İtalyan işi

Avrupa'nın bir numaralı kupasını en çok kaldıran İtalyanlar, en son EuroLeague zaferini ise 2001'de Bologna ile yaşadı... O tarihten bu yana büyük başarılara hasret kalan İtalyan basketbolu, Avrupa sahnesinde tekrar söz sahibi olmaya başladı. Armani Milano EuroLeague seviyesinde iyi işler yaparken, Bologna'nın iki temsilcisi Virtus Sagafredo ve Fortitudo Kiğili ise yeni sponsorluklarıyla çıkışa geçti... Venezia ise EuroCup'ta kendini gösteriyor...

GERİ DÖNDÜ!
ARMANI MİLANO

 
"Hines ve Rodriguez gibi bu EuroLeague'in sefiri oyuncuları, Melli’nin liderliği, Shavon, Delaeny gibi oyuna yön verme başarısı ve Devon Hall, Troy Daniels gibi hücum silahları ile eskiye döndü ve tekrar herkesin korku ile yanaştığı bir takım oldu Kırmızı Pabuçlular."
 
EGEMEN İSAR
 
Avrupa basketbolunun en köklü 5 takımının listesi yapılsa, Kırmızı Pabuçlular kesinlikle o listede olur. İtalya’nın en başarılı basketbol takımı kabul görülen Olimpia Milano, 28 İtalya Ligi, 8 İtalya Kupası, 3 EuroLeague, 1 Kıtalararası Kupa, 3 Saporta Kupası, 2 Koraç Kupası ile bu unvanı fazlasıyla hak ediyor.
 
Bir süre Avrupa arenasında sessiz olan Milano, Armani firması ile sponsorluk anlaşması imzaladıktan sonra, yavaş yavaş geçmişe dönüşün sinyallerini verdi. Virtus Roma’nın A lisansını kaybetmesiyle bu hakkı eline alan Milano, Euroleague’in söz sahibi takımları arasına da girdi.
 
Simone Pianigiani’den ayrılan koltuğa, 4 Euroleague Kupası ve Avrupa’da 2 kez 'Yılın Koçu' ödülünü kazanmış olan Ettore Messina getirildi. Avrupa basketbolunun efsane koçu Messina, kulübü kısa sürede EuroLeague’de zirve yarışına taşıdı. 
 
Covid-19 nedeniyle iptal edilen sezonda istediği etkiyi yakalamasa da Milano, 2020-2021 sezonunda oynadığı basketbol ile hem seyir zevki verdi hem de uzun yıllar sonra Final-Four başarısı gösterdi. Messina’nın sistemi ikinci yılında meyvesini vermişti. Bunda Rodriguez, Delaney, Punter ve Zach Leady kısa dörtlüsünün payı büyüktü. Shavon Shields de forvetten ciddi katkı vererek bu ekibe destek oldu.
 
Dörtlü finalin ilk maçında Barcelona ile çekişmeli bir 40 dakikada mücadele eden Messina’nın öğrencileri, Corry Higgins’in bitime 5 saniye kala attığı orta mesafe şutuyla yıkıldı. 3.'lük maçında CSKA Moskova’yı baştan sona üstün bir oyunla yenen Milano, virüsün gölgesinde ve seyircisiz geçen bir sezonu 3. bitirdi.
 
Yaz transfer dönemine hızlı giren Kırmızı Pabuçlular, guard rotasyonunda Devon Hall, Jarien Granth gibi atletik oyuncuları transfer etti. Troy Daniels gibi NBA patentli, hızlı ve keskin bir şutör ile Messina’nın seveceği tarzda bir guard eklemesi daha yapan İtalyan devi iddialı bir kısa rotasyonu oluşturdu. Uzun rotasyonuna, Fenerbahçeli eski yıldız Melli, Bologna’dan Giampallo Ricci ve Pana’dan Dinos Mitoglou takviyesi yapan Milano, puzzle’ın parçalarını tam anlamıyla oturttu.
 
