Enver Yılmaz: '' Silopi'de ilk kez basketbol etkinliğini gerçekleştirdik''

Eski basketbolcu, antrenör ve spor mentörü olan Enver YILMAZ; Necati Güler Kültürlü Sporcu Kütüphanesini nasıl kurduğunu, görevlendirildiği yerlerdeki yaşamını ve anılarını bizimle paylaştı.

Röportaj: Hüseyin Demir 

İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Faaliyetleri Birimi Müdür Vekili Enver YILMAZ ile kurumda bir araya gelerek basketbola ve spora dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
21 Temmuz 1987 doğumluyum. Sporla ilk tanışma maceram şöyle başladı; ailem beni ilk önce 1995 yılında sosyalleşmek için İzmir DSİ spor kulübüne verdi. O zaman salonun bir tarafında voleybol diğer bölümünde basketbol oynanıyordu. Basketbol bana daha eğlenceli ve keyifli geldi ve o gün basketbola başladım. Basketbol, benim için hep sporla dolu, tutkuyla, keyif aldığım ve severek yaptığım bir iş oldu. 15 yıla yakın basketbol oynadım. Kısa bir süre basketbol antrenörlüğü yaptım.
Üniversiteyi Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği bölümünde okudum. 2010 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra 2013 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne atandım. Cizre’de bir yıl ve Silopi’de bir buçuk yıl Gençlik ve İlçe Spor Müdürlükleri ile  Gençlik Merkezlerinde görevlendirildim. İzmir’de kısa bir dönem basketbol spor okulları ve spor kulübü maceram oldu.
İlimizdeki Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezinde Sporcu Koçluğu ve Mentörlük yaptım. Anadolu Yıldızlar Liginin bir buçuk yıl İl Koordinatörlüğü görevinde bulundum. İki yıl Spor Faaliyetleri Biriminde branş memurluğu, üç yıl Spor Faaliyetleri Birimi Şef Vekilliği yaptım. Bir yıldır da aynı birimin Müdür Vekilliği görevini yapmaktayım.



MADALYANIN ARKA YÜZÜ
‘’Madalyanın Arka Yüzü’’ adlı bir eğitim programı hazırladım. ‘’Madalyanın Arka Yüzü’’ projesi kapsamında Buca, Karşıyaka Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Foça Açık Cezaevinde seminerler verdim. Her gün kendimi daha iyi bir şekilde motive ediyorum.
Çocuklara, ailelere, sporculara, topluma, herkese fayda sağlamaya çalışıyoruz. Kuruma gelen herkesin buradan mutlu olarak çıkmasını sağlıyoruz. Bunun verdiği manevi değer ve aidiyet beni daha da motive etmektedir. 2016 yılında İzmir’e tayinim çıktı. Yaklaşık 6 yıldır Spor Faaliyetleri Birimindeyim.

Belirli bir dönem Spor Mentörlüğü yaptınız. Sporcularla iletişimiz nasıldı? O dönemlerdeki çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Sporcu gelişiminde fiziksel ve teknik antrenmanların dışında mental antrenmanlara da önem verilmelidir. Zihinsel dayanıklılığı güçlendirmek sporcuların performansını olumlu yönde etkilemektedir. Silopi’de görev alırken bir kütüphane kurmuştum. Oradaki çocukların evlerinde kardeş sayısı çok olduğu için oda sayıları yetersiz ve bu yüzden evde verimli bir şekilde ders çalışma imkanı çok olmuyordu. Bizimde Silopi Spor Salonunun üst katında çok büyük bir oda vardı. Bende bu odayı kütüphaneye çevirerek çocukların spordan, antrenmandan önce ders çalışmalarını sağladık. Bu kütüphanemizde yaklaşık 25 ilden 4 bin 700’e yakın kitap toplandı. Sonra spor camiasından birçok kişiyle iletişime geçmeye çalıştım. Bu isimlerden biri de iyi ki tanışmışım dediğim Sinan GÜLER, Muratcan GÜLER ve Necati GÜLER oldu.



NECATİ GÜLER KÜLTÜRLÜ SPORCU KÜTÜPHANESİ
Kütüphanemizin ismini ‘’Necati Güler Kültürlü Sporcu Kütüphanesi’’ olarak belirledik. Sporcularımızla kitap okuma etkinliği gerçekleştiriyorduk. Hatta en çok kitap okuyan sporcularımızı ödüllendiriyorduk. O dönem görev yerimde sporculara psikoloji alanında uzman kişilerle bir araya getirerek ‘’öfke kontrolü’’, ‘’ zaman yönetimi’’ ve ‘’ etkili ders çalışma’’ gibi konularda eğitimler düzenledik. Bütün sporculara bu tarz eğitimler verdiğimizde öğrencilerin gelişimini yakından takip ettik.
2015 yılında Güler ailesi, beni ve beş Silopili kardeşimi ‘’Guler Legacy Uluslararası Basketbol Kampına’’ davet etti. Kampta görev alan Spor Psikoloğu Arda COŞKUN’un sporcularla olan görüşmesi beni çok etkiledi. İzmir’e geldiğimde bu alanda eğitim aldım. Öğrenci ve Aile Koçluğu, NLP, Mentorluk ve çok sayıda iletişim üzerine kurs eğitiminde yer aldım.
İlimizdeki Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezinde gönüllü olarak mentorluk yaptım. O dönemde Spor Psikologları ile beraber çalıştık. Farklı disiplinlerle birlikte güzel, verimli çalışmalar yaptık. Aldığım eğitimlerin çok büyük faydasını gördüm.



