Gelecek halen dijitalde
TBF ile birlikte ilk kez düzenlediğimiz BSL Pazarlama Zirvesi, yurt içi ve dışından pazarlama uzmanlarının katılımı ile geride kaldı. Yoğun ilgi ile takip edilen zirveden çıkan en belirgin sonuç; dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğuydu.
Günümüz dünyasında bir ürünün pazarlanması, ürünün önüne geçmiş durumda. Kendini iyi konumlandıran markalar, yarışa pole pozisyonda başlıyor. Bizim de amacımız; Avrupa'daki basketbol ligleri arasında gözünü en tepeye diken ligimizin marka değerini arttırmak, takımlarımızın pazarlama kaslarını kuvvetlendirmek ve dünyadaki son pazarlama akımlarını yakalamak.
Infront olarak katkı vermekten gurur duyduğumuz, TBF tarafından düzenlenen organizasyona konuşmacı olarak katılan HAVAS Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Devrim, Brooklyn Nets Pazarlama Direktörü Yardımcısı Mark Fine, Sport Production Hub CEO'su Massimo Cortinovis, Result Sports CEO'su Mario Leo, Orlando Magic'in Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Chris D'Orso ve Unicef'in Türkiye İletişim Direktörü Sema Hosta, spor pazarlaması alanında yelpazenin çok geniş olduğunu gözler önüne serdi.
Herkesin üzerinde özellikle durduğu konu ise ortaktı: dijitalleşme. TBF ile 5. yılını geride bıraktığımız iş ortaklığı sürecinde sağlam bir kurumsal kimlik ve sponsorluk yapısı oluşturduğumuzu düşünüyorum. Umuyorum ki TBF ve Infront'un bu pozitif işbirliği şu anda olduğu gibi devam edecektir ve diğer spor branşlarına örnek teşkil edecektir.
Zirvede konuşulanlara geçecek olursak; organizasyonda çok önemli rol oynayan BSL Direktörü Derya Yannıer de kulüplerin pazarlama alanında dijitalleşmenin önemini kavraması ve yaşadıkları zorlukların içinde kendilerine doğrularını oluşturmalarının üzerinde durdu; ki bu belki de ligimizin geleceği için en kritik nokta.
Hedef kitlelerin doğru analizi ile sosyal mecraların doğru kullanılabileceğini anlatan Cortinovis ve Leo, her mecrada aynı şekilde hareket edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Z kuşağı gençlerinin dikkat dağınıklığın fırsata dönüştürülebileceğini söyleyen Leo, "Elde edilen datalar iyi analiz edilirse çok doğru yerlere gidilebilir, çünkü Türkiye'de inanılmaz bir taraftar potansiyeli var" dedi.
Cüneyt Devrim ve Sema Hosta ise spora farklı bir perspektiften bakmayı tercih etti. Spor sektörünü, eğlence sektörünün içerisinde değerlendiren Devrim, spor kulüplerinin rakiplerinin artık Netflix, Youtube, müzik konserleri olduğunu söyledi. Hosta da sporun çocukların gelişimindeki yerini ve onlara kazandırdığı değerlerden, Cedi Osman ve Beşiktaş ile yaptıkları projelerden bahsetti.
NBA takımlarından katılan yöneticiler Mark Fine ve Chris D'Orso ise dijital gelişimin yanı sıra, bunu nasıl satışa ve dolayısıyla gelire döndürdüklerini anlattı. İki yöneticinin de ortak noktası, yıllardır şampiyon olamamış; ama bilet, ürün satışı ve salon doluluğu gibi konularda her zaman zirveye oynamaları... Fine'ın şu sözleri çok dikkat çekiciydi: "Her şey dolu salonlarla başlar. Evet, global erişim istiyoruz; ama önce lokalde başarılı olmalıyız. Salon gelirinin ve satışın yanına da yaratıcı dijital içerik ve inovatif ürünle ortaya koyarsak devamlı para akışını sağlayabiliriz."
Skype bağlantısı yapan Chris D'orso da dijitalin sadece sosyal medya ile sınırlı bir konu olmadığını bize Orlando Magic'in mobil uygulaması üzerinden açıkça gösterdi. Uygulama üzerinden taraftarlara bilet alım ve sezonluk biletlerinin devri hususlarında birçok çözüm sunduklarını gösteren D'Orso aslında bir şekilde de neden NBA'in tribün doluluğunda lideri olduklarını da açıklamış oldu.
Biz de Infront Türkiye olarak, BSL Pazarlama Zirvesi'nin ilkinin çok başarılı ve yararlı olduğuna inanıyoruz. Kulüplerimizin atacağı doğru dijital adımlar ile basketbolumuzun potansiyelini ortaya çıkartmak hiç de zor değil.