EVLAT
Türk basketbolunun ve ay yıldızlıların geleceği olan yıldız adaylarının bu sezonki performansları ve gelişimlerini masaya yatırdık. Beşiktaş Emlakjet ilk 5'ine ambargo koyan Kerem Konan, TOFAŞ'ın yetenekli oyun kurucusu Özgür Cengiz, Galatasaray'ın çiçeği burnunda forveti Karahan Efeoğlu, Fenerbahçe Beko'nun 16'lik yıldız adayı Ömer Ege'ye yer verdik. Real Madrid'in altyapısında yer bulan Ömer Kutluay ise bonusumuz oldu.
KEREM KUTHAN KONAN
BEŞİKTAŞ EMLAKJET
Alimpijevic’in forma adaleti ve Kerem’in çalışma hırsı Türk basketbolunun yeni yıldız adayını ortaya çıkardı. Disiplini, enerjisi, temposuyla sahip olduğu potansiyele ulaşabilir ve Türk basketbol tarihindeki önemli oyuncular arasında yer alabilir.
ARDA AYGAHOĞLU
19 yaşında 2.07 boyundaki Kerem Kuthan Konan, altyapıda Denizli ve Bandırma deneyimlerinin ardından Beşiktaş’ın yolunu tuttu. Milli takımda önemli genç yaş grubu turnuvalarında boy gösteren Kerem, bu sezon Beşiktaş'ta A takıma yükseldikten sonra yaptığı sıçramayla kariyerinde ilk kez A Milli Takım'a seçildi ve Türkiye Basketbol Süper Ligi’nin de en önemli genç yıldız adayları arasındaki yerini aldı.
Beşiktaş Emlakjet, geride bıraktığımız sezonlarda Alperen Şengün başta olmak üzere Furkan Haltalı, Şehmus Hazer, Sadık Kabaca gibi pek çok genç oyuncuya önemli roller vererek gelişimlerine katkıda bulunurken, küme düşme tehlikesi yaşadığı bir yılın ardından yeniden yapılanmaya giden takımda genç oyuncuların çok fazla öne çıkması beklenmiyordu.
Kerem Konan, Sezon başı Dusan Alimpijevic ile anlaşan ve Eurocup’ta ciddi hedefleri bulunan Beşiktaş Emlakjet’te uzun rotasyonunda 5. sıradaki tercih olarak görülüyordu. Konan’ın çalışma azmi ve idman temposu Alimpijevic’in dikkatini çekti ve bizzat koç tarafından genç oyuncuya aynı şekilde çalışmayı sürdürmesi hâlinde rotasyonun önce 4. sonra 3. sırasında yer alacağı aktarıldı. Henüz 19 yaşında bir oyuncu için Beşiktaş gibi bir takımda çok kısa sürelerde bile görev almak çok değerliyken Kerem’e önemli bir fırsat sunuldu.
Genç oyuncu antrenmanlardaki performansını yukarı çekince Dusan sözünü tutarak genç yıldıza takımın birçok maçında çeşitli süreler vermeye başladı. 19 yaşındaki forvet, bu sezon pek çok maçta sahaya çıkarken birçok karşılaşmaya ilk beşte çıktı. Layton Hammonds’un takımdan ayrılışıyla birlikte takım içindeki görevleri artarken, Marko Simonovic’in gelişine ve Berkan Durmaz’ın varlığına rağmen ilk beş çıkmaya devam etti.
Konan, EuroCup’ta 11.50 dakika ortalamasıyla 3.5 sayı ve 2.6 ribaund ortalamaları tutturdu. Siyah beyazlıların bu sezon çıktığı en önemli iki karşılaşmada Gran Canaria ve Hapoel Tel Aviv’e karşı önemli anlarda sahada kaldı. Dusan Alimpijevic’in forma adaleti ve Kerem’in çalışma hırsı Türk basketbolunun yeni yıldız adayını ortaya çıkardı.
Kerem Kuthan Konan’ın oyunu, özellikle genç takımlarda sergilediği özellikleri bugün oynanan basketbol için uygun. Perdeleri ayarlayan ve boyalı alanda görev yapan eski tarz uzunlara karşı şut, enerji ve tempo gibi yeteneklere sahip. Hâlâ çok eksiğim var diyen Kerem’in sahada çok yönlü işler yapabilmesi onun potansiyelini ortaya koyarken, profesyonel arenada birkaç adım ileri gitmesi için eksikliklerini tamamlaması gerekiyor.
