Elçi | Kemal Canbolat

"Suriye Basketbol Ligi'nde ABD'den ve diğer ülkelerden gelen oyuncular var. Amacım sporun içine politika katmak değil, hiçbir zaman öyle bir yönelimim olmadı. Ben buradaki sosyal, ekonomik, spor ve kültürel hayatı Türkiye'deki vatandaşlarımıza aktarmak istiyorum. Paylaşımlarımla onların Suriye'deki yaşamı daha yakından görmelerine aracı oluyorum."

RÖPORTAJ: HÜSEYİN DEMİR

Kemal Canbolat, Suriye’de Al Wahda Damascus'ta formasıyla basketbol kariyerine devam ederken, sosyal medya üzerinden paylaşımlarıyla Şam’da fenomen oldu. Gezgin ruhlu Canbolat, Suriye’nin tarihi ve kültürel yerlerini keşfederek sosyal medyada içerikler üretiyor. Kısa sürede sosyal medyanın en çok konuşulan isimleri arasında yer almaya başlayan, aynı zamanda Suriye Milli Takımı'nda da mücadele eden Kemal Canbolat, Suriye basketbolunu, kariyer hedeflerini ve sosyal medya paylaşımlarını neden yaptığını dergimize anlattı...

- Basketbola başlangıç serüvenin nasıl oldu?

- Annem ve babamın boyları 2 metre civarında yani çok uzunlar… Amcalarımın boyu da 1.95 m, dedem de aynı şekilde uzun olduğu için genetik kodlar doğal olarak bana da geçti. 

Çocukluğumda NBA maçlarını büyük bir heyecan ve keyifle izlerdim. Özellikle Mehmet Okur’u örnek alıyordum. Basketbola, Gaziantep 12 Dev Adam Basketbol Okulları'nda başladım. Daha sonra 13 yaşında büyük cesaretle otobüse atlayıp İstanbul yolculuğum başladı. Fenerbahçe altyapısında antrenmanlara çıkarak basketbolumu orada geliştirdim.

- Suriye’ye transfer sürecini merak ediyoruz. Bize anlatır mısın?

- Instagram'da bir videomun altına Suriye'de oynamam için İngilizce yorumlar geldi. Bu mesajları ilk başta çok ciddiye almamıştım, birileri bana şaka yapıyor zannetmiştim. Sonrasında bir arkadaşım mesaj atınca cevap verdim… Ardından onlara maç ve antrenman videolarımı gönderdim. Oynadığım oyunu, teknik becerilerimi beğendikleri için bana teklifte bulundular. Bende bu transfer teklifine sıcak baktım.

Suriye Basketbol Federasyonu, Türkiye Basketbol Federasyonu'na (TBF) orada oynamam için yazışmalarda bulundu. TBF’nin de bunu kabul etmesiyle kariyerime orada devam etmeye karar verdim. Hiçbir zaman Türkiye’den uzaklaşma isteğim olmadı, bu sezon Suriye’de daha iyi bir teklif aldığım için burada oynama kararı aldım.



SURİYE’DE GÜNDELİK HAYAT DEVAM EDİYOR

- Sosyal medya paylaşımlarınız yoğun ilgiyle karşılanıyor. Suriye’nin sosyal ve ekonomik yaşamına dair neler söylemek istersiniz?


- Suriye’nin sosyal hayatı devlet kontrolü olan bölgelerde tamamen normale dönmüş durumda… İnsanlar kafelere, restoranlara, maçlara, gece kulüplerine gidiyorlar, pikniklerini yapıyorlar. Gayet normal bir şekilde gündelik ve sosyal yaşamlarına devam ediyorlar.

Ekonomik olarak tabii ki çok iyi bir hâlde olduğunu söyleyemem, çünkü 11 yıllık bir iç savaş sonrası insanlar yeni yeni kendine geliyor ve burada ABD yatırımlarını ciddi anlamda görüyoruz. O yüzden ülkenin ekonomik anlamda kendini düzeltmesi için biraz daha zamana ihtiyacı var.

SURİYE’DE BASKETBOL GELİŞİYOR

- Uzun yıllar Türkiye’de basketbol oynadın, Suriye’deki basketbolun gelişimi nasıl görüyorsun? Buraya göre ne gibi farklılıklar var?


