Ege Modeli

Ege Üniversitesi - Daçka Başantrenörü Prof. Dr. Timuçin Gençer, "Kısaca Ege Modeli olarak adlandırdığımız bu proje ile ülkemiz basketboluna yeni yetenekler kazandırılmasına ve mevcut yeteneklerin korunarak gelişimine katkı sağlamaya yönelik uygulamalar planlıyoruz" diyor.

RÖPORTAJ: HÜSEYİN DEMİR
 
Üniversiteler; eğitim, öğretim ve bilimsel araştırma işlevleri ile toplumsal yaşamın merkezinde yer alırlar. Dolayısıyla sporun gelişimi açısından üniversitelerin sahip olduğu rolün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin en köklü dördüncü üniversitesi olan Ege Üniversitesi, çok güçlü akademik bilgi birikimine, donanımlı laboratuvarlara ve modern tesislere sahip olan bir üniversite... 
 
Bu bilgi birikimini ve donanımını sporun hizmetine sunarak gençlerin bu organizasyonda etkili ve verimli bir şekilde sporun ilgi duydukları, her bir alanına teorik ve uygulamaya yönelik performanslarını geliştirmelerine katkı sağlamak istiyoruz.
 
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nde öğretim üyesiyim ve hâlen fakültemizin dekanlık görevini yürütüyorum. Karşıyaka ve Vestel formasıyla uzun yıllar profesyonel liglerde basketbol oynadım. Akademik yaşam içerisinde yer almaya karar verdikten sonra oyunculuğu bırakıp antrenörlüğe başladım. Basketbol altyapı milli takımlarında antrenörlük yaptım ve 2005 yılında ülkemizin takım sporlarında ilk Avrupa şampiyonluğunu yaşadığı, Levent Topsakal’ın başantrenörlüğünü yaptığı ekibin bir parçası olmanın gururunu yaşadım.
 
Üniversite öğrencilerimizden kurulu takımımızla 2018-2019 sezonunda Erkekler Bölgesel Basketbol Ligi’nde TB2L’ye final oynayarak yükseldik ve ertesi yıl yine büyük çoğunluğu öğrencilerimizden oluşan takımımızla TB2L’de kampüsümüz içerisinde, başta rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak olmak üzere, tüm akademik ve idari çalışanlarımız ve öğrencilerimizin tribünlerde yer aldığı bir atmosferde mücadele ettik. Ancak pandemi her alanda olduğu gibi bizi de bu noktada olumsuz etkiledi ve uzaktan öğretime geçilmesi ile birlikte öğrencilerimizle birlikte yürüttüğümüz bu çalışmalar maalesef ertelendi diyebilirim.


 
O dönemde büyük bir özveri ve disiplinle gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar ülkemizde basketbolun altyapısına ve gelişimine büyük önem veren Darüşşafaka Spor Kulübü’nün ilgisini çekmiş. Darüşşafaka Spor Kulübü Genel Direktörü Hakan Kasapkaraoğlan ve kulüp müdürü Eray Doğan Mutlu geçtiğimiz yıl içerisinde birkaç kez fakültemizi ziyaret ettiler ve hep birlikte basketbolun gelişimine yönelik kapsamlı bir proje üzerinde çalışmaya başladık. Projeyi olgunlaştırdıktan sonra Darüşşafaka Spor Kulübü Başkanı Abdurrahman Saruhan’ın da katılımı ile birlikte rektörümüz Prof.Dr. Necdet Budak’ı ziyaret ederek projenin detaylarını kendileri ile paylaştık. 
 
Biz, Spor Bilimleri Fakültesi ve Ege Üniversitesi olarak, sporu seven, aktif olarak spor yapan ve sporu bilen bir rektöre sahip olduğumuz için çok şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Rektörümüz bu projeye tam destek verdi ve Darüşşafaka Spor Kulübü, Ege Üniversitesi Spor Kulübü ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü arasında basketbol organizasyon modeli gelişimine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.
 
Kısaca Ege Üniversitesi Daçka - Ege Modeli olarak adlandırdığımız bu projenin, hem proje ortakları için hem de toplumsal açıdan katkı sağlayacağı bir çok farklı boyutu var. Bu proje ile ülkemiz basketboluna yeni yetenekler kazandırılmasına ve mevcut yeteneklerin korunarak gelişimine katkı sağlamaya yönelik uygulamalar planlanmaktadır. 
 
Ege Üniversitesi’nin modern spor tesisleri, 'Spor Bilimleri Fakültesi'nin donanımlı laboratuvarları ve nitelikli araştırma altyapısı, bu projeyi özellikli bir konuma yükseltiyor. Bu proje kapsamında elit sporcular yetiştirmek ve onların profesyonel üst ligler için gerekli güç, özgüven ve tecrübeye ulaşana kadar korunarak gelişimlerini sürdürebilecekleri bir ortam yaratabilmenin yanı sıra basketbol branşına hizmet edecek donanımlı basketbol antrenörlerinin, atletik performans antrenörlerinin ve spor yöneticilerinin yetiştirilmesi de hedeflendi. 
 