Yetenekli ve dominant bir oyuncu olabilir ancak ortalama düzeyde yapıyor göründüğü işleri maksimize etmemesi onun tavanını Avrupa'daki en üst seviyeye indirerek NBA'e ulaşmasını engelleyebilir. Pick & roll oyunlarında potaya doğru iyi devriliyor ve iyi bir hareket kabiliyeti ile yumuşak dokunuşlar sergileyebiliyor. Kerem pota altında yeterli alanı bulursa pozisyonları smaçla tamamlayabiliyor ama aynı zamanda bazı eşleşmelerde yumuşak kalabiliyor. Yine de Kerem bazen fiziksel dezavantajlı olarak göründüğü anlarda bile müthiş bir fiziksel gayret gösteriyor ve iyi bir ribaundcu olarak görev yapıyor. Fiziksel olarak çok büyük olmamasına rağmen tempo ve enerjisiyle sahada geri adım atmıyor.
Boyuna göre hareketli ve zemini iyi koşuyor, aynı zamanda post-up ve pick & roll oyununda hareket kabiliyetini iyi kullanıyor. Kerem’in şutörlüğü iyi görünse de faul çizgisine geldiğinde sorun yaşayabiliyor ancak eminim ki er ya da geç daha iyi yüzdelerle serbest atışlar ve orta mesafe şutları atmaya başlayacak. Ribaund konusunda iyi sezgileri var ve iyi pozisyon alabiliyor.
Her ne kadar oyunun bazı yönleri ve fiziklerinde farklılıklar bulunsa da, NBA hayali için ciddi seviye atlaması gerekiyor. Bununla birlikte disiplini, enerjisi, temposuyla sahip olduğu potansiyele ulaşabilir ve Türk basketbol tarihindeki önemli oyuncular arasında yer alabilir.
KEREM KONAN
Yaş: 19
Pozisyon: Forvet
Boy: 1.98
BSL ORTALAMALARI
MAÇ: 24
SÜRE: 12:29
SAYI: 4.4
RİBAUND: 3
ASİST: 0.3
TOP ÇALMA: 0.4
TOP KAYBI: 0.6
BLOK: 0.4
EUROCUP ORTALAMALARI
MAÇ: 19
SÜRE: 11:50
SAYI: 3.5
RİBAUND: 2.6
ASİST: 0.7
TOP ÇALMA: 0.7
TOP KAYBI: 0.4
BLOK: 0.2
VERİMLİLİK: 4.6
YA CAMPAZZO YA DA...
ÖZGÜR CENGİZ
TOFAŞ
Özgür eğer, Campazzo olma yolunda kararlı davranırsa hem TOFAŞ hem de 12 Dev Adam yeni maestro kazanır. Ülke basketbolu da “Onu mu, bunu mu devşirelim?” sorunsalından kurtulmuş olur.
BURÇİN BADEM
Önce Gelişim Koleji ardından TOFAŞ forması giyme fırsatı yakalayan Özgür Cengiz’in, altyapı milli takım başarılarında imzası var. Artık 18 yaşına geldiğinde A takımda süre almaya başladı. Bundan sonraki beklenti A Milli Takım'a lider olabilecek oyun kurucu olarak gelişimini sürdürmesi…
Özgür, yaklaşık 3 yıldır yakından heyecanla takip ettiğim –bana göre- özel bir oyuncu… Kendisiyle şahsen tanışmadım; ancak izlenimlerim saha içi ve dışında sportmenliğiyle liderliği harmanlamış bir kişiliğe sahip olması. Efsane oyun kuruculardan başarılı koç Cem Akdağ’ın İzmir Gelişim Koleji’nde oyuncusuydu. Akdağ’ın TOFAŞ’ın altyapısına transferiyle beraber Özgür de Bursa’ya taşındı. Artık hem Cem Akdağ hem Sedat Pınar hem de Orhun Ene’nin tedrisatına girmiş oldu. Ne Cem Akdağ ne de TOFAŞ, yeteneğinin yanında kişiliğine de inanmasalardı bu birliktelik Bursa’ya taşınmazdı…
Özgür, sizler yazıyı okuduğunuz sırada artık 19 yaşında bir oyuncu olacak. Kendi yaş kategorisinde hücum tarafında çok şey yapıyordu. Skorsa skor, passa pas… Ancak savunma kısmında kimseye sahayı dar ettiğini görmedim. Ama artık rekabetin acımasızlaştığı herkesin fiziksel ve zihinsel oyunu domine ettiği, ne yaptığın kadar neye izin vermediğinin önemli olduğu, kendisinden çok daha tecrübeli ve güçlü abilerine karşı işi zor.