- Türkiye ile Suriye’deki basketbol arasındaki farklılıklar ve benzerlikler var. Suriye’de taraftarların maçlara katılımı ve desteği çok farklı… Türkiye’de yerli ve yabancı oyuncuların kalitesi çok iyi, rekabet ve mücadele yüksek olduğu için maçların zeyir zevki artıyor. Türkiye’de basketbol organizasyonunda yatırımlar, sponsorluklar daha çok olduğundan, ligin ayrı bir marka değeri var. Suriye basketbolunun dezavantajı; bölge savaşın etkisinden yeni kurtulduğu için altyapıdan oyuncu yetişememesi... Bu genç basketbolcuların gelişimini engellemiş ama şu an tekrar ivme yakalayıp basketbol organizasyonunu güçlendiriyorlar. İlerleyen dönemlerde Suriye’de basketbolun daha da gelişeceğinden eminim.

- Formasını giydiğin Suriye Milli Takımı'nın genel durumu nasıl?

- Suriye'de bir jenerasyon değişimi var, tecrübeli oyuncuların yanına alttan yetişen gençler geliyor. Suriye Milli Takımı'nın başındaki İspanyol antrenör Javi Juarez değişimi sağlıyor. Hocamız yeni jenerasyona önem vererek onların gelişimlerini özenle takip ediyor. Özetle Juarez, istikrarlı bir milli takım oluşturmaya çalışıyor.



LİGDEKİ HEDEFİMİZ ŞAMPİYONLUK

- Sezonun geri kalan bölümü için kendi adına ve takımın adına neler söylemek istersin?


- Suriye Basketbol Süper Ligi’nde şu an takımım Al Wahda Damascus ikinci sırada yer alıyor, depremden sonra lige belirli bir dönem ara verilmişti. O zaman zarfında antrenman ve maç yapmadığımızı için takım biraz form düşüklüğü yaşadı. Takımın başına Lübnanlı antrenör Marwan Khalil geldi, değişimle beraber yeni sekiz maçlık bir galibiyet serisi yakaladık. Sezon sonuna doğru geliyoruz, sonrasında final four mücadelesi için sahaya çıkacağız. Hedefimiz son topa kadar savaşarak şampiyon olmak.

- Kariyer hedef ve planlarında neler var, düşüncelerini merak ediyoruz?

- Öncelikle her zaman farklı kültürleri tanımak var. Özellikle bir yerde sabit olmak istemiyorum. Daha çok ülke gezerek farklı kültürleri ve toplumları daha yakından görmek istiyorum. Yeni yerler keşfederek, yeni insanlara tanışmayı amaçlıyorum. Gezgin bir ruhum var… Ve en önemlisi sakatlık yaşamadan sağlıklı bir şekilde basketbol oynamak istiyorum.

- Sosyal medyadaki paylaşımlarına gelen bazı olumsuz eleştiriler için neler söylersin?

- Paylaştığım gönderilerin sporcu kimliğim dışında yorumlanmasını istemiyorum. Ülkesini seven bir vatan evladı olarak yapmam gerekenleri yapıyorum, çünkü ben bu ülkede Suriye’de yaşıyorum. Burada savaş bitti ve burada rahatça yaşayabiliyorsam yurt dışından gelen başka insanlarda Suriye'de yaşayabilir. 

Suriye’de farklı ülkelerden gelen binlerce insan var. Ligimize ABD'den ve diğer ülkelerden gelen basketbolcular var. Benim amacım sporun içine politika katmak değil, hiçbir zaman öyle bir yönelimim olmadı. Ben buradaki sosyal, ekonomik, spor ve kültürel hayatı Türkiye’deki vatandaşlarımıza aktarmak istiyorum. Paylaşımlarımla onların Suriye’deki yaşamı daha yakından görmelerine aracı oluyorum. Bu güzel röportaj için çok teşekkür ediyorum.

TİPLEME
- En beğendiğin antrenör? 

- Erdem Can
- En beğendiğin oyuncu? 
- Nikola Jokic 
- En iyi beş?
- Jason Kidd, Kobe Beyant,  Lebron James, Karl Malone, Shaq
- En zorlu deplasman? 
- Al ittihat Halep
- İki kelime ile basketbol...
- Yaşam tarzı