Akıl oyunları

Basketbol Süper Ligi'nde yarı final heyecanı kapıya gelmişken (Anadolu Efes - Pınar Karşıyaka, Fenerbahçe Beko - Beşiktaş Emlakjet) ligimizin en iyi koçlarını da mercek altına aldık. Şampiyonluk için yarışan Sarunas Jasikevicius, Ufuk Sarıca, Tomislav Mijatovic, Dusan Alimpijevic ile birikte bu sezon Aliağa Petkim ile önemli işlere imza atan Burak Gören'in performanslarına ve daha fazlasına dikkat çektik.

Akıl oyunları
06 Haziran 2024 - 22:21
 
YERLİLERLE MAÇI VAR
SARUNAS JASIKEVICIUS
FENERBAHÇE BEKO

 
Jasikevicius'un 4+3'ü üven sözleri bindiği dalı kesmenin daniskası... Şimdi EuroLeague’de hiç kullanmadığı başta kaptan Melih Mahmutoğlu olmak üzere Şehmus Hazer ve diğerleriyle BSL'nin kritik döneminde nasıl bir takım performansı oluşturacak bakalım.
 
ÜNAL ÖZÜAK
 
Her ne kadar son günlerde aksine gayret ediyorsa da şunu kabul edelim ki Saras Jasikevicius soğuk iklim insanı bir Litvanyalı'nın olabileceği kadar sempatik. Önceki kulübü Barcelona'ya, takımı şampiyon yapmasına rağmen kendini sevdiremedi. Hâlâ ailesi dahil kendisine kötü muamele yapıldığından şikayet eder. En büyük şansı Fenerbahçe'ye Dimitris Itoudis gibi basketbolun bütün ögelerinde itici gelen birinden sonra gelmiş olması.
 
Birileri tarafından abur cubur seçilmiş kadronun cefasını Itoudis çekti Jessicavicus deneyimini konuşturarak, sefasını sürdü ve 2019 yılından sonra ilk kez Final Four'a taşıdığı takımı. Saras bunu hep yapıyor diyebiliriz rahatlıkla. Aralık 2023'te takımın başına geçen Sarunas Jasikevicius, sarı lacivertlilerin bu başarısında önemli pay sahibi oldu. Sporculuk kariyerinde birçok başarıya sahip olan Litvanyalı koç, -Fenerbahçe'ye gelmeden önce- antrenörlüğünde de üst üste 4. kez Dörtlü Final'de mücadele etti. Son 3 sezonda Barcelona ile birer kez, ikincilik, üçüncülük ve dördüncülük yaşayan Jasikevicius, bir kez de Zalgiris Kaunas'la turnuvayı üçüncü tamamladı.
 
Saras'ın EuroLeague macerası Fenerbahçe Beko'nun pota altını hiç kullanmadan, açık alanda koşup yay gerisinden şut sıkmaya indeksli basketbolu iflas ettiğinde bitti. Adeta NBA modeli savunmasız gösteri basketbolu oynattı Fenerbahçe'ye. Sarunas Jasikevicius Final Four öncesi yayıncı kuruluşa vermiş olduğu röportajda, 4+3= 7 yabancılı sistem için ne düşündüğü konusundaki soruya şu talihsiz yanıtı verdi. “Sınırlamaların olduğu kurallar daha önce Rusya, İsrail ve Türkiye’de de denendi. Amaç milli takıma hizmet etmekti, ancak tam tersi oldu. Hiçbir milli takıma faydası olmadı.’
 