Basketbol bilgi, görgü ve yetenekleri onu belli bir oranda sahada rakip yapabiliyor. Ancak fiziksel olarak rekabete hazır değil. Kendisinden çok daha güçlü, çabuk abilerine karşı oynayabileceği tecrübe kartı da yok… Bu nedenle önce kendisini fiziksel olarak eşitlemeli. Orhun Ene ve teknik ekipten öğreneceklerini sahaya yansıtabilmesi için önce rakipleri durduracak savunma direncine sahip olması bunun için de ÇOK güçlenmesi ve kararlı davranması gerekli.
Şu anda Avrupa basketbolunu yöneten kısaların özelliklerinden kendine uygun olanı seçip hedef belirlemeli. Bana göre ona en uygun İDOL Arjantinli Facundo Campazzo… Saha görüşü ve inatçı kişiliği bana hep Arjantinli yıldızı hatırlatıyor. Tabii ki öğrenmesi gereken çok şey var. Özellikle gençler seviyesinde özgüvenden kaynaklı ısrarlı atışları ve zorlamaları A takım çok kaldırmaz.
Önümüzde kendisini fiziksel olarak geliştirebilecek yaklaşık 4 ayı var. Ağustosa geldiğimizde hem fiziksel olarak güçlenmiş hem de savunma ayakları, çabuk eller, tehditkâr ve çabuk bacaklar ile yeni donanımlar kazanmış; ceza şutlarındaki keskinliği de artmış, adam eksiltebilen, uzunlarına ve şutörlerine sayı bulma şansı yaratan bir Özgür, TOFAŞ teknik ve idari ekibinin karşısında yer almalı. Gelecek sezon bittiğinde 22 dakika ve üstünde süre alıp 7 sayı, 5 asist, 2 top çalma, 1.5 ribaund ortalamalarının altında kalmamalı…
Bence bu hedeflere onu ulaştırabilecek iştahta bir kulüp ve ekiple beraber… Eğer, Campazzo olma yolunda kararlı davranırsa hem TOFAŞ hem de 12 Dev Adam yeni maestro kazanır. Ülke basketbolu da “Onu mu, bunu mu devşirelim?” sorunsalından kurtulmuş olur.
Oyunculuk seviyesinin kararını O, verecek başkası değil… Çalışıp gelişirse ‘Campazzo’ Özgür Cengiz olur. Çalışmazsa önce O, kaybeder sonra basketbolumuz… Bir iki sene TOFAŞ’da 4. guard olur. Sonra TBL Takımlarında forma terletmeye başlar.
Benim şu ana kadar sahada gördüğüm savaşçı kişiliği ilk tercih için çabalayacağına inancım tam. Umarım herhangi büyük bir yaralanma yaşamadan uzun, sağlıklı ve başarılı basketbolculuk ömrü olur. Biz de onu keyifle seyrederiz.
ÖZGÜR CENGİZ
Yaş: 19
Boy: 1.84 m
Pozisyon: Gard
BSL ORTALAMALARI
MAÇ: 23
SÜRE: 13:06
SAYI: 4
RİBAUND: 1.3
ASİST: 2
TOP ÇALMA: 0.4
TOP KAYBI: 0.8
BLOK: -
ŞAMPİYONLAR LİGİ
ORTALAMALARI
MAÇ: 14
SÜRE: 9:20
SAYI: 2.5
RİBAUND: 0.8
ASİST: 1.2
TOP ÇALMA: 0.6
TOP KAYBI: 0.7
BLOK: -
VERİMLİLİK: 2.8
KARAR ONUN
KARAHAN TUAN EFEOĞLU
GALATASARAY EKMAS
Karahan’ı modern ve uzun Göksenin Köksal olarak nitelendirebiliriz. Her pozisyonu savunabilmesi ve üçlük tehdidine sahip olması onu Galatasaray’ın rotasyonunun vazgeçilmezi yapabilir. Eksik kaldığı birkaç yönünü geliştirirse onu ileride EuroLeague arenasında görmememiz için hiçbir sebep yok.