Var olan sistemini kilit oyuncular ile güçlendiren İtalyan ekibi, yeni sezona iyi bir başlangıç yaptı. Tempolu ve hareketli hücum sistemi ile rakiplerine ekstra savunma önlemi aldıran ve top paylaşımıyla karşısındakilerin defans yerleşimini yerle bir eden atak takımı oldular. 
 
Savunmada ise sert ve 2’li baskı ile rakibinin hücum süresini kısaltmasının yanında top kayıplarına zorlayan Kırmızılar, üst sıralarda uzun bir süre kaldı... EuroLeague'de Unicks Kazan maçına kadar sadece bir yenilgi alan Milano, bu karşılaşmada takım kimliğini parkeye yansıtamadı ve ağır bir yenilgi aldı. Unicks karşılaşmasından sonra oynadığı 6 maçtan sadece 1 galibiyet alan Kırmızı Pabuçlular, alt sıralara doğru sert bir iniş yaptı. 
 
Shavon Shields, Troy Daniels ve Mitoglou’nun sakatlıklarını, Ben Benthil ve Trey Kell ile dolduran İtalyan devi kısa süreli bir adaptasyon sıkıntısının ardından tekrar yükselişe geçti. 6 maçlık bir galibiyet serisi geldi fakat Fenerbahçe Beko maçında bu seri de noktalandı. Sarı lacivertli ekip karşısındaki yenilgiden sonra oynadıkları 5 maçtan 3 galibiyet alan Messina’nın öğrencileri, üst sıralara yerleşti. Ligin ilk başındaki oyun seviyesini tam anlamıyla sahaya koymasa ve üzücü yenilgiler alsa da Milano gerek Messina’nın aklı ve sistemi gerek oyuncu kalitesi ile hâlâ şampiyonluğun en büyük adayı. 
 
Hines ve Rodriguez gibi bu organizasyonun sefiri oyuncuları, Melli’nin liderliği, Shavon, Delaeny gibi oyuna yön veren isimlerin başarısı ve Devon Hall, Troy Daniels gibi hücum silahları ile herkesin korku ile yanaştığı bir takım Kırmızı Pabuçlular.
 

 
İHTİŞAM
VIRTUS BOLOGNA

 
"Avrupa basketbolunun zirvesindeyken yaşanan finansal sorunlar sebebiyle yıllarca gözden kaybolan Virtus Bologna, Massimo Zanetti yönetiminde yeniden zirveye doğru yürüyor…"
 
LEVENT LEVENTCİ
 
Bologna için basketbol şehri tabiri kullanılır. Güncel isimleriyle hem Virtus Sagafredo Bologna hem de Fortitudo Kiğili Bologna; yıllar boyunca kadrolarında bulundurdukları NBA yıldızları, Avrupa’ya damga vurmuş isimleri ve sahip oldukları antrenörlerle kıta basketboluna yön verdi.
 
Özellikle 1990’larda ve 2000’lerin başında bu rekabet herkese hem keyif verdi hem de Virtus’un koç Alberto Bucci ve Ettore Messina yönetiminde, Sırp skorer Sasa Danilovic liderliğinde kupaları silip süpürecek seviyeye gelmesine yardımcı oldu. 
 
1998 ve 2001 yıllarında EuroLeague şampiyonluğu yaşayan Virtus, birçok otoriteye göre EuroLeague tarihinin en iyi kadrosuna sahip olduğu 2001/2002 sezonunda Bologna’daki Final Four’da İbrahim Kutluay ve Dejan Bodiroga’nın sürüklediği Obradovic’in Panathinaikosu'na mağlup oldu.
 
Yolu Virtus’tan geçen yıldızları saymaya sayfalar yetmez. Danilovic, Ginobili, David Andersen, Marko Jaric, Michael Ray Richardson, Zoran Savic, Antoine Rigaudeau bu yıldızların başlıcaları.
 