Ahkam kestikten sonra… ‘Basketbol Süper Ligi 7 yabancı ile daha iyi olacaktır' diye altını çizdi... ‘Taktiksel olarak, takımı nasıl yönettiğinize dair bir farklılık getirecektir. Ancak genel konuşursak, bu yerli oyuncu oynatma kuralı, ki bazı ülkeler bunu 3+2 olarak kullanıyordu. Hiçbir zaman işe yaramadı" diye devam ederek ayağına sıktı. Jasikevicius, neden işe yaramadı? sorusuna ise şu cevabı veriyor: “Bence bu kural, yerli basketbolcuları takımdaki yerleri için savaşmaktan uzaklaştırıyor. Kendilerini zorlamıyorlar çünkü garanti bir yerleri olduğunu biliyorlar. Doğru yol bu değil. Sadece basketbolcular için söylemiyorum her insan için böyle… En iyi hâlinizi göstermek zorunda olduğunuz, kendiniz için mücadele ettiğiniz sürece zirveye çıkarsınız.”
 
Saras'ın 4+3'ü üven sözleri bindiği dalı kesmenin daniskası... Şimdi EuroLeague’de hiç kullanmadığı başta kaptan Melih Mahmutoğlu olmak üzere Şehmus Hazer ve diğerleriyle BSL'nin kritik döneminde nasıl bir takım performansı oluşturacak buna hep beraber bakalım.


  
GÖRKEMLİ
UFUK SARICA
PINAR KARŞIYAKA

 
Ufuk Sarıca, Türk ve Avrupa basketbolunda oyuncu olarak bıraktığı izin ardından koç olarak da görkemli kariyerini sürdürüyor. 
 
ARDA AYGAHOĞLU

Ufuk Sarıca için bir şeyler karalamak istediğinizde onun yalnızca bugününe değil parlak oyunculuk kariyerine de atıf yapmanız gerekiyor. Türk basketbol tarihinin en iyi 2 numaralarından biri olarak, Anadolu Efes ve A Milli Takım’da önemli başarıların bir parçası olduğu gibi Aydın Örs gibi isimlerle çalıştığı süreç boyunca ciddi deneyim kazandı ve tecrübesini koçluk kariyerine yansıttı.

Sarıca’nın kısa dönemli Anadolu Efes görevi bir kenara 2012 yılında Pınar Karşıyaka’nın başına geçmesi hem onun koçluk kariyeri hem de Türk basketbolu açısından bir dönüm noktası oldu. Karşıyaka’nın 3 Büyükler dışındaki pek çok takımın aksine inanılmaz bir taraftar kitlesine sahip olması, kulübün ve İzmir’in basketbol kültürü ile genç koçun arasında benzersiz bir kimya oluştu. Karşıyaka ve koçun uyumu Türk basketbol tarihindeki en sürpriz şampiyonluk hikâyelerinden birini doğurdu.
 
Sarıca’nın tempolu, sert, atletizme dayalı ofansif oyun planı ile Bobby Dixon’ın liderliğindeki Karşıyaka, 2015 sezonunda Ivkovic’li Anadolu Efes’i final serisinde geçerek tarihi bir şampiyonluk kazandı. Ufuk Sarıca'nın öğrencileri, sezon başlarken şampiyonluğun iki favorisi olan, Final Four’a yükselen Fenerbahçe'yi 3-1'le yarı finalde, Anadolu Efes'i de final serisinde 4-1'le geçerek tam 28 yıl sonra şampiyon oldu.
 
Bu başarıyı özel kılan detay ise genç koçun düşük bütçeli mütevazı kadrosuyla Avrupa’nın en tecrübeli iki koçu olan Obradovic ve Ivkovic’e karşı görkemli bir zafer kazanmasıydı ki tüm Avrupa’nın gözleri Sarıca’nın üzerine çevrildi ve bu, yeşil kırmızılılara Avrupa basketbolunun en büyük arenası EuroLeague’in kapıları açıldı. Karşıyaka düşük bütçeli kadro yapısıyla diğer EuroLeague takımlarıyla rekabet etmekte zorlansa da, sezonu önemli bir deneyim kazanarak noktaladı.
 
Karşıyaka’daki güzel günlerin ardından özel bir ilişkiye sahip olduğu Beşiktaş’ın yolunu tutan Sarıca, burada hayal kırıklığına uğramış takımı küllerinden yeniden doğurdu ve lig finaline kadar taşıdı. Koç, Karşıyaka’da yarattığı mucizeyi o dönem Avrupa’nın en iyi takımı olan Fenerbahçe karşısında yaratamasa bile dipten aldığı Kartal'ı ligin 2. sırasına yerleştirdi.
 