EGE TOROS
Türk basketbolunda altın jenerasyon dendiği zaman akıllara ‘79, ’86-'87 ve ’95-'96 nesilleri gelir. Ancak ’04-'05' jenerasyonu da bu altın nesiller kadar ümit vadediyor. Şu an da kariyerine NCAA’de boy gösteren UCLA Üniversitesi'nde devam eden geleceğin prototip 4 numarası olan 2004 doğumlu Berke Büyüktuncel, TOFAŞ forması ile BSL’de herkesin dikkatini çeken bir gard olan 2005 doğumlu Özgür Cengiz, FIBA U19 Dünya Kupası’nda sakatlık geçiren ve bu seneyi tedavi süreci ile geçiren ve belki de bu jenerasyonun en yetenekli oyuncusu olan 2005 doğumlu Emir Arda Sivas bu jenerasyondaki sporculardan örnek verilecek isimler. Ancak bugün bizim bahsedeceğimiz oyuncu Galatasaray Ekmas’ın kısa forveti Karahan Tuan Efeoğlu.
Karahan, 13 Haziran 2004 doğumlu ve 2.03 m boyunda bir genç oyuncu. Karahan, Anadolu Efes’in ’04 jenerasyonunun altyapı düzeylerinde en çalışkan ve en büyük potansiyele sahip oyuncusuydu. Karahan’ın çıkış yaptığı turnuva ise 2022 yılında İzmir’de düzenlenen U18 Avrupa Şampiyonası’ydı. Karahan, Türkiye’nin finalde İspanya’ya 68-61 mağlup olduğu turnuvada 18.3 dakikada 7 sayı ve 1 asist ortalaması tutturmuştu. Bu turnuvada göstermiş olduğu performans ile birlikte Anadolu Efes’in lig rotasyonunda da ara sıra süre buluyordu.
2023 yılının yaz aylarına geldiğimizde ise bir önceki sene İzmir’deki Avrupa Şampiyonası’ndaki performansı sayesinde FIBA U19 Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazanan Türkiye’nin bir parçası oldu. Turnuvayı üçüncülükle bitiren Türkiye’de Karahan 10 sayı ve 5 ribaund ortalamaları yaptı. Bu turnuvanın ardından EuroBasket U20 kadrosuna da çağrılan ancak Türkiye gibi bu turnuvada Karahan’da beklentilerin altında kaldı. Fakat Türkiye’nin beklentilerinin altında kalmasının sebebi çoğunlukla yaşça küçük oyuncular ile bu turnuvaya katılmamız oldu.
Bu organizasyonun hemen ardından Anadolu Efes’e teşekkür mesajı ile veda eden Karahan, NCAA’de birkaç okulun deneme antrenmanlarına girdi. Bu üniversiteler arasından ise Utah Üniversitesi’ne gitme kararı aldı. Ancak sezon başında Utah’a giden Karahan ani bir karar ile birlikte Türkiye’ye dönmeye karar verdi ve Galatasaray Ekmas ile 1.5 yıllık sözleşme imzaladı.
Karahan Efeoğlu’nun Galatasaray’a verebileceklerine ve oyuncu profilini analiz edecek olursak birçok konunun üzerine eğilmemiz gerekecek. Öncelikle söylemek gerekir ki Karahan tam bir görev oyuncusu. Topla üretme becerisi çok yüksek olmasa da konu bitirmeye gelince elini sıcak tutma konusunda maharetli bir oyuncu.
Karahan ile öne çıkan özelliklere baktığımız zaman ayakları her ne kadar çabuk olmasa da içeride ve dışarıda savunma yapabilen ve blok zamanlaması üst düzeyde bir genç oyuncu. Ayrıca 20 yaşındaki bir genç oyumcu için üst düzeyde bir pozisyon alma becerisi var. Sahada kendini her ne kadar sabit şutu ve post oyunu ile tanımlamış bir basketbolcu olarak gözükse de asıl alametifarikası topsuz katları. Oyun disiplininden asla taviz vermeyen bir oyuncu olması da BSL’de kalıcı bir oyuncu olabileceğinin emarelerini veriyor.