Yıllar içinde birçok kez değişen kulübün sahipliği, 2003 yazında büyük bir krize yol açtı. 2003 yılındaki kulüp sahibinin işleri iyi gitmeyince bu sorunlar basketbol tarafını etkiledi... Ve maaşlarda yaşanan ödeme sıkıntıları sebebiyle yaz aylarında İtalya Serie A’dan ihraç edildi köklü ekip.
 
2003-2016 arası kulüp sahiplerinin değişmesiyle birlikte görece daha iyi; ancak ihtişamlı günlerinden uzakta performanslar sergiledi Virtus. Üst lige çıktılar ama istikrarı bir türlü yakalayamadılar.
 
2016/2017 sezonunda dünyaca ünlü İtalyan kahve markası Sagafredo’nun Virtus Bologna’ya sponsor olmasıyla işler değişti. Sagafredo’nun sahibi Massimo Zanetti, geçmişte çeşitli sporlara yatırımlar yapmıştı ve Virtus’u zirveye taşıyabilirdi. 
 
Alt ligde olan takım, önce Serie A’ya yükseldi. Serie A’ya çıkınca tanınan; ancak pek genç olmayan oyuncuları kadrosuna katan Virtus'un yeni dönemdeki ilk başarısı biraz beklemek zorunda kaldı. 
 
2019 Mart ayı Bologna için hareketli geçti. O dönemde kulübün başkanı olan, 1980’ler ve 1990’larda başantrenör olarak Virtus’a şampiyonluklar kazandıran Alberto Bucci, kanser sebebiyle 70 yaşında hayatını kaybetti. 
 
İlerleyen günlerde koç Sacripanti yerine daha önce Fortitudo forması giyen Sasa Djordjevic, takımın başına getirildi. Kadrosunda Tony Taylor, Kevin Punter, Amath M’Baye gibi tanıdığımız oyuncular bulanan Virtus Bologna, 2019’da Belçika’da düzenlenen Basketbol Şampiyonalar Ligi Final Four’unda zafere uzandı ve 2001’den beri ilk Avrupa kupasını kazanmış oldu.
 
EuroLeague bileti alabilmek için EuroCup’a geçen Virtus, transferde gaza bastı. Djordjevic’in Sırp Milli Takımı’nda iyi tanıdığı Milos Teodosic/Stefan Markovic ikilisi, Bologna’nın yolunu tuttu. Teodosic’in imzası çok ses getirdi. Ancak pandemı nedeniyle yarıda kalan sezon ve İtalyan yıldız Marco Belinelli’nin transferine rağmen 2020/2021 sezonunda EuroCup’ta finale ulaşılamaması, kulüpte bazı değişiklikleri tetikledi. EuroLeague’de Final Four yapan Messina yönetimindeki Olimpia Milano’yu lig finalinde 4-0 ile süpürmesine rağmen koç Djordjevic ile yolları ayırdı yönetim.
 
Daha önce Virtus’un en büyük rakibi Fortitudo’yu çalıştıran İtalyan Sergio Scariolo, Virtus’un yeni koçu oldu. NBA’den Virtus ile Avrupa’ya dönen Scariolo, önemli  transferlerin habercisiydi. İtalyan Milli Takımı’yla müthiş bir yaz geçiren Nico Mannion, EuroLeague’de büyük iz bırakan Ekpe Udoh gibi önemli oyuncular kadroya eklendi. Sakatlıkların etkisiyle (özellikle Mannion ve Udoh) şu ana kadar tam olarak beklentileri karşılayamadı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı operasyon sonrasında Rus kulüplerinin EuroLeague dışında kalması, Virtus için önemli bir haber oldu. 
 
CSKA’dan ayrılan İtalyan oyun kurucu Daniel Hackett ile 2024 yazına kadar, Gürcü uzun Toko Shengelia'yla sezon sonuna kadar sözleşme imzaladılar. Kadrosunda Teodosic, Belinelli, Hackett, Shengelia, Udoh gibi yıldızları, Mannion, Pajola, Cordinier, Alibegovic gibi potansiyelleri ve Weems, Hervey, Jaiteh gibi önemli rol oyuncularını bulunduran Virtus Bologna’yı yakın zamanda EuroLeague sahnesinde görmek kimseyi şaşırtmaz. 
 
