmına ya da çok az bilinen kısmına. Hani o en başta 'kader ve şans' dediğimiz kısma.
 
İŞTE SON BÖLÜM:
Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) 25-29 Haziran 2014 tarihleri arasında Denizli'de minikler basketbol şenliği düzenlemektedir. Bu şenliğe Giresun Üniversitesi Spor Kulübü'nde minik takımı ile katılmak ister. Ancak kurallar gereği şenliğin başlamasından bir gün önce tüm takım yöneticilerinin katılması zorunlu olan teknik ve kura çekim toplantısına Giresun Üniversitesi'nin yöneticileri yetişemez.
 
Bu da şu demektir; 48 erkek, 20 kız takımının yani 1000'e yakın minik sporcunun katılacağı bu şenlikte Giresunlu minikler olmayacaktır. TBF'nin organizasyon sorumlusu Hakan Şahin tüm sorumluluğu üstüne alarak Giresun antrenörünün ''Yoldayız. Ne olur bu çocukları geri çevirmeyin. Kuraya bizi de alın'' demesi ile organizasyona onları da dahil eder.
 
Denizli'deki şenliği altyapısıyla ünlü o dönemki adıyla Banvit'in yöneticileri de izlemektedir. Giresun'da oynayan hafif tombul, kilolu ve boyu da o günlerde çok uzun olmayan; ancak oynadığı oyun ve yaptığı hareketlerle ve ortaya koyduğu başarılı performansla akıllı biri olduğu da hemen göze çarpan bir minik dikkatlerini çeker. O minik Alperen Şengün'dür. Denizli'deki şenlik biter, Alperen'in ailesi ile görüşülür ve 2002 Giresun doğumlu 12 yaşındaki bu minik Banvit'in altyapı oyuncusu olur.
 
VE FİNAL;
Yazının başlığına gelmeden ilk bölümde 'Kader ve şans' demiştik. Giresun'dan çıkan bir minik, Denizli'de son anda şenliğe katılan bir takım ve bugün dünyanın en büyük basketbol organizasyonu olan NBA'de daha 19 yaşında ağırlığını hissettirmeye başlayan genç bir yetenek. Açık söyleyeyim ''Fakir Jokic'i'' tanımını Alperen için bir yorumda gördüm.
 
Alperen, Jokic'i ileriki aşamada geride 'bırakır mı, bırakmaz mı?' bilinmez... Ama bilinen bir şey var o da; Alperen Şengün'ün fakir değil, basketbol açısından çok zengin bir geleceğe sahip olması. Bravo Alperen. Aynen devam...Bu ülke senin arkanda...

nba çaylak cleveland evanmobley orlandomagic franzwagner detroit cadecunningham oklahoma joshgiddey houston alperenşengün