Zayıf özelliklerine geldiğimizde ise topla beraber üretme ve dripling üzeri şut atarken topu çok dengesiz ve korkak bırakıyor. Bu özelliklerini de geliştirmeyi başarabilirse ileride Karahan Efeoğlu’nu EuroLeague arenasında görmememiz için hiçbir sebep yok. Ancak o dediğimiz seviyelere ulaşması için bu yaşına rağmen güçlü olan vücudunu belirli antrenman teknikleriyle daha atletik bir hâle getirmesi gerekiyor.
Galatasaray’a neler katabileceğinden bahsetmemiz gerekirse Karahan’ı modern ve uzun Göksenin Köksal olarak nitelendirebiliriz. Her pozisyonu savunabilmesi ve üçlük tehdidine sahip olması Karahan Efeoğlu’nu Galatasaray’ın rotasyonunun vazgeçilmez parçalarından biri hâline getirebilir. Uzun vadede katabileceği çok şey olsa da kısa vadede de katkı sağlayacağı konular var.
Özellikle takımın enerjisinin ve direncinin düştüğü vakitlerde Karahan takıma 2-3 pozisyon üst üste yapacağı bir üçlük veya top çalma üstü turnike ile maçın momentumunu değiştirebilir. Karahan Efeoğlu eğer içindeki azim, güç ve karalılığı devam ettirirse adını birçok dosyada daha geçireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın...
KARAHAN EFEOĞLU
Yaş: 19
Boy: 2.03 M
Pozisyon: Forvet
BSL ORTALAMASI
MAÇ: 3
SÜRE: 15:05
SAYI: 3.3
RİBAUND: 4
ASİST: 0.7
TOP ÇALMA: 0.3
TOP KAYBI: 0.7
BLOK: 0.3
ŞAMPİYONLAR LİGİ
ORTALAMALARI
MAÇ: 2
SÜRE: 9:40
SAYI: 2.5
RİBAUND: 1.5
ASİST: -
TOP ÇALMA: -
TOP KAYBI: 0.5
BLOK: -
VERİMLİLİK: 3
SOĞUKKANLI
EMRE MELİH TUNCA
ANADOLU EFES
Sahada soğukkanlı bir şekilde oynaması, A takım seviyesinde mücadele ettiğinde sanki uzun yıllardır o seviyelerin bir parçası olduğunu hissettiriyor. Koçu fırsat verdiğinde onu en verimli şekilde değerlendiren Emre Melih Tunca, Anadolu Efes formasıyla harikalar yaratıyor.
HÜSEYİN DEMİR
Anadolu Efes'in alt yapısından yetişen Emre Melih Tunca, bu sezon A takıma yükselme başarısını göstererek potansiyelini rahat bir şekilde sahaya yansıtıyor. Verimli ve istikrarlı oyunuyla saha içinde topla çok rahat oynayan, oyun zekası yüksek olan basketbolcunun geleceği çok parlak görünüyor. 2005 jenerasyonunun parlayan yıldızı göz kamaştırıyor.
Geçen sezon Basketbol Gençler Ligi'nin finalinde üstün performansı ile MVP ödülünü alan Anadolu Efes‘in 2005'li genç basketbolcusu Emre Melih parlamaya devam ediyor. U19 Milli Takımı‘nda dikkatleri üzerine çeken oyun kurucu, basketbol bilgisi ve saha görüşüyle ön plana çıkıyor. Hücumda çebere atak etmesi, yayın gerisinden isabetli oynaması en büyük avantajlarından biri olarak gözlemleniyor. Savunma özelliğini geliştirirse daha verimli olacağını düşünüyorum. Oyun içerisinde eşleşmelerde bazen fiziksel olarak zayıf kalabiliyor.
Sahada soğukkanlı bir şekilde oynaması, A takım seviyesinde mücadele ettiğinde sanki uzun yıllardır o seviyelerin bir parçası olduğunu hissettiriyor. Antrenörü fırsat verdiğinde onu en verimli şekilde değerlendiren Emre Melih Tunca, Anadolu Efes formasıyla harikalar yaratıyor. Süper Lig takımlarında iyi bir lider olacağını düşünüyorum.