Kulübün hisselerini alan ve başkanlık koltuğuna oturan Massimo Zanetti’nin hız kesmeye niyeti yok. Taraftarlar, Virtus efsanesini diriltmek için artık gün sayıyor…
 

 
GEÇMİŞ VE GELECEK
FORTITUDO KİĞILI BOLOGNA

 
“Avrupa basketbolunu uzun zamandır takip eden isimlerin aşina olduğu Fortitudo Bologna, bu sezon içinde anlaştığı isim sponsoru ile Türkiye’de de dikkatleri üzerine çekti. Kiğılı Fortitudo’nun şimdi tek bir amacı var; gelecekte, geçmişteki güzel günlere geri dönüş…”
 
BERTAN ERMAN

 
1990’lar ve 2000’lerde Avrupa basketbolunu takip eden Türk basketbol severlerin bu takımı anımsayacağına dair bir şüphem yok. Asıl ismi Fortitudo olsa da, 1996 yılında biz bu takımı Koraç Kupası’nda, yarı finalde Efes’in karşısında gördük. Şu an Fenerbahçe Beko’nun başantrenörlüğünü yapan Sasa Djordjevic’in, Carlton Myers’ın formasını giydiği TeamSystem Bologna olarak bildik. 
 
Daha sonra EuroLeague’de farklı isim sponsorlarıyla (Skipper Bologna, PAF Bologna vs.) izledik. 2004’te EuroLeague ikincisi oldular. Finalde Sarunas Jasikevicius’un, Anthony Parker’ın formasını giydiği Maccabi Tel-Aviv’e 118-74 gibi farklı bir skorla kaybetmişlerdi.
 
Sonra İtalyan basketbolunda bir düşüş başladı. O sıralar Montepaschi Siena (artık yoklar) bir şeyler için çabalasa da nafile idi. Olimpia Milano hep bir fiyasko… Bologna takımları ise küme düşmüşlerdi... EuroLeague’i kazanan Virtus Bologna ve bu yazıda bahsettiğimiz Fortitudo Bologna… 
 
Mali sorunlar yaşayan ve küme düşen, 1932 yılında kurulan Fortitudo Bologna, 2012 yılında kapanmıştı. Ancak böyle köklü bir kulüp, kısa süre sonra yeni bir isimle aşağılardan başladı; Fortitudo Pallacanestro Bologna 103 olarak… 
 
Logo yine aynı. Hissiyat yine aynı hissiyat. Geçmişten aldığı güçle yeni bir başlangıç ve uzun yıllar sonra 2018-2019 sezonunda Lega Basket A’ya yükselme başarısını gösterdiler. Serie A’daki ilk sezonlarında fena sayılmayan bir iş çıkardılar. Koronavirüs pandemisi nedeniyle yarıda kalan sezonu 8. sırada tamamladılar. 
 
Geçen sezon FIBA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Fortitudo, Pınar Karşıyaka’nın da rakibiydi; ama grubun en zayıf halkasıydı. Hem Avrupa’da hem de Lega Basket A’da hayal kırıklığı yaşadılar. 15 takımın yer aldığı 2020-2021 sezonunda 10 galibiyet ve 18 mağlubiyetle 12. oldular.
 
Bu sezona isim sponsoru olmadan giriş yapan tek takım da Fortitudo Bologna idi. Mali açıdan ve kadro kalitesi bakımından pek de ışık veren bir durumda değillerdi. Daha sonra Türkiye’de bir haber gördük. İşin aslı, ben bu haberi gördüğümde bir hayli şaşırmıştım. Türkiye’nin ünlü erkek giyim markası Kiğılı, Fortitudo Bologna’ya isim sponsoru olmuştu. Uzun süreli bir anlaşma oldu ve modanın kalbinin attığı ülke olan İtalya’da köklü bir basketbol takımına bir Türk markasının bu denli önemli bir sponsorluğa imza atması da dikkatleri üzerine çekti.
 