Projenin imzalanması ile birlikte hiç vakit kaybetmeden Ege Üniversitesi Daçka adıyla TB2L’de mücadele etmek için Basketbol Federasyonu'na başvurduk ve başvurumuz kabul edildi. Böyle bir takıma sahip olmak... Genç takım yaşını bitirmiş, yetenekli; ancak henüz Süper Lig’de yer alması mümkün olmayan oyuncuların gerekli fiziksel ve bilişsel gelişimi sağlayabilecekleri yapıyı oluşturabilmek için çok önemliydi. 
 
Ülkemiz Basketbol Süper Ligi Avrupa’nın en zorlu liglerinden biri... Kendi yaş grubunun en iyisi olan gençlerimizin dahi bu ligde süre alamadığı ve bu yüzden de sahip oldukları potansiyele ulaşamadıklarını görüyoruz. Sahada yer almak oyuncuların gelişimi açısından çok önemli. Dolayısıyla gençlerimizin bu kritik dönemde yeterli süreleri alarak oyunda kalmaları gerek. 
 
Darüşşafaka Spor Kulübü yöneticileri, basketbola ve bu yetenekli gençlere yönelik çok önemli yatırımlar yaptılar. Bu doğrultuda Darüşşafaka Spor Kulübü’nün İzmir’e gönderdiği oyuncuları, üniversitemizdeki öğrencilerle harmanlayarak takımımızı oluşturduk ve eylül ayında çalışmalarımıza başladık. TB2L’de zorlu bir grupta yer alıyoruz ama bu durum oyuncularımızın gelişimi adına bizler açısından memnuniyet verici bir durum.
 
Sezon sonunda geldiğimiz noktada bizler için başarı kriteri oyuncularımızın bireysel olarak gerçekleştirdikleri gelişim olacak. Şüphesiz kazanmak her organizasyon için çok önemli; ancak bizler için bireysel gelişim, geleceğin güçlü takımlarını inşa edebilmek açısından çok daha önemli.
 
Projenin ikinci önemli adımında genç yeteneklerin daha düzenli, bilimsel bir çatı altında basketbol branşı ile tanışarak bu yeteneklerini daha sağlıklı bir şekilde geliştirebilecekleri bir ortam yaratabilmek için altyapı takımlarımızı kurduk. Altyapımızda hem kızlara hem de erkeklere yönelik olarak minik, küçük, yıldız ve genç takımlarımızla müsabakalara katılıyoruz, spor okullarımız aktif halde çalışıyor ve çok kısa bir sürede altyapıdaki sporcu sayımız 300’lerin üstüne çıktı. 


 
Önümüzdeki dönemlerde bireysel oyuncu gelişimine yönelik olarak gelişim kampları organize edilecek ve İstanbul’daki Süper Lig takımının antrenörleri bu kamplarda sporcularımızla ve öğrencilerimizle bir araya gelecekler. Bu profesyonellerle bir araya gelmek bizler için de son derece heyecan verici olacak.
 
Ege Üniversitesi olarak bu projenin başarısı için tüm gücümüzle çalışıyoruz; çünkü biliyoruz ki bu projenin başarısı, diğer üniversitelerimizin ve farklı branşlarda da olsa spor kulüplerinin bu iş birliklerini gerçekleştirmelerine vesile olacaktır. Şu an için eşi benzeri olmayan bu üniversite - kulüp iş birliği üzerine kurulu olan model (Ege Modeli) bir çok kesim tarafından ilgiyle takip ediliyor. Sporun gelişimi ve değişimi açısından üniversitelerin çok önemli görevler ve roller üstlenmeleri gerekir.
 
Özellikle büyük üniversitelerin güçlü spor bilimleri fakültelerinin, gerçekleştirecekleri işbirlikleri ile aktif olarak sporun içinde yer alması gerektiğini düşünüyorum. Ege Üniversitesi olarak rektörümüzün varlığı ve üniversitemizin sahip olduğu fiziksel olanaklar açısından şanslıyız.
 
Bununla beraber çocuklarımızın, gençlerimizin ve öğrencilerimizin bu organizasyonda akademik çalışmalarından taviz vermeden etkili ve verimli bir şekilde basketbola yönelik amaçlanan performanslarını geliştirmelerine katkı sağlayabilmek için çalışıyoruz. Ege Üniversitesi olarak bu model ile böylesine bir üniversite - sanayi iş birliğine öncülük etmekten dolayı son derece mutluyuz.
 

egemodeli daçka egeüniversitesi profdrtimuçingençer ribaunddergisi egeüniversitesi-daçka röportaj