Erdem Can yönetiminde ilk kez Süper Lig'de sahaya çıkan genç basketbolcu Büyükçekmece’ye karşı 14 sayı, (4/5 ikilik, 2/3 üçlük) 2 hücum ribaundu, 3 asist, 2 top kaybıyla maçı tamamladı. Henüz ilk resmi maçına çıkan oyun kurucu, dikkatleri üzerine çekerek oyunuyla basketbolseverleri büyüledi. Hata yapsa bile mental dayanaklılığı güçlü olan Emre Melih, ne olursa olsun oyun disiplininden kopmuyor.
Kritik pozisyonlarda eli titrremeden üçlüğü gönderen genç basketbolcu, basketbolseverlerin gönlünde taht kuruyor. Önümüzdeki dönemlerde genç oyun kurucuyu Avrupa'da veya NBA takımlarında izleyebileceğimizi düşünüyorum. Emre Melih Tunca, bu sezon Anadolu Efes formasıyla toplam 18 maça çıktı. Maç başına ortalama 3 dakika süre alan oyun kurucu 3.8 sayı, 1.4 asist ortalama ile mücadele ediyor.
Dyun sisteminde Shane Larkin ve Clyburn önemli rol oynarken Tomislav Mijatovic, Türk oyunculara Süper Lig'de daha çok süre vermeye çalışıyor. Kadro derinliğinden dolayı EuroLeague maçlarından sonra oyuncularını dinlendirmek istiyor. Türk gençlerin özgüven problemi olmadığını Emre kanıtlıyor. Genç oyun kurucu; sahadaki duruşuyla, takımını organize etmesiyle rol ve sorumluluğunu gayet iyi biliyor.
EMRE MELİH TUNCA
Yaş: 18
Boy: 1.95 m.
Pozisyon: Gard
BSL ORTALAMASI
MAÇ: 18
SÜRE: 10:24
SAYI: 3.8
RİBAUND: 0.9
ASİST: 1.4
TOP ÇALMA: 0.2
TOP KAYBI: 0.8
BLOK: -
EUROLEAGUE ORTALAMALARI
MAÇ: 3
SÜRE: 1:37
SAYI: -
RİBAUND: -
ASİST: -
TOP ÇALMA: 1
TOP KAYBI: 0.3
BLOK: 0.3
VERİMLİLİK: -1
BİZİM ÇOCUK
ÖMER EGE ZİYAETTİN
FENERBAHÇE BEKO
Sarunas Jasikevicius’un takımın başına geçmesinin ardından yükselişe geçen Fenerbahçe Beko’da genç bir yıldız, adından söz ettiriyor. 2008 doğumlu yetenekli skorer Ömer Ege Ziyaettin, A takımda yaptıklarıyla hayal kurdurmaya başladı…
LEVENT LEVENTCİ
Fenerbahçe Beko, Dimitris Itoudis döneminde sancılı günlerden geçti. Djordjevic zamanında kazanılan lig şampiyonluğu ve EuroLeague’de alınan önemli galibiyetlerde yerli oyuncuların önemli katkıları vardı. Ancak Itoudis döneminde yerlilerden bu denli katkı alındığını söylemek mümkün değildi. A takımda yaşanan sakatlıklar ve TBL-BGL takımlarının da etkisiyle bazı BSL maçlarında 12 kişilik oyuncu kadrosunu bile dolduramıyor sarı lacivertliler.
Sarunas Jasikevicius’un takımın başına geçmesinin ardından özellikle genç yerli oyuncular için durum biraz değişti. Öncelikle 2002 doğumlu Emre Ekşioğlu, A takımda süre bulmaya başladı. Hatta savunmada bazı özel roller üstlendi. Kazanılan Türkiye Kupası’nda finaldeki Anadolu Efes maçına ilk beş başladı ve rakip kısalar üzerinde yaptığı baskıyla galibiyette pay sahibi isimlerden biri olmayı başardı. Saras’ın mesajı netti. Parkede mücadele eden ve antrenmanlarda iyi çalışan oyuncular, isimlerine ve geçmişlerine bakılmaksızın A takımda rol alabilir.