Sarıca henüz koçluk kariyerinin başındayken hiç kimse onun bir gün milli takımın başına geçeceğinden kuşku duymuyordu ne var ki bu buluşmadan ‘doğru insan yanlış zaman’ olarak özetleyebileceğimiz bir sonuç doğdu. Milli takımın en önemli oyuncularının emekliye ayrılması, sakatlıklar, dar rotasyon, yetenekli isimlerin tecrübesizliği ve lider eksikliği gibi birçok sebepten koç, kulüp takımlarında yakaladığı başarılı çizgiyi tutturamadı. 
Koç Sarıca beş sezon önce döndüğü yuvası Pınar Karşıyaka’yı senelerdir ligin ilk dört takımı arasında konumlandırıyor. Geçtiğimiz sezon ligde play-off finalinde Efes’e kaybeden Karşıyaka, bu sezon yarı final aşamasında yerini çoktan aldı.
 
Hücumda Errick McCollum, Darrun Hilliard, Jaylon Brown gibi isimlerin skorerliği üzerinden ilerlerken, savunmada Kenan’ın enerjisi ve ABD’li oyuncuların atletizmiyle agresifliğini kullanıyorlar. Takımın uyumuna ve taraftar desteğine rağmen Beşiktaş Emlakjet, Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko’dan daha yüksek şampiyonluk şansına sahip olduklarını söylemek güç ancak Karşıyaka ve Ufuk Sarıca’ya ligin rekabetine ve seyir zevkine kattıklarından dolayı çok şey borçluyuz. Geçmişte kazandıkları tarihi şampiyonluğu bir kez daha kazanabilecekler mi bilemesek de, koç ve takımı isimlerini bu ligin tarihine çoktan kazıdı.
 
 
 
O ARTIK BAŞANTRENÖR
'TOMI' MIJATOVIC
ANADOLU EFES

Muhtemelen bir kulüpte ara vermeden en uzun süreli 'yabancı' yardımcı antrenörü olarak Türk spor tarihine geçen Tomislav Mijatovic ilk kez başantrenör olarak Anadolu Efes’te sezona başlayacak.

BURÇİN BADEM

Tam 14 yıldır görev yaptığı Anadolu Efes’te herkesin saygısını ve sevgisini kazanmış olan Tomislav Mijatovic, koçlar arasında bu sezonun en dikkat çeken ismi oldu. Şimdi rüştünü tam olarak ispat etmek için takımı yeniden inşa edip Anadolu Efes’in gelecekteki başarıları için çalışacak.

Anadolu Efes yapısını, altyapıdaki potansiyelini, EuroLeague beklentilerini en iyi bilen; son 14 yılını rakip analizleri için çalıştığından her oyuncu ve koçun huyuna suyuna uygun çözümler üreten kişi… Bu müthiş bir avantaj…

Kişisel olarak tanıdığım kadarıyla kibirden yoksun; herkese saygılı, güler yüzlü yapısıyla yeni model koç olarak öne çıkıyor.

Takım yaparken omurga ve beyin iki pozisyona dikkat edilir. Beyni, Avrupa’nın en oyun kurucusu Shane Larkin’i kadrosunda tutmayı başardı. Omurgada ise sezon boyu yaşadığı sorunları hangi oyuncularla aşacak bir bakalım.

Yöneticilik icraat yeridir ve icraat yaparken zaman zaman yanlış kararlar verirsin. Önemli olan bu kararlara karşı aldığın sonuçlardan ne okuduğun ve okuduklarına verdiğin reaksiyondur.

