Adanmak| Hakan Kasapkaraoğlan

Darüşşafaka Basketbol Genel Direktörü Hakan Kasapkaraoğlan, "Darüşşafaka Spor Kulübü vazgeçmeyi sevmeyen, inatçı bir yönetim kademesine sahip. Tamamı Daçkalılar tarafından oluşuyor. Bu istikrarlı altyapı düzenimizi oluşturan duyguyu "adanmak" olarak nitelendirebiliriz kısaca" diyor.

RÖPORTAJ: ECE ERGEZ

Türk basketbolunun en önemli altyapılarına birine sahip olan Darüşşafaka, yine bir ilke imza attı. Ege Üniversitesi ile yapılan işbirliği sonucu Daçka, İstanbul dışında da altyapı faaliyetlerine çalışmalara başlıyor. Darüşşafaka Basketbol Genel Direktörü Hakan Kasapkaraoğlan'la Daçka'nın bu sezon ve gelecek hedeflerini ve Ege Üniversitesi ile olan iş birliğini konuştuk.


 
- Altyapısına önem veren kulüplerin başında geliyorsunuz. Bu başarılı altyapı faaliyetlerinizin yanına bu sene Ege Üniversitesi iş birliğini de eklediniz. Bu işbirliği nasıl ortaya çıktı, sizden de dinleyebilir miyiz?

 
- Yüz yılı aşkın süredir Türk basketboluna hizmet eden bir basketbol ekolünü temsil ediyoruz. Yetiştirici kulüp olmaya devam ederken hem Türkiye Sigorta BSL hem de Avrupa'da son derece rekabetçi bir ortamda mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu rekabetçi ortamda yetenekli gençlerimizin olduğu havuzu genişletmek ve gelişimlerini sağlıklı sürdürecekleri bir atmosfer oluşturmak ana hedeflerimizdendi.
 
Güçlü akademik geçmişi ve saygın ismiyle Ege Üniversitesi bizim bu fikirlerimize sıcak yaklaştı ve Türk basketbolu için şık bir iş ortaya çıkmış oldu. Türkiye'nin en modern ve sporsever şehirlerinden İzmir'de bunu gerçekleştirebilmek bize ayrı bir mutluluk ve heyecan verdi.
 
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet BUDAK'ın spora olan desteği ile birlikte hem Ege Üniversitesi öğrencilerinin hem de akademisyenlerinin dahil oldugu güzel bir iş birliği ortaya çıkmış oldu.
 
- TB2L'de iki pilot takımla yer almaktasınız (İstanbul Basket ve Ege Üniversitesi Daçka) Öncelikli hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
 
- Hem İstanbul hem de İzmir'de yer alan pilot takımlarımız sayesinde yetenekli genç oyuncularımızın daha çok süre ve sorumluluk alacağı bir yapı oluşturmak istedik. Altyapı seviyesinden A takım seviyesine geçiş bilindiği üzere zor bir süreç. Bu süreç içerisinde her oyuncumuzun bulunduğu takımlarda seviye atlayacağı bir sistem oluşturma isteğindeyiz. Potansiyelleri açığa çıkarmak ve limitleri mümkün olan en yüksek seviyeye çekmek hedefindeyiz.
 
- BGL kadronuzda yer alan bazı oyuncularınızı İstanbul Basket kadrosunda da görüyoruz. Peki Ege Üniversitesi Daçka'da da mevcut oyuncularınızı görecek miyiz?

 
- Önceki sezon BGL takımımızda yer alan oyuncularımızın bir kısmı bu sezon Ege Üniversitesi Daçka forması giyecek. Burada önem verdiğimiz konu oyuncularımızın oynama süreleri ve rollerinin ne olacağı.
 
- İki takımla yer aldığınız TB2L'nin gençlerin gelişimindeki yeri üzerine neler söylersiniz?
 
- Elbette ki gençlerimizin oyunlarına sertlik ve tecrübe eklemeleri için TB2L önemli. Biz de bu lige gereken önemi veriyoruz.
 