Litvanyalı başantrenörün bu felsefesi, Fenerbahçe altyapısında oynayan ve kendi kuşağının önemli yetenekleri arasında gösterilen Ömer Ege Ziyaettin için bir fırsata dönüştü. 3 Mart Pazar günü Basketbol Süper Ligi’nde TOFAŞ’a karşı kadroya dahil edilen Ömer Ege, sarı lacivertlilerin farklı kazandığı maça damgasını vurmadı başardı.
Farkın yüksek olduğu anlarda forma şansı bulan genç yıldız, özellikle son bölümde bulduğu iki üçlük isabetiyle tüm salonun desteğini arkasına aldı. 20 Mayıs 2008 doğumlu solak skorerin bulduğu üçlük isabetleri, medyada büyük yer buldu. Aynı akşam futbolda Beşiktaş-Galatasaray derbisi olmasına rağmen Ömer Ege Ziyaettin de kendine basında yer bulmayı başardı. Özellikle maç sonunda koç Sarunas Jasikevicius’un genç oyuncu için duygulanması ve takım arkadaşlarının reaksiyonları, Fenerbahçe Beko’daki takımdaşlığın yansıması gibiydi. Ömer Ege’nin performansından ötürü herkes mutlu, gururlu ve umutluydu.
Alt yaş kategorilerini takip edenler zaten Ömer Ege Ziyaettin’i iyi biliyorlardı ancak TOFAŞ maçından sonra genç yıldızın ismini herkes öğrendi. Ömer Ege, artık herkes için ‘’BİZİM ÇOCUK’’ oldu. Özellikle Merkezefendi deplasmanında genç yıldızın parkede olduğu her an, bu durumu kanıtlıyordu. Fenerbahçe deplasmanda olmasına rağmen Ömer Ege topu her eline aldığında, her şuta kalktığında tribünlerden büyük bir heyecanın sesleri duyuluyordu. Ömer Ege Ziyaettin, o maçı sayı atamadan bitirdi ama sorun yoktu. Önemli olan şey, 16 yaşında olmasına rağmen hata yapmaktan korkmadan oynayacak özgüvene sahip olmasıydı.
Ataşehir’de oynanan Manisa maçının da kadroda yer aldı genç yıldız adayı. Farklı giden maçın son saniyesinde uzaklardan bulduğu son saniye isabetiyle maça noktayı koyan isim oldu. Estetik bir şut stiline sahip olan Ömer Ege, günümüz basketbolunda iyice popüler hale gelen uzak mesafeli şutlar konusunda da hünerli olduğunu gösterdi o şutla birlikte.
Fenerbahçe A Takım kariyerine 8 numaralı formayla başladı Ömer Ege Ziyaettin. Son yıllarda Nemanja Bjelica ve Ekpe Udoh gibi iki büyük yıldızın sarı lacivertli 8 numaralı formayı giymişti. Genç yıldız adayı, mirası olan ve taraftarın çok sevdiği oyuncuların giydiği bir formayı üstünde taşıyor. Ayrıca Türk basketbol tarihinin en büyük şutörlerinden olan İbrahim Kutluay, Fenerbahçe altyapısı çıkışlı. Dolayısıyla Fenerbahçe, ne zaman altyapıda dikkat çeken bir skorere sahip olsa, sarı lacivertli taraftarların ekstra bir heyecanı oluyor. İbrahim Kutluay’ın Real Madrid’de oynayan 2009 doğumlu oğlu Ömer Kutluay ile Ömer Ege’nin aynı nesilde olması ise ilginç bir tesadüf.
Parkedeki özgüvenli duruşu, erken yaşta Saras ile çalışma imkanı bulması, kısa sürede ‘’BİZİM ÇOCUK’’ sıfatına kavuşmasıyla birlikte hem Fenerbahçe hem de Türk basketbolu için yeni hayaller kurduruyor Ömer Ege Ziyaettin. Yolu açık olsun…
ÖMER EGE ZİYAETTİN
Yaş: 16
Boy: 1.86 m
Pozisyon: Gard
BSL ORTALAMASI
MAÇ: 3
SÜRE: 5:24
SAYI: 3
RİBAUND: 0.3
ASİST: 0.3
TOP ÇALMA: 0.3
TOP KAYBI: 1
BLOK: -
BONUS
YENİ SAF SKORER
ÖMER KUTLUAY
REAL MADRİD
Geçen ağustosta henüz 14 yaşında Real Madrid’e attığı erken adımla Ömer'in çok da zaman geçmeden NBA radarına gireceği görüşündeyim. Şimdi geriye; onun bir fidandan ağaca geçişini izlemek ve heyecanımızı artırarak hikâyenin gün be gün devamına keyifle tanıklık etmek kalıyor…
FATİH SABOVİÇ
Türk Milli Takımı’nın eski yıldızlarından efsane İbrahim Kutluay’ın 14 yaşındaki oğlu Ömer Kutluay, geçtiğimiz ağustos ayında dünya devi Real Madrid’e transfer olmuştu. Futbolda Arda Güler’in ardından, basketboldaki bu transfer Türk sporseverleri mest etti… Gelin Ömer Kutluay’ın öyküsü ve gelecekteki potansiyel basamaklarına birlikte göz atalım.