Koç, ilk sezonunda büyük bir özgürlüğe de sahip değil. Çok yüksek kontratlı pozisyon liderleri zaten kadroda... Bu yüzden Tomi gibi sevilen ve sayılan bir karaterin takımın başında kalması Anadolu Efes için verilecek en doğru karardı. Alper Yılmaz’ı tebrik ederim…

Bildiğim kadarıyla Shane, Darius, Oturu, Ercan, Derek, Doğuş, Erkan zaten gelecek yılın kadrosunda… Beş numaralı makine parkının kullanılır tarafına bakarsak Ercan Osmani ve Daniel Oturu gayet uygun ikili ancak yeterli değil. Her ikisinin de 'becerili tecrübe' kısmında sorunları var. Özellikle Ercan, Tomi geldikten sonra takımdaki varlığını hissettirdi ama gözü kapalı o pozisyon dolu demek mümkün değil.

Genç Salih Altuntaş henüz iyi bir antrenman oyuncusu ve BSL’de ortanca maçlarda başarılı olursa yukarıya yönelebilir. Uzun rotasyonuna en az 3 oyuncu daha almak zorundalar. Bu isimlerden en az biri undersize hareketli 5 numara, biri ortayı savunan, saha görüşü iyi gerçek 5, diğeri ise her pozisyonu savunabilen oyun kurucu 4 numara olmalı…

Gelelim ön sahanın en kısasına 3 numarada Avrupa’nın en iyisi olarak kendini adlandıran ama bu sezonu berbat geçiren Will Clyburn, bir tarafta da oyun tarzı farklı, benim saygı duyduğum becerilere sahip iyi niyetli ve çalışkan ama takım arkadaşları gibi gel gitli bir sezon geçiren Derek Willis… İstikrarsızlığının kök nedenini Tomislav Mijatovic çözerse kesinlikle kalması gereken bir oyuncu. Koç, Ercan Osmani’den alacağı performansı daha da yükseltip birbirini tamamlayan iki oyuncuyla kusursuz 3,5-4 pozisyon ritmi yakalayabilir.

Gelecek sezon için de yüksek bütçeli kontratı olan Darius Thompson’ın Basketbol Süper Ligi'nde yarı final ve kalırlarsa final serisinde oynayacağı basketbol hem Anadolu Efes’in hem de oyuncunun bundan sonraki sezonunu belirleyecek. Atsan atılmaz satsan satılmaz moduna gelirse her iki taraf da üzülür.

Anadolu Efes, transfer masasına oturduğunda en saygı değer takımların başında gelir. Bu nedenle doğru fiziği bulursa Alper Yılmaz gerekeni yapar; bundan sonra kimyasal karışımı yapma işi Tomislav’ın olacak…

Sezonu en azından 'Türkiye Ligi Şampiyonluğu'yla bitirme şansı var. Bu ligin en sert 3 takımı karşısında olacak. Hedefine odaklanmış durumda takım üyesi her oyuncunun, geleceği için kanıtlaması gerekenler var.

Sizler bu satırları okurken muhtemelen finalin adı konmuş olacak. Tomislav’ın oynattığı ile oynatacağı basketbol arasında bir fark olacak mı? Bunu 29 Mayıs’tan itibaren görebileceğiz.

 

KARA KARTAL
DUSAN ALIMPIJEVIC
BEŞİKTAŞ EMLAKJET

 
Sırbistan’ın Vojvodina bölgesindeki takımlarda başlayan koçluk kariyerini Kızıl Yıldız ile taçlandırdıktan sonra Bursa ve Beşiktaş Emlakjet’te camiaların sevgilisi olan Dusan Alimpijevic, Avrupa devlerini reddedip; önemli başarılar elde ettiği Beşiktaş’a yola devam kararı aldı.
 
FATİH SABOVİC

Koç Ergin Ataman yönetiminde 3 kupalı tarihi sezonunu (2011-2012) yaşadıktan sonra eski günlerini mumla aramaya başlayan Beşiktaş, basketbolda aradığını bu sezon buldu. Koç Dusan Alimpijevic’i göreve getiren siyah beyazlı camia; Avrupa’da yarı final görmeyi başardı. Ligde de epey başarılı bir grafik çizen Kartal, Sırp başantrenör ile 2 yıllık yeni sözleşme imzaladı.
 