Şu an iki Bologna takımı da Lega Basket A’da mücadele ediyor. Fortitudo’nun ezeli rakibi Virtus Bologna, ünlü kahve markası Segafredo ile önemli yatırımlara gitti. Geçen sezon İtalya Ligi’ni kazandılar ve gözlerini de EuroLeague’e dikmiş vaziyette. 
 
Kadrosuna Robin Benzing, James Feldine, Vasilis Charalampopoulos, Pietro Aradori, Brendan Frazier gibi dikkat çeken isimleri getiren Fortitudo Kiğılı Bologna için işler, şehrin diğer takımı Virtus kadar iyi gitmiyor. Ligde kalma mücadelesi veren lacivert beyazlı ekip, bir çıkış yakaladı ve ritmini yeni yeni buluyor denilebilir. Ucu ucuna kaybettikleri karşılaşmalar mevcut. Ligin geri kalan kısmında, kazandıkları takdirde onları ayakta tutacak 4-5 karar maçı var.
 
Sezon sonunda tecrübeli isimlerinin vereceği önemli katkılarla Lega Basket A’da kalmayı başarırlarsa, köklü bir geçmişe sahip bu kulübün ezeli rakibine yaklaşmak için belli çabaları olacaktır. Fortitudo Kiğılı Bologna’nın yönetimi kararlı. Hedefleri, gelecekte o geçmişteki güzel günlerine geri dönmek ve bunun için çalışmalar yapmak.
 

 
KANATLI ASLANLAR
REYER VENEZIA

 
S.S.P. Reyer Venezia Mestre, Reyer Venezia, Reyer veya kısaca şehrin sembolü olan ‘’Kanatlı Aslanlar’’ diyebiliriz. Reyer Venezia, Venedik (Veneto) merkezli olan köklü basketbol kulübü… İtalya’nın kuzey doğusunda birbirinden kanallarla ayrılmış ve köprülerle bağlanan adalar üzerine kurulu doğal güzelliği, mimarisi, sanat eserleri ile ünlü bir şehir olan Venedik’te basketbolun izlerini sürüyoruz… 
 
Bu kadim kentin takımı olan Reyer Venezia, basketbol kulübünün tarihsel serüvenine göz attığımızda; jimnastik öğretmeni olan Peter Gallo tarafından 1872 yılında Società Sportiva Costantino Reyer adında kurulduğu resmi kayıtlarda yer alıyor. Reyer Venezia’nın İtalya Ligi’nde ilk şampiyonluğu ise 1941 yılında geldi. Carrera Venezia adı altında kulüp, 1980 FIBA Koraç Kupası'na katıldı ve Joventut Freixenet'e yenilerek ikinci oldu. Koraç'ta boy gösteren İtalyan temsilcisi uzun bir süre gerileme dönemi yaşayarak kayıplara karıştı ve 2000’li yıllarda Reyer Venezia küllerinden yeniden doğarak Lega Due'ya çıktı. 
 
2010 sezonunda takım nihayet Lega Basket Serie A'ya yükselme başarısını gösterdiler. 2016 sezonunda Reyer Venezia, 1944'ten beri ilk kez LBA Finalleri'nde boy gösterdi. Venedik, 2017'de ise üçüncü ulusal şampiyonluğunu elde etti. Yükselme dönemini yaşayan Reyer Venezia 2017 sezonunda Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde oynadı ve takımın dördüncü olduğu Final Four'a yükseldi.
 
2017 sezonunda, ulusal şampiyonluğundan çıkan Venezia, üst üste ikinci kez Şampiyonlar Ligi sezonuna katılarak, 2018 yılında FIBA Avrupa Kupası'nı kazandı. Umana Reyer Venezia, 2019 yılında İtalya Ligi şampiyonu olarak istikrarını sürdürdü. 2020'de Venezia, Pesaro Adriyatik Arena’sındaki finallerde Happy Casa Brindisi'yi 73-67 yenerek ilk İtalya Kupası'nı almayı başardı.
 