- Gençler için bir diğer önemli lig olan BGL'de de yeni sezon başladı. Sağlam temellere dayalı altyapınızda son yıllarda yaptıklarınızdan bahsedebilir misiniz?
 
- Altyapımızda sporcularımızın hem fiziksel hem mental gelişimlerini düzenli takip etmek adına önemli adımlar attık. Altyapılarda Sırbistan Milli Takımı, Kızılyıldız, Banvit gibi değerli yerlerde görevler almış olan Milos Obrenovic Hocamız ile sezonu kapsayan bireysel antrenman programları planladık. Milos hocamızla teknik ve fundamental gelişimlerini sağladığımız gençlerimizin, sahada kaygı ve stresle başa çıkmalarını kolaylaştırmak adına Ömer Gür Hocamızla yine sezon boyu hem takımca hem de bireysel mental egzersizler planladık.
 
Mustafa Aksoy Hocamızla altyapımızda her yaş kategorisinde bu sistemi işler kılmak üzerine çalışıyoruz. Bizim için A takımımıza ve milli takımlara oyuncu vermek önemli bir motivasyon.
 
- Daçka Basket Akademi gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Diğer şehirlerde de faaliyete geçen Akademi'nin faaliyetlerini öğrenebilir miyiz?
 
- Daçka Basket Akademi nitelikli antrenörleri ve iyi programlanmış eğitim müfredatıyla kendini kanıtlamış bir organizasyon. İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli ve son olarak yakında faal olacak Adana ile birlikte beş şehirde varız. Çocuklarımızın 6 yaşından itibaren sporla tanışmasını ve birlikte eğlenmeyi, paylaşmayı öğrenmesini öncelik gören bir yapıya sahibiz.
 
Aynı zamanda spor okullarımızda fark edilen yetenekleri bünyemizde kurduğumuz 'Gelişim' takımlarımıza davet ediyoruz. Gelişim takımları, spor okullarımız ile profesyonel altyapımız arasında bir köprü görevi görüyor. Daha sık antrenman ve daha fazla müsabakaya çıkarak sezonu geçiriyorlar. Altyapı hocalarımızın gözlemleri doğrultusunda düzenli raporlar alıyoruz.
 
Ayrıca Daçka Basket Akademi olarak "franchise" verme konusunda çok titiz yaklaşıyoruz diyebilirim. Darüşşafaka Spor Kulübü isminin itibarı çok kıymetli bizim için. Daçka Basket Akademi'nin Kocaeli, İzmir ve Bursa şehirlerinde yer alan organizasyonları Darüşşafaka Spor Kulübü tarafından yönetilen resmi akademi organizasyonlarıdır.
 
- Birkaç kulüp dışında diğerlerine baktığımızda altyapı kurmakta ve bunu istikrarlı bir şekilde sürdürmekte zorlanıyorlar. Siz ise altyapıda yakaladığınız bu istikrarı yeni faaliyetlerle büyütüyorsunuz. Sizden bu başarının en büyük payının ne olduğunu öğrenebilir miyiz?
 
- Darüşşafaka Spor Kulübü vazgeçmeyi sevmeyen, inatçı bir yönetim kademesine sahip. Tamamı Daçkalılar tarafından oluşuyor. Bu istikrarlı altyapı düzenimizi oluşturan duyguyu "adanmak" olarak nitelendirebiliriz kısaca.
 
- Yakın gelecekte Darüşşafaka'nın altyapı faaliyetleriyle ilgili hedefleriniz nelerdir?

 
- Altyapıyı daha yaygın hâle getirip, yetenekli oyuncuları küçük yaşlarda keşfetmek. Bu yeteneklerin nitelikli bir eğitim almalarını sağlayarak daha kısa sürelerde olgunlaşmalarına imkân vermek.

darüşşafaka hakankasapkaraoğlan altyapı röportaj ribaunddergisi egeüniversitesi