Kariyerine Sırbistan’ın Vojvodina bölgesindeki takımlarla başlayan, elde ettiği yükselen grafikle adını Kızıl Yıldız’ın koçluk koltuğuna da yazdıran Dusan Alimpijevic için özellikle sezonun son düzlüklerinde pek çok iddia ortaya atıldı. 38 yaşındaki koçun Avrupa’ya ve EuroLeague’e gideceği epey konuşulurken, imza töreninde işin aslı ortaya çıktı. Alimpijevic, 2 EuroLeague takımından gelen teklifleri reddederek Beşiktaş’ta kalmayı tercih etti. Ancak yine de koçun yeni sözleşmesine çıkış opsiyonları eklendi.
 
Kızıl Yıldız, Bursaspor ve Beşiktaş gibi taraftar kitleleri epey büyük olan camialarda görev yapmaya alışkın olan Dusan Alimpijevic’in en çok tercih edilme sebebi ise saha içi ve dışındaki bütünlüğü sağlayabiliyor olması… Üstelik Alimpijevic bunu yalnızca oyuncularla da sınırlı tutmuyor. Taraftarı, yönetimi ve geri kalan herkesi oyuna dahil edebilecek bir motivasyon gücüne saihp… Hepsinin yanına görece genç yaştaki hırsı ve netliğini de eklemekte fayda var. Her ne kadar ara ara sinirlerine yenik düşebilse de -bu sezon oynanan Bursaspor maçında ceza aldığı hareket gibi- bu tarz hamleleri dahi camialar için ‘itici bir güç’ olarak yankı uyandırabiliyor.
 
Geçmişte koç Ergin Ataman ile 2011-2012 sezonunda muhteşem bir sezon geçiren Beşiktaş, o tarihten sonra sıkıntılı dönemlerden geçti. Dusan Alimpijevic ile birlikte o günden bu yana toplam 10 koç değiştiren Kartal, bir tek Ufuk Sarıca döneminde yıldızını tam olarak parlattı diyebilliriz. Ayrıca Yugoslav basketbolunun önemli isimlerinden Dusko Ivanovic göreve geldiğinde de bazı kıpırtılar olsa da yönetimsel zaaflar yüzünden ilerlemeye kaydedilememişti.
 
Şimdi Dusan Alimpijevic’in sahip olduğu vizyonla; Beşiktaş Emlakjet’in alt yaş takımları da kendisine bağlı olarak ilerliyor. Yani siyah beyazlılar ciddi anlamda altyapılarından oyuncu çıkarma konusunu bir öncelik hâline getirmiş durumda…
 
Alimpijevic, erkenden kanatlanıp başka bir takıma ya da organizasyona dahil olmadığı ya da Beşiktaş Emlakjet seviye atladığı takdirde siyah beyazlı yönetim, Sırp koçla uzun vadeli planlamalar içerisinde girmiş durumda… Aynı şekilde Dusan Alimpijevic de Beşiktaş camiasıyla birlikte attığı kariyer adımının fazlasıyla farkında…
 
Başarılı hocanın erken dönemlerden itibaren atabileceği potansiyel EuroLeague adımları ise onu gelecekte tarihin en başarılı koçlarından biri hâline getirebilir. Şimdiye dek kariyerinde düşük bütçelerle yaptıklarını -Beşiktaş ile yeni sezonda bütçesi 1,5 katı artacak- göz önüne alırsak; ben şahsen kendisini bir de yüksek bütçeli takımlarda izlemeyi isterim. Tabii ki zamanı gelince…

 
 
BAMBAŞKA
BURAK GÖREN 
ALİAĞA PETKİM

 
Burak Gören ile Aliağa Petkimspor bu sezon bambaşka oyun sergiliyor. Sezonun ilk yarısını play-off rotasında bitiren Kuzeyin Rüzgarları, en sonunda hasret kaldığı play-off'lara kalabildi...
 