Sporun ve basketbolun Anadolu’nun en ücra köşelerinde yayılmasında büyük emeğiniz var. İlk kez basketbol oynayan çocukların heyecanlarını ve deneyimleri nasıl anlatırsınız?
Silopi’de ilk kez sokak basketbolu etkinliğini gerçekleştirdik. O dönem ‘’Potanın Perileri Silopi’de Yetişiyor” diye bir çalışmamız oldu. Kadın basketboluna yönelik faaliyetler yaptık. Kız basketbolcularımızın sayısı arttı. Hatta bir sporcumuz Milli takım seçmelerine çağırıldı.
Kardeş okul projemiz oldu. Köyleri gezerek spor malzemelerini dağıttık ve çocuklara spor yaptırıyorduk. Eski Milli basketbolcu Barış AKYURT ile letişime geçtik. Barış AKYURT, kütüphanemize kitap bağışında bulundu. Basketbolcu Barış AKYURT’u Silopi’ye davet ettik, sporculara rol model olması ve onlarla birlikte vakit geçirmesi için. Sağ olsun bizleri kırmadan Amerika’dan Silopi’ye yanımıza geldi ve iki gün misafirimiz oldu. Çocuklarla birlikte olması, onlarla spor yapması çok etkili oldu.
Silopi ve Cizre’de görev yaptığım dönemdeki çocukların çoğu Fen Liselerini ve Anadolu Liselerini kazandı. Çok mutluyum gerçekten orda ki çocukların hayatlarına yön vermek onları olumlu ve faydalı bir şekilde etkilemek beni çok mutlu ediyor.
Eski öğrencilerimle şu an görüşüyorum, hepsi mesleki birikim ve donanımı elde etmiş ve çok farklı yerlerde bu durumda ayrıca benim için çok gurur verici bir durum.

Yeni İl Müdürümüz ve İzmir’de spor faaliyetleri ile basketbol çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
İl Müdürümüz Sayın Murat ESKİCİ, yaklaşık iki yıl önce Kayseri’den İzmir’e geldi. Sporu A’dan Z’ye kadar her yönünü bilen ve spor kültürüne ait donanıma sahip bir müdürümüz olduğu için kendimizi şanslı hissediyoruz.
Biz de İl Müdürümüzden ilham alarak, onun vizyonu doğrultusunda elimizden geldiğince fedakârlık yaparak her yere yetişmeye ve ulaşmaya çalışıyoruz, gayret ediyoruz.  
İzmir’de tesisleşme çok ciddi anlamda arttı. Çok sayıda kamu ve özel kurum kuruluşlar ile iş birliği ve ortak kullanım protokolleri yapıldı. Bakanlığımızın sporun tabana yayılması politikası anlamında çok önemli gelişmeleri oldu.
Haftanın yedi günü spor salonlarımız hep dolu. Gerek antrenmanlar gerekse müsabakalar olsun, il birincilikleri, özel organizasyonlar, üst ligler, uluslararası faaliyetler ve okul sporları İzmir’de çok yoğun bir şekilde gerçekleşiyor.
Bakanlığımızın, İl Müdürlüğümüzün imkanları, vizyonu doğrultusunda amacımız ulaşabildiğimiz her çocuğa ulaşmak ve spor yapmaları için her türlü desteği sunmak. Ayrıca yeni yapılacak olan salon ve tesis projelerimiz de var.



İzmir Spor Kenti midir? Spor kültürüne sahip midir?
İzmir bir spor kentidir. İzmir, çok ciddi sporcu yetiştiriciliği olan, spor kültürüne sahip özel bir şehirdir.
Olimpiyatlara, Dünya Şampiyonalarına, Avrupa Şampiyonalarına, Akdeniz Oyunları gibi üst seviye spor organizasyonlarına  İzmir’den giden çok sporcumuz var. Tesisleşme ve salon sayısı ile sporcu havuzumuz çok genişliyor. İzmir’in sportif değerini geliştirmek ve kalıcı hale gelmesi için gece gündüz çalışmaktayız Bakanlığımızın vizyonu doğrultusunda İl Müdürümüzün önderliğinde durmadan spor için, gençlik için İzmir için ve güzel ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz.


 

i̇zmir gençlik ve spor i̇l müdürlüğü gençlik ve spor enver yılmaz