Bu sezona gelirsek Lega Basket Serie A'da (LBA) ve EuroCup’ta mücadele eden Venedik, İtalya Ligi’nde ve EuroCup’ta da iddiasını sürdürüyor. Jordan Theodore, Stefano Tonut, Julyan Stone gibi skorer oyunculara sahip olan takım, İtalya Ligi’nde üst üste galibiyetler alarak play-off mücadelesi veriyor.
 
Avrupa basketbolunun uzun yıllardır önde gelen liglerinden biri olan İtalya Ligi, bu sezonda birbirinden keyifli mücadelelere sahne oluyor. Milano, Bologna ve Brescia üst sıralarda yer alırken Reggiana, Sassari, Derthona gibi takımlarda play-off mücadelesinde yer alıyor. Venedik, Napoli ve Trieste'ye karşı kazanılan maçların ardından, üst üste galibiyetler alarak play-off potasında yükselişe geçti.
 
Venedik’in etkili silahlarından Jeff Brooks; 2.03 metrelik boyuna, bir undersize pivotu andıran fiziği ve atletizmine rağmen topla arası çok iyi olan bir oyuncu. Yeni nesil 'topu yere vuran' uzunlardan biri olan Brooks, sahip olduğu patlayıcılıkla da pota altındaki etkinliğini artırıyor. Jeff Brooks, aynı zamanda İtalya Milli Takımı'nda oynayarak orada kendini kanıtlamış durumda… Üçlük tehdidi olan, ribaund alan ve savunmadaki enerjisi ile takımına katkı veren bir oyuncu…
 
Stefano Tonut (14.8) ve Mitchell Watt (15.4) sayı ortalamaları ile verimliliği yüksek oyuncular takıma önemli fayda sağlıyor. Özellikle Mitchell Watt, rakip takım savunmasını dış atışlarıyla çok iyi cezalandırıyor. 
 
Tecrübeli şutör Michael Bramos, kritik zamanlarda sorumluluk alarak takımına liderlik yapabiliyor. Austin Daye ise atletizmi ve hızı ile takımının önemli parçalarından birini oluşturuyor. Andrea De Nicolao, tecrübe ve deneyimini ile oyuna girdiği an etkili oluyor. 
 
Julyan Stone, saha görüşü açık alanda birer bir oyunu ve yayın gerisinden bulduğu üçlük isabetleriyle hâlâ performansını ve formunu korumuş durumda. Michael Bramos'un son maçlardaki üçlük yüzdesi ve performansı da takıma çok olumlu bir şekilde yansıyor. 
 
Bu sezon inişli çıkışlı bir grafik çizmesine rağmen Kanatlı Aslanlar'ın şu an İtalya Ligi’nde ve EuroCup’ta durumu hiç de fena değil… Potansiyeli olan bir takımın en büyük sorunlarından biri taraftar eksikliği… Reyer Venezia, iç saha maçlarında uzun yıllardır taraftar desteğini alamıyor.
 
Takımın başantrenörü olan 53 yaşındaki deneyimli koç De Raffaele'nin sitem ettiği konulardan biri taraftar desteğinin olmaması... Bu durumdan muzdarip olan diğer isim de NBA patentli oyuncu Julyan Stone… Salondaki olumsuz havadan ve taraftarların ıslıklaması ve yuhalamasından şikâyet eden Amerikalı oyuncu bu durumdan rahatsız olduğunu sosyal medya hesabından açıkladı.
 
İtalyan basketbolu tekrar atağa geçerek kulüpler bazında doğru organizasyon ile iki ya da üç yıl içerisinde tekrar eski günlerine kavuşmak istiyor. Potansiyeli olan Reyer Venezia, iyi gittiği EuroCup’ta önemli işler yaparak kendini gösterebilir...

i̇talya euroleague eurocup bologna armanimilano virtussagafredo venezia fortitudokiğili