Ömer Kutluay… 2009 yılında dünyaya geldikten sonra pek çok kişi belki İbrahim Kutluay’ın çocuğunun yine basketbolda kendi hayatına yön verecek bir yeteneğe sahip olabileceğini tahmin edebilirdi. Fakat bu derece bir tahmin mümkün olabilir miydi? Emin değilim… Ömer, küçük yaşlarda start verdiği basketbol kariyerinde çok kısa sürede sivrildi ve Anadolu Efes ile eşsiz başarılara imza atmaya başladı.
Mayıs 2023’te düzenlenen U14 Erkekler Basketbol Şampiyonası’nda kupayı kaldıran Ömer Kutluay ve arkadaşları, Anadolu Efes adına Fenerbahçe’yi saf dışı bırakıyordu. Ancak burada asıl kritik olan Ömer’in maçta 36 sayı, 5 ribaund ve 5 asistlik performans ortaya koyup turnuvanın en değerlisi seçilmesiydi.
Haziran ayında ise FIBA Altyapı Gelişim Projesi kapsamında Kosova’da düzenlenen turnuvada yıldızımız Ömer Kutluay, U14 Milli Takımımızın formasıyla Kosova’ya karşı toplamda 50 sayı, 17 ribaund ve 5 asist üretti. Ardından ağustos ayında dünya devi Real Madrid’e transferi gerçekleşince, kariyer basamaklarında yepyeni sekmeler açıldı.
Ömer’in doğal olarak hayattaki en büyük şansı; basketbol kariyeri yolunda da babası gibi bir rol modelin yanında olması… Ancak Ömer Kutluay’ı herkesten farklı kılan bir nokta var. Babası İbrahim Kutluay’ın bile, “Benden daha başarılı olacak” dediği Ömer, akan oyunda inanılmaz bir skorer… Türkiye’de aldığı altyapı eğitimi ile şimdi 14 yaşında Real Madrid’e geçişi şöyle kritik bir öneme sahip; yurt dışında daha da geliştireceği fundamental’ının üzerine fiziksel gelişim etkisini en doğru zamanda entegre edecek.
Oyun kurucu ve 2 numara olarak görev yapabilen, 1.83 boyunda olan Ömer; akan oyunda inanılmaz bir skorer… Türk Milli Takımı’nın -saf skorer bir oyun karakterine sahip- İbrahim Kutluay’ın gidişinden sonra hâlen ‘tam olarak’ dolduramadığı bir boşluğu gelecekte doldurması işten bile değil… Geçmişte alt yaş kategorilerinde yıldızı parlayan ancak sonradan benzer performanslarını sürdüremeyen Türk oyuncular arasında Ömer’in en büyük avantajı ise NBA seviyelerini dahi gören babasının ona rehberliği olacak gibi gözüküyor.
Türkiye’nin göğsünü her fırsatta kabartmaya başlayan Alperen Şengün gibi Ömer Kutluay da Real Madrid’e attığı bu erken -aslında onun olgun saha içi ve dışı karakterine göre hiç de erken olmayan- adımla şimdiden göğsümüzü kabartmaya başladı. Çok zaman geçmeden Ömer’in de NBA radarına çok net bir yerden gireceği görüşündeyim. Şimdi geriye sabırla; onun bir fidandan ağaca geçişini izlemek ve heyecanımızı koruyup artırarak hikâyenin gün be gün devamına keyifle tanıklık etmek kalıyor gibi…
ÖMER KUTLUAY
Yaş: 15
Boy: 1.86 m
Pozisyon: Gard