HÜSEYİN DEMİR 
 
Aliağa Petkimspor, Süper Lig tarihinde en başarılı sezonunu geçirdi. İzmir ekibi bu sene antrenör Burak Gören yönetiminde fırtına gibi esti desek abartmış olmayız. Kuzeyin Rüzgârları, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nde iyi işler yaptı. Kulüp tarihinde ilk kez play-off oynama başarısını gösteren takımın başındaki Burak Gören ve ekibi kararlılığını gösterdi.
 
Ligin ilk haftalarında Pınar Karşıyaka, Galatasaray Ekmas, Samsunspor ve TOFAŞ galibiyetleri ile dikkatleri üzerine çeken Burak Gören ile Aliağa Petkimspor, bu sezon bambaşka oyun sergiledi. Sezonun ilk yarısını play-off rotasında bitiren Kuzeyin Rüzgarları, en sonunda hasret kaldığı play-off'lara kalabildi.
 
İzmir'de Karşıyaka'dan sonra basketbolda ekol olmak isteyen Petkimspor'un bu sezonki başarıların perde arkasındaki kilit isim Burak Gören ve ekibi... Deneyimli antrenör takımın kimyasını ve uyumunu sezon başında tutturdu. Hücümda topu paylaşan, savunmada ise yardımlaşan Petkim, takım karakterini her maçta sahada sergiledi.
 
Ayrıca TBF Eğitim Kurulu'nda olan Gören, seminerlerde önemli dersler veriyor. Antrenörlük kariyerinin en verimli yıllarını yaşayan Burak Gören, bu sezon önemli ivme yakaladı. Aliağalı taraftarlar başantrenörü bağrına bastı. Semtte sempati toplayan tecrübeli koç, basketbolseverler tarafından da takdir ediliyor.
 
Sezon ortalarında ev sahibi olduğu maçlarda ligin en az sayı yiyen takımlarından biri olma başarısını gösteren Aliağa temsilcisi, özellikle savunmada önemli işler yaptı. Rakibine nefes aldırmayan Petkim savunması çemberi kale gibi savundu. Burak Gören'in oyun sisteminde ve oyun felsefesinde savunma özelliği dikkat çekti. Hücumdaki skor dağılımına baktığımızda David Efianayi skorer kimliği ile ön plana çıksa da arkadaşlarını da besledi. İstatistiklere baktığımızda skor dağılımının dengeli bir şekilde olduğunu gördük. 
 
2013 yılında İzmir-Aliağa'da kurulan basketbol takımı, Türkiye Basketbol Ligi'nde uzun yıllar başarılı bir şekilde mücadele ettikten sonra 2020 senesinde Süper Lig'e çıkma başarısını göstererek, burada kalıcı oldu. Sigortam.net'in Süper Lig'den ayrılmasından sonra BSL'ye çıkan Petkim, ilk iki sezon içersinde ligde kalabilmek için yoğun mücadele sergiledi. 
 
SOCAR tarafından destek gören Aliağa Petkimspor, süreç içerisinde istediği hedeflerini gerçekleştiriyor. Kulübün başkanı Elchin Ibadov'un basketbola ve spora olan yoğun ilgisiyle Burak Gören yönetiminde Petkim, Türk basketbolunun lokomotif kulüplerinden biri olmayı hedefliyor. Deneyimli antrenör iki yıl daha sözleşme uzatan İzmir temsilcisi önümüzdeki sezon Avrupa Kupaları'nda iyi işlere imza atabilir. 

Taraftar desteğini arkasına alan Aliağa Petkim, bu sezon seyirci rekorları da kırdı. Aliağa'da basketbol kültürü oluşurken çocuk, yaşlı, genç herkes takımını desteklemek için salonu doldurdu. Burak Gören yönetimindeki Petkim bu sezon bambaşkaydı... Önümüzdeki dönemlerde Aliağalı basketbolseverler farklı sürpizler ile karşılaşabilir...

YORUMLAR

  • 0 Yorum